Veljko Mršić na tribinama zadarskog Višnjika u koji je prije dvije godine donio naslov prvaka Hrvatske

 LUKA GERLANC/CROPIX
VELJKO MRŠIĆ ZA SN

‘Odlazak u Španjolsku bio mi je dobar potez, sumnjam da bih dočekao Eurobasket na klupi reprezentacije‘

Negdašnji hrvatski izbornik radi odličan posao u španjolskom Breoganu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. lipanj 2023. 15:23

Veljko Mršić (51) je na pola sezone 2021/22. preuzeo španjolski Breogan, koji je tada - na krilima Džanana Muse - umalo završio u doigravanju. U novoj sezoni Breogan je bio opet bio na pragu doigravanja, zaključio je sezonu na desetom mjestu, daleko od opasne zone. I time je napravio sjajan posao, jer...

- Imali smo, uz Fuenlabradu, najmanji proračun u ACB ligi. Kad smo sastavili momčad proteklog ljeta, po prognozama smo bili najveći kandidat za ispadanje. Međutim, odradili smo vrhunsku sezonu, od samog starta krenuli dobro, pa smo cijelu sezonu bili između sedmog i 12. mjesta. Veliki dio sezone na devetom mjestu. U klubu su superzadovoljni učinjenim, to su pokazali i navijači. S obzirom na popunjenost kapaciteta naše dvorane, mi smo imali kroz sezonu u prosjeku 96 posto punog kapaciteta, pa su samo Tenerife s 97 posto bile ispred nas. Šteta je što smo na koncu sezone, u posljednjih šest utakmica ostali bez Tonija Nakića, kojem je stradalo rebro, pa smo tu ušli u neku seriju poraza s kojima smo izgubili šansu za doigravanjem. Šteta, bio bi to šlag na tortu jedne odlične sezone.

Lugo je malo dislociran

Veljko Mršić odmah je dobio i novi ugovor sa španjolskim prvoligašem.

- Dogovorili smo se za nastavak suradnje još sredinom sezone. Klub je zadovoljan, ja također.

U Cedeviti i Zadru je Mršić osvojio sve što se može unutar hrvatskih granica, sada je trenerski dio najjače lige u Europi.
- Velika je to razlika. Radim u državi koja ima sjajne uspjehe, koja je aktualni europski i svjetski prvak, Real Madrid je prvak Europe, Gran Canaria je osvojila Eurokup, dvije su španjolske momčadi bile na Final Fouru Lige prvaka. Imati mogućnost svaki tjedan se natjecati s najboljim trenerima, najboljim momčadima u Europi, svemu daje dodatnu vrijednost.

Breogan bi u sljedećoj sezoni mogao i izaći izvan granica Španjolske.

- Mi smo stekli uvjete za igrati Ligu prvaka, ali čekamo što će odlučiti Gran Canaria. Ukoliko ona kao prvak Eurokupa zaigra Euroligu, ili ako se odluči ostati u Eurokupu, mi ćemo igrati u Ligi prvaka. To je dodatni iskorak, tu nam se otvara mogućnost potpisivanja boljih igrača za manje novca, jer ćemo biti vidljiviji na europskoj mapi. Negativna stvar svemu tome jest činjenica da je Lugo malo dislociran. Do prve zračne luke moramo se voziti sat i 15 minuta, zatim preko zime hvatati Madrid ili Barcelonu za neki daljnji transfer. I tu se gubi vrijeme. Međutim, mislim da smo spremni za taj iskorak i želimo ga napraviti, u odnosu na momčad koja je igrala ove sezone, ostat će jedno pet igrača kao okosnica.

Jedan od te petorice koji će ostati jest i hrvatski reprezentativac Toni Nakić. Kakvu je sezonu odigrao momak kojemu je to bila i prva uopće sezona u inozemstvu?

- Kad sam prošlog ljeta stupio u kontakt s Nakićem, on je već bio usmjeren prema Grčkoj. Međutim, uspio sam objasniti zašto bi za njega bilo dobro da dođe u Španjolsku. I odigrao je jako dobru sezonu. Uostalom, to će potkrijepiti i brojke. Svih šest utakmica koje Nakić nije odigrao ove sezone mi smo izgubili, dok smo s njim u rosteru na omjeru 14-14. Nakić je imao i prosječno treću minutažu u klubu. Mislim da je napredovao, vrlo je brzo naučio španjolski jezik i sve u klubu i oko kluba on je oduševio. Stoga je bilo normalno da mu se produži ugovor. Većinom sam ga koristio na poziciji četiri, jer se tu on najbolje snalazi. Odličan je šuter, vrlo je inteligentan, u stanju je u obrani preuzimati bekove, a kako je fizički ojačao, tako sada i dobro čuva “četvorke” koje ga napadaju leđima. Sada očekujem od Nakića još jedan iskorak, želio bih da bude prodorniji, jer je to u stanju, da ima na prodorima bolja rješenja, da ne bude samo igrač koji prijeti vanjskim šutom ili dobro koristi izlaske iz blokova. Time bi dobio novu dimenziju svoje košarke.

Iza Rudana je odlična sezona

A od nove sezone Nakić neće biti jedini Hrvat pod palicom hrvatskog trenera...

- Dolazi nam Matej Rudan. Njega sam upoznao i kroz reprezentaciju, pa je riječ o momku čije su mi kvalitete jako dobro poznate. Rudan je u Megi imao odličnu sezonu, u stanju je kvalitetno pokrivati obje visoke pozicije, on je igrač s kojim ćemo dobiti dimenziju više u novoj sezoni.

