AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
ČEKAJU NAS FRANCUZI

Sesar: ‘Nedostaje mu igre, ali od njega očekujem da brani sve i ubaci 10 do 15 poena‘

Hrvatski izbornik ima velika očekivanja od Amerikanca Jaleena Smitha
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. veljača 2024. 11:43

Kad su se pozdravljali proteklog ljeta, nakon što su dva mjeseca proveli zajedno, iza njih je ostalo devet službenih utakmica i tri pokusa. U svih 12 utakmica Josip Sesar i njegovi izabranici upisali su pobjede, ali više od činjenice da su pri tome pronašli put do kvalifikacija za Eurobasket te ishodili izlučne kvalifikacije za Igre u Parizu ostao je dojam o jednoj novoj, drugačijoj Hrvatskoj.

Govorio je i ranije Sesar kako mu je prvi cilj da se na koncu, kad se budu pozdravljali tog ljeta i odlazili u svoje klubove, svi budu sretni i spokojni s činjenicom da su napravili sve što su mogli i pri tome uživali u zajedničkom ljetu. Naoko, ne izgleda to kao neki veliki podvig, ali s obzirom na to da često tome nije bilo tako, sve što se dogodilo proteklo ljeto mirisalo je uspjeh.

Igrači su jako pozitivni

I negdje na krilima tog probuđenog optimizma, pola godine kasnije, sada na startu kvalifikacija za Eurobasket, opet su zajedno. Nema tu NBA igrača, ima nešto i ozljeda i hitnih operacija, ali je većina momčadi, čak devetorica od onih koji su igrali u Istanbulu i tu preko Turske stigli do finalne runde za Pariz, opet su tu.

- Momci su stigli jako pozitivni i to se odmah vidjelo na treninzima. Obnovili smo na treninzima ono što smo radili proteklog ljeta, ponovili akcije, a vidim da im sve to skupa nije izašlo iz glave. Tu su i neki novi igrači, kojih nije bilo proteklo ljeto, poput Tonija Nakića, Marina Marića i Ivana Vraneša, koji su u hodu usvajali, a oni koji su tu od lani im pomažu kako bi što prije sve sjelo na svoje mjesto.

Ugođaj u reprezentacije je nešto što svi spominju, o tome je govorio i Mario Hezonja, kapetan za ovu akciju.

- Kad sam preuzeo reprezentacija govorio sam o ugođaju, o načinu kako se igrače odnose jedan prema drugome i načinu na koji se nosi hrvatski dres. To nam je svima čast, ali obveza. Lani je bilo odlično, rezultat i pobjede koje smo ostvarivali su nam pomogle, a očekujem da na krilima toga svega sad i nastavimo. Momci su cijeli ovaj period bili u kontaktu preko društvenih mreža, grupa. Ovo je skupina dobrih, poštenih momaka. Nekad bude malo bolje, nekada malo lošije što se tiče igre, ali ponašanjem, odnosom i rado svatko od njih je pokazao da pripada ovdje.

A sve to bit će na igračkom testu već u petak navečer, kada nas u Brestu, od 20.30 sati čekaju Francuzi, jedna od najboljih europskih reprezentacija i najteži izazov od preuzimanja klupe za Josipa Sesara.

- Francuska je izrazito atletski moćna reprezentacija, sastavljena je od igrača koji igraju Euroligu i Eurokup. Bit će teško, dvorana je rasprodana, imat će domaćini veliku podršku s tribina, to je sigurno. Ono što moramo napraviti jest da imamo svoj ritam utakmice, da ne gubimo glavu u slučaju nekih propadanja i tražiti da što duže ostanemo živ u utakmici i ako se na kraju ukaže prilika, onda i ići po pobjedu. Imamo mi svoje adute, imamo igrače koji mogu doći do onoga što priželjkujemo, a tu će trebati i malo sreće.

