Avramović i Bogdanović

 SHERWIN VARDELEON/Afp
SP U KOŠARCI

Srbi žele prizemljiti ‘leteće‘ Kanađane njihovim receptom, a vođa će opet ići preko granice boli

Maestralna partija protiv Slovenije unijela je golemu euforiju u tabor kanadske reprezentacije
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 07. rujan 2023. 14:26

Osim što su izborili ulaznicu za Olimpijske igre u Parizu iduće godine, nakon što su propustili prethodnih pet, Kanađani su napravili povijesni uspjeh. Po prvi se puta nalaze u završnici Svjetskog prvenstva. U borbi za finale s druge ih strane čeka - Srbija.

Maestralna partija protiv Slovenije u četvrtfinalu i trijumf (100:89) unijeli su golemu euforiju u tabor reprezentacije koja nije imala lagan put na turniru. Međutim, košarkaši španjolskog trenera Jordija Fernándeza redom su nizali pobjede protiv ekipa kao što su Francuska, Latvija, Španjolska i na koncu Slovenija.

- Čestitam tim dečkima, ispisali su povijest. Ovo je najbolji rezultat koji je Kanada ikada postigla na FIBA Svjetskom prvenstvu - rekao je Fernández nakon plasmana među četiri najbolje ekipe.

Još jednu vrhunsku utakmicu odigrao je Shai Gilgeous-Alexander koji je Dončiću i društvu ubacio 31 poen. Statistički, ovaj bek vodi po broju poena (25 po utakmici) i jedan je od glavnih kandidata za nagradu najboljeg igrača turnira.

- Obući dres je čast samo po sebi, a pobjeda je još jedan dobar osjećaj. Ali nismo zadovoljni, želimo zlato - poslao je Gilgeous-Alexander snažnu poruku.

‘Bori se, Boriša, svi smo uz tebe‘

- Svi vide Shaijeve poene, što je dobro, ali vodio je uz 10 skokova, četiri asistencije i samo jednu izgubljenu loptu. Dakle, to je još važnije. To mu je posao i mislim da su naši momci svi svoje uloge odradili na visokoj razini. Mislim da su Dillon Brooks i Lu Dort najbolji braniči u ovom natjecanju. Protiv Slovenije je to bila fizički moćna obrana, vodeći prsa o prsa, ispruženih ruku i vršeći pritisak na cijelo igralište. A ako ne razmišljate na taj način, ne volite košarku. Ova ekipa je neumoljiva. Pokazali smo u Jakarti, a pokazujemo i ovdje - nastavio je Fernández, a onda najavio ogled sa Srbijom.

image

Shai Gilgeous-Alexander

SHERWIN VARDELEON Afp

- Srbija je sjajna momčad. Vodi ih jedan od najboljih europskih trenera svih vremena (Svetislav Pešić). Gledao sam njegove momčadi kad sam bio dijete i slavio kad je osvojio Euroligu s Barcelonom 2003. godine. Ima veliko iskustvo, koje nama nedostaje, ali ga ovdje stječemo. Kao što sam rekao, svakim danom ćemo biti sve bolji. Protiv Slovenije smo bili bolji nego protiv Španjolske. Kad ćemo igrali protiv Srbije, bit ćemo bolji nego protiv Slovenije. Pokušat ćemo pobijediti svaku četvrtinu, igrati čvrsto i držati se našeg plana igre. Srbija je zaslužila biti ovdje. Nisu došli ovamo a da nisu bili dobri. Imaju dobar tim i samo se moramo pripremiti i biti spremni - rekao je Nickeil Alexander-Walker uoči okršaja Kanade i Srbije u Manili.

Nakon četiri pobjede i jednog razočaravajućeg poraza od Italije, reprezentacija Svetislava Pešića pružila je izuzetnu utakmicu protiv Litve (87:68). Srbe je do borbe za odličja odveo Bogdan Bogdanović. Bek Atlanta Hawksa upisao je 21 poen, četiri skoka i tri asistencije za 27 minuta na parketu. Ova pobjeda ispunila je očekivanja koja su imali prije prvenstva, a sada se nadaju nastaviti tim putem.

image
JAM STA ROSA Afp

- Stvarno dobiva na težini ako se istakne da smo imali problema s ozljedama. Oporavljali su nam se Petrušev i Avramović, dogodilo se ono što se dogodilo Boriši Simaniću, ali ponašali smo se kako sam rekao. Svi za jednog i jedan za sve. Nadam se i vjerujem da ćemo ovako izgledati do kraja Svjetskog prvenstva. Svi igrači dali su veliki doprinos na putu do pobjede, pa tako i Boriša Simanić, koji je motivirao momčad uoči utakmice. Rekao sam odmah nakon meča, bori se Boriša, svi smo uz tebe - rekao je Pešić i poslao glasnu poruku podrške Simaniću koji zbog ozljede bubrega dobivenu tijekom meča s Južnim Sudanom, mora na operaciju.

Nezaustavljivi Bogdan

Kako je Srbija igrala utakmicu dan prije ogleda Kanade i Slovenije (s kojim se križaju u polufinalu), Pešić je odlučio svoju momčad počastiti jednim slobodnim danom bez treninga kako bi se oporavili od fizičke, ali i emotivne potrošnje.

Energija kojom je Srbija igrala protiv Litve bila je nevjerojatna, na trenutke se činilo kao da ih je sedam na terenu. Bogdan Bogdanović nastavio je tamo gdje je stao protiv Dominikanske Republike. U prvom poluvremenu ubacio je 18 poena i napravio sve što je trebalo, u biti bio nezaustavljiv i vodio Srbiju do pobjede.

- Bogdan je vrhunski radnik. Možda nije u svim razdobljima života između treninga živio onako kako bi jedan sportaš trebao živjeti, ali ipak, u svakom životnom razdoblju bio je spreman raditi mnogo i više od drugih. Radio je preko granice boli. Imao je velike ambicije, ali i veliku volju za radom i to se sada najbolje vidi - bile su riječi hvale za kapetana Srbije koje je u nedavnom intervjuu za Sportklub rekao nekadašnji trener Partizana i Crvene Zvezde Duško Vujošević.

Srbija je obilato koristila svoje najjače oružje, brzi prodor, tražeći uvijek tu priliku kada je mogla. Vrijedi spomenuti agresivnost koju su od početka nametnuli Aleksa Avramović i Stefan Jović, na koju Litvanci nisu imali odgovor.

Ono što još više obećava srpskim navijačima je da Srbija nije pobijedila šuterskom nego odličnom timskom igrom, onom istom kakvom se diče njihovi protivnici Kanađani stoga nas danas očekuje vrlo izjednačena borba za finale.

Linker
04. svibanj 2024 21:51