SHERWIN VARDELEON Afp
MVP SP-a

Odrastao je u frizerskom salonu i ‘prokockao‘ 50 milijuna dolara, ali jedini je vjerovao u zlato

Nakon što je preživio loš dan protiv Latvije, pokazao je da se radi o pravom lideru i odigrao - za 10
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2023. 07:05

Gordon Herbert nije zaboravio kako je sve počelo. Kad su ovog Kanađanina s igračkom biografijom iz Finske i trenerskim vrhuncima u Frankfurtu nazvali iz njemačkog Saveza nakon Igara u Tokiju kako bi preuzeo reprezentaciju, odmah je sredio sastanak s Dennisom Schröderom.

Nije to bio jednostavan sastanak, trajalo je skoro tri sata, ali Herbert je tu čuo sve što je želio. Schröderu je reprezentacija bila sve, s velikim je entuzijazmom pričao o ljetima u reprezentaciji znajući da je ispred domaći Eurobasket, ali i SP na Filipinima, svakako i Igre u Parizu.

Tri godine je Gordon Herbert dogovorio s njemačkim Savezom i odredio Dennisa Schrödera kapetanom.

- Bila je to najbolja odluka - siguran je danas Herbert.

Danas kad je Njemačka svjetski prvak i Schröder MVP svjetske smotre.

Danas kad je Njemačka bila više momčad od svih ostalih, jer je preživjela tri ozbiljne krize tijekom turnira. I nije izgubila pri tome niti jednu utakmicu.

Prva je kriza bila ozljeda Franza Wagnera, uz Schrödera najvažnijeg igrača ove vrste. Franz se vratio tek u četvrtfinalu i vratio se kao da nije niti bio ozlijeđen.

image
TED ALJIBE Afp

Još prije toga je zaiskrilo na klupi između Daniela Theisa i Dennisa Schrödera nakon što je Slovenija povela desetak poena razlika na početku utakmice drugog kruga. Ozbiljnu svađu na klupi između dva igrača prekinuo je Gordon Herbert

”Sjedite dolje”, vikao je Herbert, uhvativši pri tome Schrödera za ruku.

”Ne diraj me”, zavikao je njemački kapetan.

Do kraja utakmice je Njemačka uništila Sloveniju i sredila je s 30 poena razlike. A Theis i Schröder su se ponašali kao da svađe nikad nije bilo.

Onda je stigla i Latvija u četvrtfinalu. Kada neka reprezentacija preživi loš dan, onda je spremna otići daleko.

Tu nam je istinu ispričao Toni Kukoč, još tamo 2018. godine, za vrijeme nogometnog SP.

Govorio je o Vatrenima. Kojima se baš kasnije dogodila Danska, koju su preživjeli i stigli do finala.

Veliki kapetan

Tako se Nijemcima dogodila Latvija.

I Dennis Schröder koji je šutirao 4-26 i napravio na toj utakmici baš sve da Njemačka izgubi. Ali, nije.

I zbog Franza Wagnera koji se pojavio na vrijeme, ali i malo sreće, jer je trica Davisa Bertansa sa zvukom sirene mogla odvesti među četiri - Latviju.

- Nikada nisam odigrao lošiju utakmicu u karijeri - priznao je Dennis Schröder odmah nakon utakmice, dok su ga tješili suigrači.

No, vrlo brzo je poslao poruku.

image
SHERWIN VARDELEON Afp

- Sljedećoj utakmici pristupit ću isto. Fokus će biti tu. Nekada ne možeš utjecati na to da neke šuteve promašuješ ili pogađaš, ali možeš na to da ostaneš pozitivan. I ja ću ostati pozitivan.

Bio je takav i u polufinalu protiv SAD, ali i u finalu protiv Srbije. Zasluženi MVP. Veliki kapetan.

Koliko veliki? Možda ste već zaboravili, a bilo je to u vrijeme kad su kretale pripreme za SP. Maxi Kleber je po talentu trebao biti dio njemačke vrste na SP, kao što je to trebao biti i lani na Eurobasketu. Tada su Nijemci osvojili broncu, bez Klebera. Koji je to ljeto izostao jer je “radio na poboljšanju svoje igre za NBA izazove”.

Schröder to nije zaboravio. I prozvao je prilično grubo Klebera.

- Na čemu je on to trebao raditi? Pa on više nije klinac, cijeli svijet zna kako igra. Odigra pick and pop ili dobije loptu na alley-oop. Na čemu je trebao raditi? Na igri s loptom?! Pa, zar je želio postati Kobe Bryant? Ne, ja tu priču neću kupiti. I što sada, on bi trebao doći ovo ljeto, otići na SP, uzeti dres nekome od momaka koji su lani krvarili cijelo ljeto. To nije fer - grmio je Schröder.

