Bogdan Bogdanović

 Wu Zhuang/xinhua News/profimedia
UTAKMICA ODLUKE

U Srbiji bijesni na najboljeg igrača: ‘Pokazao je da nije lider, ne može ni biti‘

U posljednjem danu o plasmanu u četvrtfinale odlučivati će dva direktna obračuna u skupini I
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. rujan 2023. 13:32

Bogdan Bogdanović sasvim slučajno, igra slučaja će reći da se radi tek o jednom slovu u imenu, nije hrvatski košarkaš. Jer, nije bilo prvi puta da je Bogdan izašao pred novinare nakon poraza, opet od Italije, i sve svalio na sebe. Toliko smo to puta čuli od hrvatskih košarkaša, jer uvijek su bili maštoviti nakon teških reprezentativnih poraza u svaljivanju krivice na sebe. Bio je to svojevrsno natjecanje u tome tko će se više ogaditi. Nije Bogdan Bogdanović daleko.

- Odigrao sam glupo, šutirao sam umjesto da idem na prodore.

I završio je na šutu 1-1 za tri protiv Italije.

Kasnije su krenule analize. Recimo, Duško Vujošević je ovako krenuo.

- Želim reći da ne govorim ovdje o onima koje spomenuti kao osoba, o njihovom karakteru. Samo o onome što se događalo na utakmici.

I tu je krenuo rafal o sebičnosti, stavljanju sebe ispred momčadi, neodgovornosti u igri. Pa čak i trenerskim problemima. Meta su bili osim Bogdanovića, i Marko Gudurić, mladi Nikola Jović, ali i Svetislav Pešić.

- Doći će kritike do njih. I treba ih analizirati, kako bi bolje bilo u nedjelju. A Dominikanska Republika je sve samo lak protivnik - upozorio je na kraju Vujošević.

Zmago Sagadin, legendarni slovenski trener, čak je otišao korak dalje.

- Bogdan je pokazao da nije lider. On to ne može biti.

Svetislav Pešić se, pak, svim silama trudio kako bi utakmicu s Italijom stavio pod tepih.

- Ovu utakmicu odmah treba zaboraviti, jer u nedjelju je Dominikanska Republika i to je utakmica koju moramo dobiti. I Bogdan mora zaboraviti što je bilo. On nam treba za nedjelju. Ovo što je bilo se više ne može popraviti.

image

Karl-Anthony Towns

SHERWIN VARDELEON Afp

A Dominikanska Republika čeka veliku nedjelju. I ima u momčadi, usprkos porazu od Portorika u kojemu je primila 102 poena veliko zajedništvo. U koje se uklopio Karl-Anthony Towns. Producirao je on 39 poena i deset skokova Portoriku, ali nije bilo dovoljno je jer je ludovao Tremont Waters na drugoj strani.

Ipak, Dominikana nije samo Towns, tu su i Feliz, Liz, Montero, Delgado. I svakako Nestor Garcia, kojega zovu Che, a kako je Argentinac taj nadimak dosta toga govori. I za kojega je i Vujošević kazao.

- Ima Dominikana i ozbiljnog trenera.

I taj ozbiljni trener ovako govori uoči utakmice sa Srbima, nakon koje će samo pobjednik u četvrtfinale.

- Znam svoje momke i sigurno je da pate nakon poraza od Portorika, ali i da smo pobijedili, opet bi ostao ključan meč sa Srbijom u nedjelju. Napravio sam greške, mogao sam učiniti mnogo toga, ali nisam. I ovaj poraz ide na moju dušu, ne na njihovu. Na Srbiju, pak, idemo svim silama. Za košarku znam reći da je "đavolja igra". Možete voditi od prve do zadnje sekunde i onda izgubiti.

Ipak, Che je rekao i ovo:

- Da sam mogao potpisati da posljednjeg dana igranja po skupinama igramo za prolaz u četvrtfinale protiv Srbije, odmah bi to prihvatio. Mi ne ovisimo o nikome drugom, sve je u našim rukama. Ako pobijedimo Srbiju, prošli smo! Moji igrači su ovdje napravili velike stvari, njihova posvećenost i spremnost riskiranja ih je dovela do ove situacije. Ovo nje kockanje, oni riskiraju ovdje jer vjeruju u sebe. Blizu smo četvrtfinala, ali i jako daleko. Tako se osjećamo. Sljedeća stanica je Srbija. U košarci na kraju dana sve stane u igru pet na pet, imate po dvije ruke, dvije šake, dvije noge i jednu glavu. Idemo u novi izazov - zaključio je Nestor Garcia, održavši govor poput onoga čiji nadimak nosi.

image

Gianmarco Pozzecco

OLIVER BEHRENDT Afp

Italija je, a Gianmarco Pozzecco svakako bio pomalo prazan nakon pobjede nad Srbijom, jer je znao da nije gotovo. Čeka Talijana Portoriko. Nakon što su izgubili u uvodnoj rundi od Dominikane, a ona je pak sredila Portoriko, Talijane samo pobjeda vodi dalje.

- Pripremit ćemo se, znamo što nam je za raditi - dodao Pozzecco, pričajući kako se divi Gigiju Datomeu koji igra svoje posljednje utakmice u životu, kako će Simone Fontecchio, srpski krvnik biti igrač za 30 milijuna dolara i kako će mu on biti agent te da je posjetio legendarnog filipinskog boksača Mannyja Pacquiaoa u njegovom domu, odigrao i partiju šaha s legendom.

Pozz je bio u elementu. Pozz će poslati Talijane nabrijane do kraja na Portoriko.

A Portoriko? Odigrali su prije tri tjedna pokus u Ravenni kontra Italije i tu izgubili glatko (65:98).

- Znamo što nas čeka, jer Italija je odlična reprezentacija. Tamo su nas pregazili, ali je ovo sada drugačije okruženje. I mislim da smo sada kud i kamo bolja momčad, jer smo jako narasli kroz turnir. Imat ćemo plan za tu utakmicu i siguran sam da nas čeka opasna bitka rekao je John Holland, lanjski igrač Zvezde u dresu Portorika.

image

Tremont Waters (crveni dres)

SHERWIN VARDELEON Afp

Dodao je pokoju Holland o Tremontu Watersu, koji je iza sebe ostavio čudesnu partiju protiv Dominikane u kojoj je postigao 37 poena, skupio sedam skokova i podijelio 11 asista.

- On je čudo. Napravio je ono što je u stanju. Pogađao je velike šuteve, vodio nas je u obrani, u napadu i posao je bio obavljen. Ali, mi smo svi kliknuli, ovo je sjajna momčad. I mi iz utakmice u utakmice igramo sve bolje - zaključio je John Holland.

I nema tu tajni, u Manili nas u nedjelju čekaju dvije paklene utakmice za prolaz u osam najboljih. Sve su kombinacije moguće. Jer takav je ovaj SP.

Linker
17. svibanj 2024 09:10