Francuska je iznimno jaka na visokim pozicijama, jer su tu Yabusele, Poirier i Lessort, a u odnosu na Istanbul, nama tu nedostaju nositelji Dario Šarić i Ivica Zubac. Kako to nadomjestiti?

- Lakše bi bilo da ako smo već morali biti bez dva igrača, da je to jedan visoki i jedan bek. Ovako, kad nedostaju dva igrač, jedan na poziciji četiri, drugi na poziciji pet, malo je teže. Posebno jer nema Darija Šarića, koji je bio kreator igre proteklo ljeto, pa se to osjeti. Međutim, tu su sada drugi momci, momci koji se trude i rade najbolje što mogu. Lessort i Poirier su dvije euroligaške klase, koji osim znanja, imaju i veliku fizičku moć i masu. Tu ćemo imati problema, sasvim je to jasno, ali tu ćemo obratiti pozornost na to kako ih braniti, no pripremamo se. Imamo skauting, analizu njihovih individualnih karakteristika i tu ćemo se spremati najbolje što možemo. Naravno, nije samo ta francuska visoka linija opasnost, riječ je tu i njihovim bekovima koji igraju agresivno po cijelom terenu, posjeduju šutersku moć, tako da tu ima puno stvari na koje moramo pripaziti. Imaju oni spektar igrača za više vrsta i više načina igranja. Ono što su igrali na SP nije bilo dobro, djelovali su nekako raspušteno, ali sada je tu dosta novih igrača, pa treba vidjeti kako će uklopiti.

Pošten prema igračima

Može li se iskoristiti ta činjenica da Francuska ima iza sebe loš nastup na SP-u, a iza nas je dobro ljeto?

- Sigurno da to može biti prednost. No, igra se na gostujućem parketu, bit će navijanja, pritiska, a treba dodati i da su Francuzi domaćini Igara, pa i to treba uzeti u obzir. Mi idemo svojim putem, pripremamo neke stvari. Moramo imati plan A, plan B i plan C, moramo mijenjati obrane, moramo pronalaziti najraspoloženije ljude u napadu i tu ciljati na njihove najlošije ljude u obrani.

Nema NBA igrača, ali napokon smo u kvalifikacijama dočekali euroligaške igrače?

- Sigurno je lakše. Kad se tijekom kvalifikacija znalo promijeniti 20, 25 igrača, pa se u jednom prozoru koristi NBA igrače i euroligaške. Onda jedna momčad igra kvalifikacije, a gotovo cijela nova veliko natjecanje, to nije dobro. Po meni tu treba biti samo otvoren prema igračima i tako razgovarati s njima. Pokušavam biti pošten prema njima, ne dovoditi ih u zabludu, nego jednostavno komunicirati što očekujem od njih. Nikome ne želim obećati niti minutu, niti trideset minuta. Ovisi to o mnogo faktora. Evo, do ljeta i olimpijskih kvalifikacija je dosta vremena, mogu se dogoditi i neke neželjene ozljede, tko zna. Međutim, nama i sada nedostaju igrači iz NBA, mi tamo imamo petoricu koji mogu biti ovdje i to je sigurno otežavajuća okolnost.

Ovdje je i Jaleen Smith. On ne igra previše u Partizanu, kako je na njega utjecala ta polusezona?

- Pričao sam sa Smithom, rekao je da samo želi igrati. Sigurno da mu nedostaje igre. U Virtusu nije imao neku minutažu, onda je izabrao Partizan u trenucima kad se tamo ozlijedio Avramović, ali povratkom Avramovića opet je izgubio svoje minute. Međutim, neka se bori, on je vrijedan momak, on je u defenzivnom dijelu čovjek koji je u stanju obraniti sve vanjske pozicije. A što se tiče napada može biti i na playu, ali ja ga vidim kao dvojku, koji s te pozicije može kreirati, ali i zabijati. Konkretno, nama će trebati njegovih deset do 15 poena u petak u Brestu.

image
SOEREN STACHE Dpa

Linker
02. svibanj 2024 02:44