Krešimir Radovčić i Roko Badžim

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
NAPOKON PRONAŠAO KLUB

Novi Hrvat u Španjolskoj: ‘Gledao sam Real i stvarno su impresivni, uvijek imaju rješenje na terenu‘

Standardni hrvatski reprezentativac tek je u listopadu potpisao za španjolski klub
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. studeni 2023. 15:50

Roko Badžim (26), 194 centimetra visoki bek, bio je proteklog dugog i uspješnog ljeta jedan od ključnih igrača u reprezentaciji koju je preuzeo Josip Sesar. U onom prvotnom popisu igrača koji su bez problema prošli pretkvalifikacije za Eurobasket, ali i u onom kasnijem popisu igrača koji su suvereno prošli prema olimpijskim kvalifikacijama kroz turnir u Istanbulu.

Sve to Roko Badžim je odigrao bez klupskog ugovora za novu sezonu. I kad se činilo da je svojim igrama i te kako pobudio zanimanje tržišta, sezona je kretala, ali Badžim nije imao klub. Ponuda je, doduše, bilo, ali Badžim se odlučio kockati. Nije želio potpisati nešto ispod vrijednosti koju je imao na tržištu, jer iza njega je - osim reprezentativnih utakmica - ostala i sasvim pristojna sezone u turskom Konyasporu.

image
SERHAT CAGDAS Anadolu Via Afp

I otvorilo se tek u listopadu. Čekao, čekao je i - dočekao. Javio se Obradoiro, stabilni španjolski prvoligaš, dok je Roko Badžim odmah nakon što je protekla prvotna aklimatizacija, uhvatio status jednog od nositelja kluba u ACB ligi. Nakon šest odigranih utakmica, Badžim je na prosjeku od 8,2 poena, skuplja 0,8 skokova i dijeli 1,8 asista. U posljednjem prvenstvenom kolu stavio je 15 poena euroligašu Baskoniji, kolo ranije Unicaji 11 poena.

Dokazao je vrlo brzo da pripada u najbolju ligu Europe, možemo to i tako postaviti. No, koliko je njemu samome bilo teško živjeti neizvjesnost transfera tako dugo?

- I jest i nije bilo teško. Čekao sam dugo, čekao sam pravu ponudu, ali nije bilo baš sve u mojim rukama. Iza mene je ostalo sjajno ljeto, gurao sam dobro, s te strane sam bio miran, jer sam znao da će se nešto otvoriti.

I otvorila se Španjolska. Kad si igrač i dođeš do ACB lige, posebno u zrelim godinama, dok je Badžim s 26 godina i inozemnim iskustvima u Sloveniji, Mađarskoj i Turskoj, dosta već prošao, onda je to prilika i za ostaviti trag u ovoj ligi i tu se duže zadržati.

- Nema tu spora, Španjolska liga je najbolja u Europi i sasvim je jasno da je to vrhunac do kojega možeš doći u europskoj košarci. Potpisao sam ugovor na tri mjeseca, s opcijom do konca sezone. Opcija je i moja i klupska.

Super bi bilo biti među osam

S obzirom na to kako je krenuo igrati, ne treba sumnjati da bi Badžim trebao i ostati nakon ta tri mjeseca.

- Jako sam zadovoljan. Super su me prihvatili suigrači, super me prihvatio trener, a i navijači. I mogu reći da sam baš jako zadovoljan. Na sve su se to poklopile moje dobre igre u posljednje vrijeme i vjerujem da će ovo trajati.

Svi govore o tome kako je španjolska liga nešto posebno. S obzirom na iskustvo koje ima Badžim, što je to drugačije u Španjolskoj?

- Igra se ovdje u brzini više. Tempo je puno veći i to se osjeti, to je velika razlika. Lanjsku sam sezonu proveo u Turskoj, tamošnja lige je odmah iza španjolske, znači druga najbolja liga, ali ovo je u odnosu na Tursku brzina više. I što se tiče ostalih stvari je razina više, puno se više vremena posvećuje detaljima, radi se opsežniji skauting, drugačije je. Naravno, na sve se to nadovezuju i pune dvorane, gdje god da igrač je ugođaj pravi, košarkaški i doista je to liga u kojoj je ugodno igrati.

