Dennis Schroder

 TED ALJIBE Afp
STRUČNI KOMENTATOR SN

Schröderov ego je prejak, a nije dovoljno inteligentan da se sakrije. Dončić je prerano počeo pričati o suđenju

Jurica Golemac je analizirao polufinalni dan na Svjetskom prvenstvu u košarci
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. rujan 2023. 06:46

U srijedu su dvije bolje reprezentacije pronašle put do polufinale, pa će ukupno i četiri najbolje reprezentacije do sada igrati za medalje.

Njemačka je morala igrati u četvrtfinalu i protiv Latvije i protiv Dennisa Schrödera. Latvija je opet odigrala nevjerojatno, bila je loptu daleko od polufinala, na taj pomalo šlampavi šut Davisa Bertansa. I da je ušla ta lopta, ne bi bilo nezasluženo. Luca Banchi je postavio odličnu utakmicu, s visokom postavom u kojoj se sve preuzimalo. Nijemci se tu nisu snašali, igrali su rukomet, napadali po perimetru, bez napadanja kroz prodor ili gurali pod koš.

Schröder nije ušao dobro u utakmicu, Latvija ima igrače koji ga mogu ispratiti lateralno, usprkos njihovoj visini i to je Schröder ulazio u probleme. Herbert Gordon je tada okrenuo stvar s uvođenjem Franza Wagnera i Thiemanna, počeli su spuštati Nijemci loptu, napadali su Bertansa u obrani, koji je ranije uništavao Nijemce šutevima za tri poena. Pisao sam o tome da je ulazak Franza Wagnera nakon ozljede riskantan, jer bi mogao poremetiti ritam Nijemaca, ali on je vrhunski igrač, koji je zajedno s bratom Moritzom, koji ima neviđenu energiju, bio ključan za pobjedu.

Bila je to taktički jako zanimljiva utakmica. Latvijci su uvidjeli da Nijemci drugi pick preuzimaju sa Schröderom, koji se nije borio na niskom postu i tu dolazili do laganih poena. Kad bi Schröder izlazio iz igre, Nijemci bi radili razliku. Herbert se kockao, držao ga je u igri na kraju i umalo izgubio, jer da on nije igrao zadnjih pet minuta, Nijemci bi valjda dobili dvadeset razlike. Nisam nikada čuo da je netko šutirao 4-26, bio je sjajan čitav SP. Ali igrački ego mu je prejak, a i nije dovoljno inteligentan da se sakrije i pusti druge da se istaknu.

Arturs Žagars je opet pokazao strašnu kvalitetu i ako ostane zdrav taj će dečko sigurno imati i dobar klub i dobru karijeru. Latvija može biti zadovoljna s obzirom na sve što je napravila, a Njemačku sad čeka SAD u polufinalu. Imaju Nijemci neke šanse, ne prevelike. Morat će puno više tražiti dubinu, napadati u meso Amerikance, jer Ameri će biti agresivni na svakoj obrani od picka. S pristupom koji su imali Amerikanci protiv Italije, oni su i dalje favoriti.

Kanada i Slovenija su napadački odlično otvorili utakmicu. Kanađani su imali jasan cilj, igrali su čvrsto na Dončiću, željeli su ga izmoriti, nisu mu davali disati i tu su Brooks i Dort radili posao. I u tome su uspjeli. Izvukli su Dončića iz komforne zone, on se umorio i prerano je počeo pričati o suđenju, jer su Slovenci bili debelo u aktivnom rezultatom. Vidjelo se to i protiv Njemačke, kad Dončić ušao u nervozu i priču sa sucima, povuče za sobom i klupu i stožer, pa sve skupa izgleda jako konfuzno. Suci su loši, ali kad gubiš, na to se teško koncentrirati. Da su tu euroligaški suci možda do takvih stvari ne bi došlo, ali ti suci ne bi dozvolili niti takvo ponašanje igrača, nego bi odmah izbacili nekoga iz igre.

Suđenje nije bilo tendenciozno, nego je samo puštena čvršća igra što je više odgovaralo Kanadi. Slovenija u drugom poluvremenu evidentno pada, a to su jedva dočekali Kanađani, pa su se rastrčali, počeli su pogađati vanjske šuteve, a tada mogu igrati sa svima. Shai je igrao odličnu utakmicu, igra s nevjerojatnom lakoćom, pogađali su i Dort i Brooks. Kad je Dončić isključen, Kanađani su se malo opustili, Slovenci su ušli u zonu, možda se ukazala neka nada, ali Slovenija je imala premalo napadačkih rješenja u tim trenucima.

Klemen Prepelič se izmorio, nije bio tu pravi Jaka Blažič. Bio je i problem s dva brza faula Nikolića, jer to je jedini igrač uz Blažiča, koji nije bio do kraja spreman, koji u vanjskoj liniji može odigrati dobru obranu. Slovenci nemaju tijela i atleticizma za dobru obranu. Mogu Slovenci biti zadovoljni, jer bez Čančara, Murića i pravog Blažiča oni teško mogu do vrhunskog rezultata. Tobey nije imao kontinuitet, pa je sve bilo više, manje na Dončiću. Kad bi se Dončić umorio i počeo statički igrati, momčad je padala.

Kanada ide na Srbiju u polufinalu i tu je sve otvoreno. Srbija je u naletu, a Kanada puna samopouzdanja. Čeka nas tvrda, čvrsta utakmica. Teško će Kanada naći rješenja za Milutinova i na njega će trebati dosta lopti spuštati, ali ne usporavati igru, nego trčati s Kanadom. Kanada će ići u meso, Brooks i Dort će sada ići na Bogdana Bogdanovića, što će biti ozbiljno iskušenje i tu će Bogdanović morati kroz kretnje dolaziti kroz situacija za razigravanje momčadi.

Čekaju nas velike polufinalne utakmice, jer su četiri najbolje reprezentacije ostale u igri.

Linker
03. svibanj 2024 07:57