SHERWIN VARDELEON Afp
PORAZ ISTOČNIH SUSJEDA

Srbija opet ‘mušterija‘ reprezentaciji koja ih redovito pobjeđuje. Bogdanović očajan, Pešić vukao loše poteze

Prva utakmica drugog kruga Svjetskog prvenstva donijela je iznenađenje
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 01. rujan 2023. 12:14

Italija je ‘crna mačka‘ za reprezentaciju Srbije. Pobijedili su ih u finalu kvalifikacija za prošle Olimpijske igre, pobijedili su u ih u četvrtfinalu lanjskog Eurobasketa, a sada su ih pobijedili i u prvoj utakmici drugog kruga Svjetskog prvenstva. Dobra igra u obrani, nezaustavljivi Simone Fontecchio, neprecizni Bogdan Bogdanović i neke čudne odluke Svetislava Pešića odlučile su ovu utakmicu.

Od početka utakmice Italija je pokazala kako će igrati protiv Srbije - agresivno u obrani s puno mijenjanja čime su onemogućili igru visokih igrača Srbije dok su na drugom kraju pokušavali razigrati Nicolu Mellija pod košem. Reprezentativci Srbije nisu bili precizni iz dalekometnih pokušaja pa je Italija u prvoj četvrtini imala i 10 poena prednosti. Završilo je samo +4 i to isključivo zbog izgubljenih lopti i promašenih slobodnih bacanja Italije.

Srbija je odolijevala sa svojom dobrom obranom u kojoj su bili agresivni na igrače s loptom te nisu dozvolili Italiji organizaciju napada. Tako su i smanjivali zaostatak da bi Bogdanović u posljednjoj sekundi druge četvrtine postigao tricu za vodstvo Srbije na poluvremenu - 42:40.

Na krilima te završnice druge četvrtine Srbija je agresivno krenula i na početku treće. Počele su upadati trice, obrana je podignuta na još veći nivo i odjednom je prednost Srbije došla na 16 poena. Izgledalo je kao da je sve gotovo, ali tako nije mislio Fontecchio. Najbolji igrač Italije uporno je uzimao poziciju na niskom postu na desnoj strani napada i u igri ‘jedan na jedan‘ probijao bilo kojeg obrambenog igrača kojeg je Pešić postavio na njega. Zanimljivo je kako izbornik Srbije u niti jednom trenutku nije odlučio udvojiti Fontecchija koji je zabijao i zabijao, a s obzirom na to da Bogdanović nije mogao ništa pogoditi iz daljine - u cijeloj utakmici pogodio je samo jednu tricu od 13 pokušaja, Italija je već krajem treće četvrtine došla na samo tri poena zaostatka.

U posljednjoj četvrtini Fontecchio nastavlja gdje je stao, a Pešić povlači zanimljive poteze - drži Bogdanovića i Nikolu Jovića predugo na klupi te razbija ritam svojeg napada. Bogdanović je bio na klupi i u samoj završnici kada je Srbija imala priliku izjednačiti ili tricom pobijediti u ovoj utakmici, ali pokušaj trice Stefana Jovića je bio neprecizan.

Fontecchio je utakmicu završio s 30 poena, 7 skokova i 3 asistencije, a dvoznamenkasti u redovima Italije su bili i Marco Spissu (14p, 5s) i Luigi Datome (10p). Kod Srbije je Bogdanović postigao 18 poena uz šut 4/16, a pogodio je 9 od 10 slobodnih bacanja. Dvoznamenkasti su bili i Ognjen Dobrić (15p, 3s) i Nikola Milutinov (14p, 12s).

Srbija i Italija sada imaju po tri pobjede i jedan poraz. Ako Dominikanska Republika danas pobijedi Portoriku, ona će biti prva na tablici s omjerom 4-0.

Rezultati:

Grupa I

Srbija - Italija 76:78

Dominikanska Republika - Portoriko 97:102

Poredak: Italija 3-1, Srbija 3-1, Dominikanska Republika 3-1, Portoriko 3-1

Grupa J

SAD - Crna Gora 85:73

Litva - Grčka (početak u 14:40)

Poredak: SAD 4-0, Litva 3-0, Crna Gora 2-2, Grčka 2-1

Grupa K

Njemačka - Gruzija 100:73

Slovenija - Australija 91:80

Poredak: Njemačka 4-0, Slovenija 4-0, Australija 2-2, Gruzija 2-2

Grupa L

Španjolska - Latvija 69:74

Kanada - Brazil (početak u 15:30)

Poredak: Kanada 3-0, Latvija 3-1, Španjolska 3-1, Brazil 2-1

Linker
09. svibanj 2024 22:22