Koji je cilj Obradoira, negdje su na granici onih momčadi koje će u doigravanje, prije toga i na Kup Kralja i donjeg doma? Bilo bi zgodno domoći se završnice Kupa Kralja, biti nakon polovice sezone u osam najboljih?

- Bilo bi to stvarno super, ali ovdje je svaka utakmica velika borba, jer doista je to liga u kojoj svatko može svladati svakoga. Nema tu pravila, nema tu onih procjena, “ovi sto posto dobivaju”. Treba ići od utakmice do utakmice, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti.

Uskoro opet u reprezentaciju

Svatko može svakoga pobijediti, osim što Real Madrid ne može od nikoga izgubiti. Aktualni prvak Europe s povratkom Facunda Campazza izgleda nedodirljivo, ne samo u Španjolskoj, već i u Euroligi?

- Gledao sam Real nekoliko utakmica, gledao sam i Euroligu i doista je tu riječ o impresivnoj momčadi. Imaju izniman spoj kvalitete, talenta, visine i to je nešto nevjerojatno. Na koju god stranu pokušaju nešto odigrati, uvijek na terenu imaju rješenje, na svakoj poziciji kvalitetnog igrača. A kad zagusti, tu je uvijek iznimna individualna kvaliteta.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Vratimo se još malo na Obradoiro. U tom klubu je pod ugovorom Dragan Bender, koji se oporavlja od operacije koljena. Kakav je Benderov status?

- Čuli smo se kad sam potpisivao ugovor i koliko sam shvatio on se trenutačno u Hrvatskoj oporavlja od operacije, provodi rehabilitaciju i za sada tu sve ide prema planu.

Kakve uspomene Roko Badžim nosi iz reprezentativnog ljeta?

- Napustio sam reprezentaciju baš sretan. Bilo je dugo, bilo je naporno, ali kad se napravi onakav rezultat, onda je tu osjećaj da to sve skupa vrijedi. Osjećaš se baš onako ispunjenim, zadovoljnim, sretnim.

A Badžim nije od jučer u reprezentaciji da ne bi znao da takvi dani nisu česti.

- Na žalost, da.

I premda je to negdje koncem kolovoza izgledalo kao daleka budućnost, reprezentacija će se za manje od tri mjeseca opet okupiti i krenuti po Eurobasket. U prvom kolu tih izlučnih kvalifikacija čeka nas Francuska u već rasprodanoj dvorani u Brestu.

- Ne znam što bih rekao uopće o toj utakmici, ali negdje mislim da mi možemo tu do nekog pozitivnog rezultata. Ako prenesemo na te utakmice onaj ugođaj koji smo imali proteklo ljeto, mi ćemo biti u stanju s njima igrati. Sad, to je sve novo natjecanje, pitanje je i kakvi će oni biti na toj utakmici.

Najviše gledam Šibenku

Što se tiče Hrvatske, mi znamo da od istanbulske momčadi nećemo moći računati na Darija Šarića i Ivicu Zupca. Veliki je to hendikep, ali ostalih deset igrača bit će na dispoziciji, stići će neki novi...

- Neku smo kemiju stekli, imamo neku uigranost. Znamo tko tu što može i sasvim sigurno je to nešto što će nam koristiti u utakmicama koje slijede. Čujemo se međusobno svako malo, grupa na What’sAppu je još uvijek aktivna.

Za vikend, u nedjelju u onom terminu uoči ručka, Obradoiro će u goste Manresi.

- Neugodno je to za nas gostovanje. Manresa je tvrda, domaćinska momčad. Borbeni su, dobro trče, ali imamo i mi svojih aduta.

A kako mu se čine sezone hrvatskih klubova?

- Pratim, gledam rezultate, pogledam kako je tko odigrao. Šibenku najviše gledam, ako nemam obveza, a Šibenka igra, to obvezno pogledam.

Linker
02. svibanj 2024 13:46