Mario Hezonja

 MAKSIM BOGODVID Sputnik Via Afp
TUŽAN KRAJ

Perasović, Hezonja & Co. bili su hit u Europi: Kako je Putin ukrao bajku hrvatskoj koloniji u Tatarstanu

Ispali su u polufinalu VTB lige, pa je tako zaključena priča o jednoj potencijalno sjajnoj sezoni
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. svibanj 2022. 14:25

Nisam gledao niti jednu od kada su izbačeni iz Eurolige, koncem veljače, kad je Rusija započela agresiju na Ukrajinu, koja, na žalost, još uvijek traje i ne vidi se skori epilog.

Nisam gledao do petka i četvrte utakmice polufinala okrnjene VTB lige uslijed svih događanja. Iz Sankt Peterburga, iz duela sa Zenitom, Uniks se vratio u Kazanj s breakom. I s nagradom za MVP-a osnovne sezone Marija Hezonje. Kući u Tatarstanu Uniks je mogao dobiti dvije i plasirati se u finale, gdje je već čekao CSKA. Nisu dobili niti jednu od dvije. Nije se moralo niti na majstoricu kod Zenita, jer je momčad Xavija Pascuala izašla kao pobjednik u obje utakmice u Kazanju i plasirala se u veliko finale.

Sjajno do veljače

U odnosu na onaj dojam koji je Uniks ostavio u memoriji, dojam iz Eurolige, kad je Velimir Perasović rušio redom sve najbolje momčadi u Euroligi, kad je bio evidentan kandidat za euroligaško doigravanje, ono što je odigrao Uniks u petak, bilo je daleko od tih predstava. Nije različit slučaj niti sa Zenitom, sličnom pričom poput Uniksove.

Na kraju dana, sasvim je jasno kako je sve ambicije, sportske rezultate, ali i individualni napredak bilo kojeg igrača uništila suluda odluka Vladimira Putina da se tenkovima krene obračunavati sa susjednom državom.

Ovo sada nije imalo veze s onime kako su Uniks i Zenit igrali još tamo u veljači. I ne radi se samo tu o igračima koji su napustili obje momčadi. Ugođaj koji je vrištao s parketa u Kazanju sasvim je jasno slao poruku o tome kako je svima bio cilj da samo sve to skupa što prije završi.

Četvorica su Hrvata zaključila sezonu u Uniksu. Velimir Perasović ovog je ljeta dobio u ruke Uniks, sa sobom je kao pomoćnika poveo Milu Karakaša, a jedan od ključnih potpisa proteklog ljeta bio je onaj Marija Hezonje. Na koncu, kad je krenuo rat, a Uniks je izbačen iz Eurolige, kad su počeli odlaziti igrači, onda je Pearsović iz Saratova doveo i Željka Šakića, još jednog reprezentativca, kojemu je to u tom trenutku bio najjači potpis u karijeri.

Sezona, barem ona do veljače, bila je sjajna i za Perasovića, ali još i više za Marija Hezonju. Prvi puta je ovaj, danas 27-godišnjak, puno kasnije nego je to bilo za očekivati i puno kasnije nego je to trebalo biti, dobio u ozbiljnoj momčadi status nositelja. I Hezonja je odigrao odličnu sezonu. Naučio je kako je to biti lider i isporučivati iz večeri u večer, naučio je kako je to sve lako kad ima iza sebe trenera i momčad koja mu vjeruje.

Velimir Perasović je, pak, pokazao kako je ozbiljan euroligaški trener, pokazao je i da je u iskusnim godinama u stanju mijenjati svoje trenerske ideje, prije svega shvatio je kako trade-mark Eurolige, a to je preuzimanje u obrani, može biti i moćno oružje Uniksa, iako do tada tu vrstu obrane nije prakticirao.

image

Velimir Perasović

BURAK AKBULUT Anadolu Agency Via Afp

Fizički moćna, atletski sjajna momčad to je odlično prihvatila i time je zadavala muka svima, pa i onima koji će idućeg tjedna u Beogradu igrati za naslov prvaka Europe.

Uniks je u jednom dijelu sezone doista izgledao kao momčad koja je stanju ozbiljno zakucati na vrata Final Foura, a ako ništa drugo, ona se tome mogla nadati s nekim argumentima, jer obrana je producirala probleme za svakog protivnika, a u napadu je bilo dosta ljudi koji su bili u stanju kreirati nered. Nije to bio samo Mario Hezonja, iako je Hezonja iz utakmice u utakmicu igrao jako dobro.

Onda je sve stalo. Znam da je dosta onih koji su se zapitali što to uopće Hrvati rade u Rusiji nakon svega što se događa od konca veljače. No, u Zenitu je ostao Xavi Pascual, u CSKA Dimitris Itoudis, čak je i u dalekom Krasnojarsku sezonu zaključio naš Dražen Anzulović. Tako su i Velimir Perasović i Mile Karakaš ostali zaključiti sezonu. Ostao je i Mario Hezonja, ne samo on, jer tu je do kraja bio i Lorenzo Brown, recimo. Stigao je i Željko Šakić.

Na kraju su trajali samo do polufinala VTB lige, a za osnovni dio sezone je Mario Hezonja dobio i nagradu za MVP-ija. Što će dalje biti, nitko ne zna...

Iako odluke o tome još nema, svima je jasno kako će ruski klubovi u sljedećoj sezoni ostati u okvirima Rusije, kako oni neće igrati Euroligu, niti bilo koje drugo natjecanje. Samim time proračuni će biti značajno tanji, samim time svi će te klubovi postati manje zanimljivi za čitav niz igrača ili trenera koji imaju svoje mjesto na tržištu.

Stoga je razumno očekivati kako će nakon ove sezone i Velimir Perasović (pa i Mile Karakaš) potražiti nove sredine, sasvim je logično - a o tome se već naveliko spekulira i dovodi ga se u vezu s velikim europskim klubovima - kako će novu sredinu potražiti i Mario Hezonja.

Nije se dogodilo

I premda od veljače do danas to više nije bio okvir u kojemu su mogli producirati raskoš u punom obimu, i Perasović i Hezonja utvrdili su svoj status, pa će ponuda biti dovoljno.

Bajka u Tatarstanu je trajala prekratko, jer da je Vladimir Putin odlučio tri mjeseca kasnije krenuti u svoje luđačke planove, Uniks je mogao štošta. Nije se dogodilo. Ne ovoga puta.

Bit će možda šansa već od sljedeće sezone. Ne u Rusiji, ali s onime što su pokazali u Rusiji, Hrvati neće imati problema u tome da će moći birati...

Linker
19. travanj 2024 13:39