Shai Gilgeous-Alexander

 YASUYOSHI CHIBA/AFP/PROFIMEDIA Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia
POČELO SP

Rađa li se nova košarkaška sila? Francuzi doživjeli bolno poniženje i izgubili s čak 30 poena razlike

Prvog dana Svjetskog prvenstva u košarci gledali smo razigranu Kanadu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 25. kolovoz 2023. 17:22

Prvu dan Svjetskog prvenstva u košarci nije donio niti jedno iznenađenje, ali je potvrdio da se na globalnoj mapi ovog sporta pojavljuje jedna reprezentacija koja bi dugo mogla biti u svjetskom košarkaškom vrhu.

Već se nekoliko godina Kanada najavljuje kao reprezentacija koja bi mogla promijeniti svjetski košarkaški vrh, ali oni nikako nisu uspjeli da sastave momčad sastavljenu od svojih ponajboljih igrača. Sada su u tome gotovo uspjeli pa je momčad predvođena Shai Gilgeous-Alexandrom, RJ Barrettom i Dillonom Brooksom i prije početka ovog natjecanja stavljena u krug favorita za medalju iako su došli bez Jamala Murrayja i Andrewa Wigginsa.

Da su predviđana na mjestu pokazala je već prva utakmica turnira u kojoj je Kanada potpuno rasturila Francusku. Konačnih 95:65 označava prvu veliku pobjedu Kanađana na ovom turniru, a kako izgledaju vjerojatno neće biti posljednja.

Francuska je bolje otvorila utakmicu, imala 7:0 na početku utakmice i 18:14 nakon prve četvrtine. Predvođeni odličnim Evanom Fournierom su držali vodstvo i u prvom dijelu drugih 10 minuta da bi Kanada na poluvremenu imala malu prednost od 43:30. A onda je krenula rapsodija Kanađana. Angažirani u obrani i razigrani u napadu, kanadski košarkaši su treću četvrtinu pobijedili rezultatom 25:8. Otišli su na 20 poena prednosti i to je bilo to - Francuska nije imala nikakvu šansu za povratak u utakmicu.

Gilgeous-Alexander je utakmicu završio s 27 poena, 14 skokova, 6 asistencija i 2 ukradene lopte. Kelly Olynyk je dodao 18 poena i 4 skoka, a Brooks i Nickeil Alexander-Walker su dodali po 12 poena. Kod Francuske je najefikasniji bio Fournier s 21 poenom uz 3 skoka. Nando De Colo je imao 12 poena, 3 skoka i 3 asistencije, a Mathias Lessort 12 poena i 6 skokova.

Što se ostalih utakmica prvog dana tiče, u većini je pitanje pobjednika bilo odlučeno i prije prvog podbacivanja lopte. Na papiru je neizvjesnost nudila utakmica između Finske i Australije, Finci su se dobro držali u prvom poluvremenu da bi u trećoj četvrtini Australci prelomili utakmicu i slavili s velikih 26 poena razlike (98:72). Patty Mills je postigao 25 poena i imao 8 skokova za Australiju, a Josh Giddey je bio blizu triple-double učinka s 14 poena, 9 skokova i 8 asistencija. Najbolji kod Finaca je bio Lauri Markkanen s 19 poena, 8 skokova i 4 asistencije.

Rezultati prvog dana SP-a:

Grupa A

Angola - Italija 67:81

Dominikanska Republika - Filipini 87:81

Grupa D

Meksiko - Crna Gora 71:91

Egipat - Litva 67:93

Grupa E

Finska - Australija 72:98

Njemačka - Japan 81:63

Grupa H

Latvija - Libanon 109:70

Kanada - Francuska

Linker
03. svibanj 2024 09:44