TOM DUBRAVEC/Cropix
PET PITANJA PETKOM

Slaven Rimac: Srbija je od susjeda najuravnoteženija, a za jednog bih igrača platio kartu da ga gledam

Trener KK Splita komentira dosadašnji tijek Svjetskog prvenstva u košarci
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 01. rujan 2023. 08:04

Svjetsko prvenstvo u košarci je u punom zamahu. Nakon uvodnog dijela, u borbi za medalje je ostalo 16 momčadi koje danas počinju s utakmicama drugog kruga.

Uzbudljiva košarka igra se na Filipinima, Japanu i Indoneziji, a u rubrici ‘Pet pitanja petkom‘ ugostili smo trenera KK Splita, Slavena Rimca, koji je dao svoje viđenje dosadašnjeg dijela Mundobasketa.


1. Kako ste zadovoljni prvim dijelom natjecanja? Uvijek se oko njega dosta raspravlja jer je, zbog kontinentalnog ključa, tu nekoliko reprezentacija koje nisu konkurentne.

Po onome što smo vidjeli, u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva igrala se dobra košarka. Ovaj početak u drugoj polovici kolovoza je dozvolio pojedinim igračima da se odmore. Rekao bih da je 20-ak momčadi na prvenstvu prilično kvalitetno. Ostatak prvenstva je popunjen tako da je to ipak Svjetsko prvenstvo i na njemu moraju sudjelovati momčadi iz cijelog svijeta. Neki kontinenti jednostavno ne mogu pratiti kvalitetu košarke u Americi ili Europi tako da je to normalno, ali i pojedine momčadi izvan rana ovih 20-ak imaju dva-tri pojedinca koji su ili u NBA-u ili igraju u nekim boljim ligama pa je i igra tih momčadi na puno, puno većem nivou nego je to bila prije 20-ak godina.

2. U prvom krugu nije se dogodilo previše iznenađenja osim jednog, ali velikog. To je ispadanje Francuske koja je branila brončanu medalju osvojenu prije četiri godine u Kini. Kako ste doživjeli njihovu igru?

Oni jesu najveće razočarenje jer imaju golemu količinu dobrih igrača, međutim bili su u grupi s Kanadom i Latvijom, a utakmice protiv takvih momčadi nisu takve da ih ne možeš izgubiti. Oni su protiv Latvije imali puno veći pritisak od protivnika, tako da je možda i psihološka komponenta koja je uvijek prisutna na ovakvim turnirima tu također odigrala ulogu. To jeste razočarenje, ali ipak nije kiks nad kiksevima. Latvija ima dobru momčadi, dobre igrače. Na papiru je to Francuska trebala proći, ali nije to bilo lako ni u najavi.

image

Nikola Jović i Srbija su upisali tri pobjede u prvom krugu

NEBOJSA PARAUSIC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

3. Kako vidite ostatak natjecanja, imate li svojeg favorita?

Bit će u drugom krugu dobrih duela, nitko neće u tu utakmicu moći ući s mišlju kako će lagano proći. Kad dođemo do četvrtfinala, kad se sve suzi na samo osam reprezentacija, mislim da neće nikome biti lako, čak ni SAD-u. Tu nitko neće imati pravo na loš dan, a i na ranijim prvenstvima se pokazalo da su sve momčadi na visokom nivou, da bude iznenađenja. Kako turnir odmiče, neke momčadi igraju malo iznad očekivanja, druge ispod i ako se takve susretnu može se dogoditi utakmica na jednu-dvije lopte. Očekujem uzbudljivu završnicu, a teško je prognozirati kako će se sve rasplesti. Jasno je tko je na papiru favorit, ali svašta se može dogoditi u jednoj utakmici.

4. U drugom krugu su i tri naše susjedne države - Srbija, Slovenija i Crna Gora. Kome od njih dajete najviše šansi?

Sve tri momčadi imaju jake sastave, Srbija je tu najuravnoteženija jer ima jake i bekove i centre dok je Slovenija jaka na bekovima, a Crna Gora na visokim igračima. Sve tri momčadi su pokazale kako mogu igrati sa svima, a možda je tu Slovenije najpogođenija ozljedom Čančara koji će im puno nedostajati, posebno kada dođu ove utakmice u kojima će trebati više kvalitetnih opcija, u kojima Dončić neće moći nositi sam. Čančar je bitan igrač Slovenije i za njega nemaju pravu zamjenu.

image

Shai Gilgeous-Alexander

YASUYOSHI CHIBA Afp

5. Možete li izdvojiti jednog igrača koji vas je oduševio u dosadašnjem dijelu Mundobasketa?

Igrač koji je me je oduševio u prvom krugu je Shai Gilgeous-Alexander iz Kanade. Ja dijelim igrače na one za koje bih platio ili ne bih kartu. Ima dobrih igrača za koje ne bih platio kartu, ali za njega bih platio da ga gledam na bilo kojem natjecanju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 19:28