Slavlje kubanskih košarkaša

 YAMIL LAGE Afp
PODCIJENILI SU IH

Šokantan poraz američkih košarkaša, nakon 53 godine izgubili su od mrskog suparnika

Kuba je svoju nadmoć pokazala već u prvoj četvrtini, koju su dobili s 26:10
Piše: Vito TomasObjavljeno: 27. veljača 2024. 10:38

Muška košarkaška reprezentacija SAD-a doživjela je šokantan poraz u kvalifikacijama za FIBA AmeriCup. Svladala ih je selekcija Kube s 81:67 u Coliseo de la Ciudad Deportiva dvorani u Havani.

Možda je šokantan i preoštra riječ s obzirom na neuvjerljive rezultate koje SAD bilježi već godinama, ali poraz je svakako neočekivan i neplaniran.

Iako su istu reprezentaciju prije tek četiri dana suvereno svladali kod kuće u prvom kolu kvalifikacija, na gostovanju nisu pružili ni približno dominantnu predstavu. Očito je da su Kubance itekako podcijenili, vjerojatno si unaprijed upisavši pobjedu.

Kuba je svoju nadmoć pokazala već u prvoj četvrtini pobijedivši je s 26:10. Sad je nakon toga malo došao do zraka i do poluvremena uspio smanjiti na devet koševa razlike. Očekivao se, logično, potpuni preokret u nastavku, ali Kuba se nije dala te je impresivnim nastupom odnijela konačnu, povijesnu pobjedu. Povijesnu, naravno, gledajući povijesni kontekst ove dvije zemlje te njihove desetljećima duge napetosti, ali i činjenicu da je Kubi ovo prva pobjeda protiv SAD-a nakon 53 godine.

Kubu je do pobjede predvodio Pedro Bombino (19 koševa i pet skokova), dok su u redovima SAD-a najbolji bili RaiQuan Gray (17 poena, 3 skoka) i Jahmi‘us Ramsey (14 poena, pet skokova). Nisu ekipu SAD-a, logično, sačinjavale najveće zvijezde, ponajviše su tu igrači iz NBA G lige, ali na raspolaganju su imali igrače poput Elfrida Paytona, Jordan Bella i Stanleyja Johnsona, odnosno igrače s ozbiljnim iskustvom igranja u najvišem rangu američke košarke.

Iduće utakmice kvalifikacija za AmeriCup igrat će se u studenom, a Kuba i SAD svoje dvoboje igrat će protiv Portorika i Bahama.

Linker
05. ožujak 2024 10:47