Nakon starta kvalifikacija za SP, poraza od Slovenije i Finske, Mršić je napustio klupu reprezentacije i preuzeo je Breogan. Kako mu iz ove perspektive čini taj potez?

- Kad pogledam iz ove distance, mislim da je to bio dobar potez. Pitanje je i da sam ostao, bih li uopće na klupi reprezentacije dočekao Eurobasket, jer je sve upućivalo kako će doći do smjene. Kažem, iz ove perspektive, mislim da sam tada povukao dobar potez.

Gledao je Eurobasket, je li se uhvatio u razmišljanju što bi bilo drugačije da je ostao na izborničkoj poziciji?

- Žao mi je što nisam imao priliku voditi to natjecanje, ali ja uvijek govorim svojim igračima da ne treba gledati niti u prošlost, niti u budućnost, nego napraviti najbolje što se može u ovom trenutku. U trenutku u kojemu živiš.

Finski klubovi su stabilniji

Slušamo već godinama priču o španjolskom modelu, pa kakav je on?

- Liga je izuzetno jaka, 18 klubova su tu jako kompetitivno. Uzmite samo Betis koji je ispao, a u svojim redovima je imao dva izuzetna igrača, Dominikanca Montera i Španjolca Pereza, koji su strašni potencijali. Riječ je o državi koja je sve osvojila, ligi u kojoj se iz tjedna u tjedan igra protiv najboljih momčadi Europe, popularnost košarke je velika i djeca sve više i više igraju košarku. Španjolci su dobili kontinuitet kakav je nekada, u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog stoljeća imala bivša država, a tada su na traci izlazili vrhunski igrači. I zbog uspjeha klubova ili reprezentacija. To je tajna Španjolske, iako i tamo ima problema, jer mladi su ljudi i tu i tamo jednaki. Postoje i Španjolskoj problemi s roditeljima ili agentima, ali su svi klubovi na višoj razini.

Kako mi možemo uhvatiti korak koji smo putem izgubili?

- Često gledamo samo finalne proizvode, ali i u Španjolskoj igrači propadaju. Recimo, za nas je ove sezone igrao Sergi Garcia, kojega je Valencija svjedobno platila Zaragozi 300.000 eura. Onda je on mijenjao klubove, tražio se, pa smo ga u ovoj sezoni opet vratili u život. Takvih primjera ima dosta. I nekada je bilo igrača koji su bili veliki potencijali, pa se nisu razvili kako se očekivalo, dok neki drugi za koje se nije očekivali su postali pravi. Toga je bilo i toga će biti. Po meni, ono što se kod nas napraviti jest stvoriti neki financijski okvir u kojem bi klubovi bili stabilni. Recimo, finska liga nije slabija od naše, ali su finski klubovi financijski moćniji, stabilniji od naših. Igrači koji tamo započnu sezonu, istu završe u svojim klubovima. I stoga je Finska redovan sudionik velikih natjecanja. Mislim da naše klubove možemo ojačati, osim financijski i tako da se liga smanji. I to na nekih osam klubova. U takvoj ligi bi klubovi bili automatski jači i kvalitetniji, time će se dugoročno profitirati. Savez bi tu trebao postaviti kriterije, ne samo što se tiče infrastrukture, nego i financija. I time bi se došlo u poziciju da naši igrači mogu razviti svoj potencijal do kraja. Samim time će i reprezentacija biti bolja, uspješnija - zaključio je Veljko Mršić.

Fokus mora biti na seniorskoj reprezentaciji i mlađim kategorijama u našim klubovima

I dok Veljko Mršić uspješno gradi svoju trenersku španjolsku priču, naši klubovi grcaju u financijskim problemima.

- Bio sam tri godine u Cedeviti i sezonu u Zadru, o Savezu koji je financijski izuzetno stabilan neću niti govoriti, i sve je funkcioniralo dobro. Za Cedevitu je to standard, ali i u Zadru, kojeg je tada vodio Ivan Mijolović sve je funkcioniralo jako dobro, plaća nije kasnila niti klupskim djelatnicima, niti igračima, niti stručnom stožeru.

Za razliku od ove sezone...

- Posebno je to teško kad se pogledaju proračuni klubovima s kojima se natječu naši najbolji klubovi. Osim što su proračuni niski, pitanje i koliko se te obveze ispunjavaju. Sve to skupa utječe na kvalitetu i kontinuitet rostera, dugoročnost projekta i u tim uvjetima nije lako raditi.

Kakva je uopće perspektiva hrvatske košarke?

- Treba tu odvojiti klubove i reprezentaciju. Kad se, pak, gledaju klubovi, treba gledati što postoji u juniorskim pogonima, što u seniorskim. S nestabilnom financijskom situacijom teško je očekivati kako će klubovi raditi korak naprijed. Po meni se treba usmjeriti na mlađe kategorije i na seniorsku reprezentaciju. Mladih, talentiranih igrača ima, ali za razviti se u vrhunske igrače teško se može u našim klubovima. Stoga će naši mladi igrači tražiti sve više odlaske u inozemstvo, gdje se mogu razviti, onda će od toga imati koristiti i oni sami, ali i naša reprezentacija u konačnici. Treba nastojati da se naši klubovi financijski konsolidiraju, jer danas je teško pronaći nekog mladog igrača koji ima ugovor na četiri godine. Tako to nije bilo nekada...

Linker
29. travanj 2024 11:27