Ante Žižić u dvoboju s Albom

 Tilo Wiedensohler/imago Sportfotodienst/profimedia
KRAJ JEDNE ERE

Pet godina dominirali su Europom, a sad su na pragu eliminacije: ‘Igrači djeluju zasićeno‘

"Momčad Efesa izgleda kao da nakon dugo godina nema više isti motiv", kaže Kruno Simon
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. ožujak 2023. 20:30

Stigao je na ljeto Will Clyburn, čovjek koji radi razliku u euroligaškoj košarci posljednjih sezona i Efes je naznačio da tim potpisom ide na ostvarenje koje nitko nije postigao u 21. stoljeću. Na prijelazu iz osamdesetih na devedesete prošlog stoljeća posljednja je Jugoplastika bila tri puta uzastopno prvak Europe, dok Efes je ove godine imao šansu to ponoviti.

Pri tome, ne treba niti to smetnuti s uma, u sezoni kad su izgledali najdominantnije, kad im nitko nije mogao blizu, nije se odlučivalo o prvaku Europe, jer je sve prekinuto zbog korone. Međutim, taj trofej nisu osvojili, a Ergin Ataman i društvo išli su sada po novi. Po treći. Po definitivnu ostavštinu.

Međutim, samo četiri kola do kraja osnovnog dijela Eurolige Efes je skoru 14-16 i nakon što ih je Alba svladala u četvrtak s 95:93, Efes do doigravanja najboljih osam može doći samo ukoliko pobijedi u sve četiri utakmice do konca. Nitko nije računao na poraz u Berlinu, ali ukazao se Jaleen Smith i torpedirao ih je sa sedam trica, na koncu je na sekundu do kraja Luke Sikma zakucao u skoku u napadu za konačni rezultat. Rodrigue Beaubois nije uspio pronaći produžetak u preostalom vremenu. Ergin Ataman, koji je vodio utakmicu iako je ovoga tjedna bio i hospitaliziran zbog upale pluća, nije nakon utakmice izgledao kao čovjek koji vjeruje...

- Mi smo ispali, 99 posto nećemo igrati u doigravanju. I sve što se dogodilo u četvrtak u Berlinu zapravo je slika naše momčadi cijele sezone.

Clyburn kao strano tijelo

A to je, praktički, ista momčad koja je pet sezona radila nered u europskoj košarci. Nema više, doduše, Krune Simona, njemu su podigli dres ispod svoda dvorane Sinan Erdem, no stigao je Clyburn. Nisu produžili na ljeto Chrisa Singletona, doveli su Achielea Polonaru, da bi shvatili kasnije kako im ipak treba Singleton. Onda je Vasa Micić bio rovit tijekom cijele sezone, Shanea Larkina nije bilo dobar dio uvodnog dijela, a kad se vratio, imao je pokoji višak kilograma. I još uvijek nije pravi. I da, Will Clyburn isporučuje svoje, ali još uvijek izgleda kao strano tijelo u Efesu. Stigao je i naš Ante Žižić, no dolazak svakog novog igrača u Efes težak je proces u povjerenju Atamana, pa je Žižić ponekad u ozbiljnoj rotaciji, ponekad i nije.

image

Shane Larkin

MEHMET ESER/Anadolu Agency Via Afp

Može li Efes do svih pobjeda u posljednje četiri utakmice? Dobra je vijest za njih da sve četiri igraju u Istanbulu. Ali nije dobra vijest to protiv koga igraju. Već idućeg tjedna je na programu dvostruki program, tu Efes dočekuje Milano koji na krilima Shabazza Napiera igra sjajno, onda im dolazi u goste i Virtus. Nakon toga idu u azijski dio Istanbula na noge Feneru i za kraj čekaju Monaco. Osim Monaca, koji je već u play-offu, preostale momčadi se bore za doigravanje i Efes čeka težak posao.

Nije još sve izgubljeno

Onaj koji u dušu zna momčad Efesa, a koji od ove sezone sve to prati sa strane, jest Kruno Simon. Kako njemu izgleda Efes?

- Činjenica je da ne izgledaju dobro. Igrači djeluju zasićeno, kao da u situaciji u kojoj su dugo godina na okupu nemaju više isti motiv. Puno sam više očekivao od Efesa ove sezone.

Može li Efes ipak do doigravanja. Simon dobro zna kako diše svlačionica. Može li ih situacija u kojoj su dovedeni pred zid mobilizirati?

- Nije još sve izgubljeno, ali neće više ovisiti sve samo o Efesu. U te četiri preostale utakmice moraju i na gostovanje kod Fenera, to neće biti niti malo lak zadatak, onda im dolazi i Milano koji je zamahu. Situacija je kritična, šansa postoji, ali ako će igrati na način na koji su igrali u Berlinu, malo je tu nade.

image

Kruno Simon

INA FASSBENDER/Afp

U Belinu je Efes primio 95 poena. To je puno, puno previše...

- Nije se to prije događalo, jer mi smo momčadi poput Albe koja više nema šanse za doigravanje rutinski pobjeđivali. Ovakve se stvari ne bi trebali događati, jer to ne odgovara kvaliteti igrača koje Efes posjeduje.

Kako Simon komentira izjavu Atamana da je Efes praktički ostao bez doigravanja?

- Nije me to iznenadilo, jer takva izjava može začuditi samo onoga tko ne poznaje Atamana. Voli on “piliti naopako”, nakupilo se tu i nervoze, rekao je to vruć nakon poraza. Kažem, tko ga ne poznaje, mogao bi se začuditi, ali...

Četiri mala finala

Kako god, preostale četiri utakmice Efesa bit će svaka za sebe malo finale. Tko može, trebao bi ih pogledati. Ako ništa drugo kako bi se dostojno oprostili od jedne od najvećih momčadi koja je igrala u Euroligi.

- Bit će te četiri utakmice jako zanimljive. Osobno, i dalje mislim kako je Efes jedna od najboljih momčadi u Euroligi. Ako se sada ne skupe, ne znam kada će. Uostalom, većinu nada drže još uvijek u svojim rukama. Puno su kiksali, ali još uvijek mogu do završnih osam.

A ako se to dogodi, onda će se možda cijela sezone okrenuti naglavačke i Efes bi od najvećeg razočaranja sezona mogao postati najbolja oklada.

Iako, nakon poraza u Berlinu, nakon što je utakmicu zbog ozljede morao u posljednjoj minuti napustiti Vasa Micić, malo toga ide velikoj momčadi iz Istanbula u prilog...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 10:25