Košarkaši Prometeyja

 FLAVIU BUBOI/Nurphoto Via Afp
KOŠARKAŠKA BAJKA

Rat ih je ojačao: Ukrajinci su priča sezone, a blizu elite je i bivši hrvatski reprezentativac

Prometej vodi Ronen Ginzburg, izraelski stručnjak koji godinama radi odličan posao kao izbornik Češke
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. travanj 2023. 17:23

Ante Tomić je u veljači napunio 36 godina, ali još uvijek je prvi igrač Joventuta, s kojim se nastoji domoći Eurolige sljedeće sezone. Naime, Joventut je pobjedom nad Hapoelom iz Tel Aviva (82:74) stigao u četiri najbolje momčadi Eurokupa i dijele ga samo dvije utakmice od osvajanja ovog natjecanja što ujedno znači i plasman u Euroligu.

Tomić je kontra Hapoel Tel Aviva opet odigrao vrhunsku utakmicu i iskusni hrvatski centar je za 22 minute u igri ubacio 16 poena (šut 4-10), skupio je po pet skokova i asista te je po dvije lopte osvojio i izgubio.

Kako se pretpostavlja da će iz sastava Eurolige u sljedećoj sezoni - po svemu sudeći opet bez ruskih momčadi - ispasti samo Valencia, onda će biti zanimljivo vidjeti hoće li Euroliga dobiti novu španjolsku momčad u svom sastavu. Jedna će sasvim sigurno igrati veliko finale, jer će Joventut u toj utakmici polufinala u goste Gran Canariji. Granca je, pak, u četvrtfinalu bez problema prošla Paris (104:74),.

image

Ante Tomić

DAX IMAGES/Nurphoto Via Afp

U drugom polufinalnom paru će se, pak, susresti Prometej i Turk Telekom. I to će se polufinale igrati na neutralnom terenu, odnosno na parketu kojega ukrajinski Prometej ove sezone koristi kao domaći, u latvijskoj Rigi.

Ukrajinska bajka

Prometej je u četvrtfinalu svladao Promitheas (80:57) i tako se nastavlja mala bajka ukrajinske momčadi koji vodi Ronen Ginzburg, izraelski stručnjak koji godinama radi odličan posao kao izbornik Češke.

image

Ronen Ginzburg

FLAVIU BUBOI/Nurphoto Via Afp

Prometej je ukrajinski klub čiju je ekspanziju primirila invazija Rusije na Ukrajinu. Riječ je o klubu koji postoji tek pet godina, a poguran je novcem Volodimira Dubinskog. Doduše, kad je lani krenuo rat, Dubinski je zaustavio cijeli pogon Prometeja, jer je tada kazao kako treba prvo pobijediti u ratu, onda će na red doći sve ostalo. Ipak, trajala je ta priča o stopiranju pogona Prometeja samo do proteklog ljeta, kada je složena vrlo moćna momčad, koja se preselila u Rigu, nastupa u Baltičkoj ligi i, evo, napada Euroligu.

Prometej će u Rigi u polufinalu dočekati Turk Telekom, a momčad iz Ankare je u četvrtfinalu sredila Ulm sa 86:76. Turk Telekom vodi pomoćnik Željka Obradovića iz vremena Fenerbahčea, Erdem Can i riječ je o vrlo korektnoj momčadi, koja također traži europski iskorak. Lani je, recimo, Bursaspor stigao do finala Eurokupa, mogao je zaigrati i Euroligu, ali nije mogao jamčiti kako će imati proračun sedam milijuna eura.

Rasplet u Eurokupu događa se u očekivanju početka doigravanja najboljih osam u Euroligi, ali i odluci o tome kako će se promijeniti sama Euroliga. Odluka je trebala stići već na sjednici klubova održanoj u utorak, no iako su euroligaški klubovi zasjedali čak jedan i pol dan, nikakva odluka nije donesena, nego je cijela priča prebačena za svibanj. Čini se da u sljedećoj sezoni neće biti promjena, kako će Euroligu zaigrati sve momčadi koje su igrale u ovoj sezoni, odnosno dogodit će se tek promjena na relaciji Valencia van, a unutra pobjednik Eurokupa.

Revolucionarne novosti

Međutim, od sezone 2024./25. trebale su se uvesti revolucionarne novosti. Ne samo da se za tada očekuje povratak ruskih momčadi (CSKA je jedan od vlasnika Eurolige), nego bi Euroliga trebala doživjeti ekspanziju na Bliski Istok, jer bi u Euroligi trebalo pronaći mjesto za Dubai. Stara je želja da Euroligi priključe London i Pariz, a kako su obje momčadi igrale i doigravale ove sezone u Eurokupu, očit je njihov rast i treba očekivati da će od 2024. i London Lionsi i Paris biti dio elite. Kao što se očekuje povratak Valencije, koja će do tada imati novu dvoranu i najbolje uvjete od svih euroligaša...

Prevedeno, od sezone 2024./25. moglo bi se dogoditi da imamo 23 fiksna mjesta u Euroligi, a ono 24. mjesto punilo bi se s pobjednikom Eurokupa. Također, sve vijesti koje dolaze ne nude optimizam kako bi se mogao dogoditi sporazum s FIBA-om i tako se riješile sve nedoumice glede kalendara. Odluka o proširenju Eurolige mogla bi imati implikacije i na ABA ligu, jer ako u toj proširenoj Euroligi budu s fiksnim ugovorima Zvezda i Partizan, pitanje je koliko će te dvije momčadi imati razloga za igranjem ABA lige...

Linker
01. svibanj 2024 06:23