Karl-Anthony Towns je morao odigrati bolje u ovakvoj utakmici

 SHERWIN VARDELEON Afp
KAKO JE OVO MOGUĆE?

Srbi se prošetali do četvrtfinala zahvaljujući NBA zvijezdi koja je odigrala sramotnu utakmicu

Karl-Anthony Towns je napravio sve suprotno od onoga što je trebao
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 03. rujan 2023. 15:51

Dominikanska Republika je prvi krug završila s omjerom 3-0 i imala je dvije meč lopte za prolazak u četvrtfinale. Izgubili su prvu protiv Portorika, a onda odigrali sramotno u odlučujućoj utakmici protiv Srbije. Izgubili su s 79:112.

Karl-Anthony Towns je utakmicu završio s 25 poena i 7 skokova te je bio najefikasniji igrač svoje momčadi, ali je uistinu sramotno da jedna NBA zvijezda odigra ovako važnu utakmicu bez imalo hrabrosti, odnosno kako bi se to kolokvijalno reklo - muda. Srbija je u utakmicu ušla odlučna da ispere gorak ukus u ustima koji je ostavio poraz od Italije, a Towns je bio jedna od meta. Iako je visok 213 centimetra, on u niti jednom trenutku nije igrao obranu na srpskom centru Nikoli Milutinovu i tu je Srbija cijelo vrijeme stvarala prednost jer ostatak dominikanskog rostera nema dovoljno visine ni snage da se bori s Milutinovim u reketu. Bogdan Bogdanović je majstorski dirigirao napadom svoje momčadi, i on odlučan da popravi sve loše što je radio protiv Italije, te secirao protivničku obranu koju, doduše, nije bilo ni teško probijati jer su igrali kao da se nalaze na terminu nakon posla, a ne na Svjetskom prvenstvu.

Srbija je koristila sve što im se nudilo, a kako im se nudilo puno toga jer prave obrane Dominikanske Republike nije bilo, onda nije čudno što je nakon prve četvrtine bilo 29:15. Em što Dominikanci nisu mogli ništa obraniti, oni nisu ni u napadu imali bilo kakvu prednost, a opet tu moramo prozvati Townsa. On je u svakom napadu uglavnom ostajao na vanjskim pozicijama te se niti jednom nije postavio ispod koša te tražio loptu u niskom postu. Iako i u NBA ligi sve više igra na poziciji ‘četvorke‘, ipak smo ga gledali puno puta kako koristi svoju visinu i masu i stvara prednost pod košem. To je isto mogao raditi i protiv Srbije, barem ponekad, samo da je htio. A očigledno da nije jer je svima jasno kako dominikanski izbornik Nestor Garcia nema prevelike ovlasti svojoj zvijezdi narediti kako da igra nego se mora prilagoditi onome što Towns želi igrati.

Towns je želio igrati to što je igrao pa je njegova momčad doživjela debakl u vjerojatno najvažnijoj utakmici njihove povijesti. Nikako se, doduše, ne smije oduzeti ništa Srbiji u ovoj utakmici. Oni su majstorski uzeli sve što im se ponudilo, iskoristili sve svoje prednosti i očitali zasluženu lekciju nedoraslim protivnicima.

Bogdan Bogdanović je utakmicu završio s 20 poena, 5 asistencija i 3 ukradene lopte te savršenim šutem iz igre (7/7). Dvoznamenkasti kod Srbije su bili i Vanja Marinković (16p), Nikola Milutinov (16p, 5s), Filip Petrušev (14p, 3s), Stefan Jović (12p, 7a, 6s) i Marko Gudurić (10p, 4a). Uz Townsa dvoznamenkast broj poena u redovima Dominikanske Republike postigli su i Jean Montero (15p, 4s), Rigoberto Mendoza (14p, 3s) te Lester Quinones (11p).

Rezultati:

Grupa I

Italija - Portoriko 73:57

Dominikanska Republika - Srbija 79:112

Poredak: Italija 4-1, Srbija 4-1, Portoriko 3-2, Dominikanska Republika 3-2

Grupa J

Grčka - Crna Gora 69:73

SAD - Litva 104:110

Poredak: Litva 5-0, SAD 4-1, Crna Gora 3-2, Grčka 2-3

Grupa K

Australija - Gruzija 100:84

Njemačka - Slovenija 100:71

Poredak: Njemačka 5-0, Slovenija 4-1, Australija 3-2, Gruzija 2-3

Grupa L

Brazil - Latvija 84:104

Španjolska - Kanada 85:88

Poredak: Kanada 4-1, Latvija 4-1, Španjolska 3-2, Brazil 3-2

Linker
07. svibanj 2024 00:59