Nakon toga je Kleber, ne želeći narušavati odnose u reprezentaciji, otkazao.

A Njemačka je postala svjetski prvak. Bez Klebera. Ali s velikim kapetanom Dennisom Schröderom.

Schröder je momak iz Braunschweiga. Tata je bio Nijemac, zbog tate, nakon njegove smrti zapravo se i odlučio za košarku, jer je prije toga s jednakim žarom dane provodio na skateboardingu.

image
JAM STA ROSA Afp

Mama, porijeklom iz Gambije je imala frizerski salon u Braunschweigu, gdje je maleni Dennis pomagao, prije nego li su svi shvatili da je u njemu veliki košarkaški talent. Draftirala ga je Atlanta 2013. godine kao 17. pick prve runde.

Kada nekog beka, nevažno odakle, iz SAD ili iz nekog drugog dijela svijeta, bilo koji NBA klub draftira kao pick prve runde, posebno beka koji je jedva prebacio 180 cm, onda možete biti sigurni kako je riječ o ludom potencijalu.

Jedan sasvim poseban tip

I ta njegova NBA karijera traje do danas. I tu je bilo svega i svačega.

Recimo, mnogi će se sjetiti kako na olimpijskim kvalifikacijama u Splitu on nije igrao, ali je zajedno s cijelom svojom svitom bodrio suigrače na putu prema Tokiju. Nije igrao jer je čekao NBA ugovor. I tu napravio malu ludost.

Naime, nije potpisao četverogodišnji ugovor s Lakersima za 84 milijuna dolara, jer se nadao boljoj lovi. Ona se, ipak, nije dogodila i prijelazni rok je zaključen, a Schröder nije imao klub.

Pa su se javili Celticsi i potpisali ga za 5,9 milijuna na godinu dana. Nakon te sezone se opet vratio u Lakerse, sada za veteranski minimum od 2,7 milijuna dolara. U međuvremenu je bio i u Houstonu, da bi ovo ljeto pristupio Raptorsima za 24 milijuna dolara.

Prevedeno, odbivši potpisati 2021. ugovor na 84 milijuna dolara za četiri sezone, Schröder je ostao bez negdje 50 milijuna dolara. Nije malo.

OK, preživjet će, jer je do sada zaradio 78 milijuna dolara od svih NBA ugovara, pa će s dvogodišnjim ugovorom s Raptorsima probiti i granicu od sto milijuna. Supruga i troje djece jako su dobro zbrinuti.

Usput je postao i svjetski prvak. I MVP. Postao je ikona. Nešto poput Dirka Nowitzkog, iako on nije bio svjetski prvak.

- Jedan je od najboljih krilnih centara svih vremena, promijenio je košarku. Bio je NBA prvak. I vrlo je cool izvan terena. Bilo je sjajno s njim u reprezentaciji 2015. godini. Ali, nismo osvojili tada jer nismo bili momčad kao sada. Lagao bih kad bih rekao da mi je Dirk bio uzor, ja sam odrastao gledajući Mike Conleyja, Tonyja Parkera ili Chrisa Paula. Ali, kad sam došao u NBA, Dirk je bio tu. “Evo ti broj, pošalji poruku, zovi me”. I od tada imamo sjajan odnos. Volim ga.

image
SHERWIN VARDELEON Afp

Nije jasno sadašnjem njemačkom kapetanu kakav košarka ima tretman u Njemačkoj.

- Mislili smo da je cijeli turnir na televiziji u Njemačkoj, ali bilo je samo finale. Košarka je veliki sport i mislim da smo s dvije medalje posljednja dva ljeta zaslužili respekt.

Kad sam počinjao prije deset godina, postojao je Dirk, nitko nije znao za niti jednog drugog igrača iz te reprezentacije. Sada znaju za sve nas. Nadam se da će shvatiti i u našoj zemlji - poslao je poruku.

I za kraj je prenio jednu intimnu priču iz reprezentacije. Dennis Schröder je prepričao sastanak koji su imali u Okinawi, tijekom uvodne runde Svjetskog prvenstva.

- Došao je do nas izbornik, bilo nas je četiri, pet. Pitao je svakog od nas što očekujemo. Dečki su rekli medalju, ja sam jedini rekao - zlato.

Vidio sam, osjetio sam zajedništvo koje imamo i zato sam rekao zlato. Naša obrana je bila posebna, bili smo momčad i ludilo je što smo turnir završili sa skorom 8-0 - zaključio je Dennis Schröder.

Jedan sasvim poseban tip koji će u petak napunuti okruglih 30 godina. Svi razlozi za ozbiljan party su tu.

Linker
27. travanj 2024 19:19