DAMIR SKOMRLJ Cropix
JASMIN REPEŠA ZA SN:

Start Dinama je dimenzija više, Split i Zadar tek ulaze u formu, a Vulić i dečki zaslužuju čestitke

Sportski direktor HKS-a analizira početak sezone naših klubova i reprezentativnih kandidata
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. listopad 2023. 13:38

Jasmin Repeša trenutačno je u Dubrovniku, gdje je na rehabilitaciji nakon čišćenja koljena, zub vremena je uzeo svoje.

Međutim, sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza gleda sve moguće utakmice, kontaktira s trenerima i igračima, pa je idealan za komentar o početku sezone naših klubova, ali i reprezentativca...

- Najpozitivnija stvar koja se dogodila na početku sezone, i na tome sam čestitao ljudima iz Dinama, jest ono što se dogodilo na poluvremenu utakmice protiv Cedevite Junior, ona utrka beba. Dosta je više priča o tome kako Savez treba pomagati klubovima, jer nije na Savezu da klubovima radi proračun. Uostalom, sada je svaki klub dobio od Saveza 50.000 eura, što je sljedeće, da traže 70.000? Klubovi moraju pronaći način da se približe javnosti, da sami rade na promociji i stoga je ta sekvenca iz poluvremena, ta radost koja je emitirana, za mene strašno važna.

Vulić i igrači zaslužuju čestitke

Međutim, ako je najbolja stvar koja nam se dogodila na startu sezone utrka beba, onda je cijela košarka u velikom problemu.

- Ono što sam do sada vidio od naših klubova jest to da je Dinamo dimenzija više u odnosu na sve druge. Bez obzira na poraz u Splitu. Povezani su, vidi se ruka trenera, igraju brže nego drugi. U takvoj igri ima, razumljivo, i grešaka, ali to neki put prema kojemu treba težiti, posebno u mlađim kategorijama. Cedevita je imala fantastičnih utakmica, poput one prve na ABA 2 balonu, ali je imala i loših. Oscilacije su normalne za momčad koja ima na lopti dva mlada igrača. Cibonu mi je uopće teško komentirati, jer ne igraju kompletni. Jakša Vulić i igrači zaslužuju čestitke što uopće izdržavaju sve što se događa. Vulić za sada jedne igrače više opterećuju u ABA ligi, jer samo pola momčadi može igrati oba natjecanja, ali sve to nije dugog vijeka, ta se situacija mora riješiti, jer nije dobra niti za zdravlje igrača.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ostali smo kod dva najbolja, Splita i Zadra?

- Split je pokazao u posljednjim utakmicama, govorim prije svega tu o utakmici protiv Dinama i Borca, kvalitetu više. Razgovarao sa s Rimcem, oni su u početku imali problem hijerarhije u momčadi, ne da se nije znalo tko je nositelj, nego tko je starter. Sada je to puno jasnije. Zadar objektivno na papiru ima najbolji roster i evidentno je da ulaze u forme s kojom su zaključili lanjsku sezonu, baš su tako izgledali u Novom Mestu. I na papiru i po rejtingu, Zadar je prvi favorit sezone.

Što je s ostalima?

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Dubrovnik ima tri pobjede i to je možda čak i više nego što je bilo objektivno. Postoji entuzijazam, dvorana je na domaćim utakmicama puna. Dubrava ima mladu momčad, plejadu igrača koji su prošli kroz reprezentativne selekcije, ali nisu uspjeli napraviti iskorak, dojam da nekako stoje u mjestu. Šibenki nedostaju dva, tri igrača, vidi se energija trenera Milačića, pokušavaju se nositi s tim problemima. Što se tiče preostalih momčadi, poput Zaboka, Alkara, Škrljeva ili Bosca, to je i teško komentirati, jer se tu radi o slabijim rosterima.

Filipović igra fenomenalno

S obzirom na takvu situaciju, trebaju li više šanse dobivati mladi ili tih mladih i nema?

- Pričao sam s Ivanom Perinčićem, trenerom Dubrovnika, nakon što je izgubio od Splita, a igrali su sa skraćenom rotacijom. Protiv jačih momčadi se ne može igrati sa šest, sedam igrača. Protiv Šibenke je uveo u igru mlađeg Vujičića i on je odlučio utakmicu. Ima tu igrača, možda svi nisu za velike stvari, ali ovu razinu košarke svakako mogu igrati.

Ne računajući tri ABA ligaša, koliko će iz drugog natjecanja, Alpe Adria kup je krenuo za Dinamo i Dubravu, kao i ABA 2 liga za Cedevitu Junior i Šibenku - profitirati naši klubovi?

- Dubrava i Dinamo imaju dovoljno širok roster. Problem su zahtjevna putovanja u Alpe Adria kupu, jer mi je Josip Sesar rekao da su oni putovali 11-12 sati do Češke, dok su se vraćali devet i to je opasnost. Opet, kažem, imaju dovoljno dug roster za te izazove, dok i tih teških gostovanja neće biti puno.

image
JAVIER ROJAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Javier Rojas/zuma Press/profimedia

Prebacimo se malo na igrače, posebice na one koji nisu u Hrvatskoj?

- Josip i ja smo u stalnom kontaktu s igračima. Zubac je imao neke dobre nastupe u predsezoni, iako je imao malih problema s leđima. Šarićev odlazak u Golden State se već sada pokazuje kao pun pogodak, jer je on sa svojom kreacijom i sposobnošću brzog prijenosa lopte idealan suigrač vedetama te momčadi. Šamanić će se boriti za svoj status, dok je Bojan ozlijeđen, pa nije igrao za sada i još se čeka njegov povratak. Jaleen Smith je u Virtusu koji ima puno igrača, pa tu nekada igra puno, nekada manje, no u pravom je klubu i on se tu dobro osjeća. Kako je riječ o timskom igraču, nema problema niti sa svojom ulogom. Goran Filipović igra u Poljskoj jako dobro, rekao bih fenomenalno. Danko Branković je jednu utakmicu odigrao jako dobro u Euroligi, pa ga u drugoj nije bilo, ali to je tako. Roko Prkačin ne igra puno, ali je u svim minutama koje igra, ako se gleda omjer plus-minus, uvijek u plusu, a ako mladi igrač u svojem kratkom vremenu u igri participira u dijelovima kad rezultat pada, onda time i dobiva šansu za veću minutažu. Karlo Matković igra onako kako igra Cedevita Olimpija i nije mu lako, nisu mu niti suigrači idealni za ono što bi trebao i mogao igrati. Borna Kapusta je dobar u Studentskom centru, igra svoje, daje momčadi mirnoću, nikada nije u euforiji, riječ je o playu koji daje balans momčadi. Mateo Drežnjak je postojan. Od igrača u domaćim klubovima je Toni Perković posljednja dva nastupa odigrao u Splitu napokon na visokoj razini.

image

Goran Filipovic, Hrvatska, Istanbul

FIBA

Ima li kakvih akcija na razini Saveza?

- U Poreču će biti igrači od 14, 15 i 16 godina i tu ćemo raditi, ne samo na selekciji, nego i s trenerima koje će se upoznavati s metodama rada, kolektivnim analizama i želimo iskorak u tom smjeru. Podrška Saveza je tu, a uspjet ćemo i za te akcije izboriti i proračun. Napravio se pregled igrača po regijama, završavamo sa Slavonskim Brodom, radi se - zaključio je Jasmin Repeša ranu analizu košarkaške sezone u Hrvata.

Linker
27. travanj 2024 11:18