Onuaku Chinanu (desno)

 Baptiste Autissier/panoramic/profimedia
DRUKČIJI OD DRUGIH

VIDEO: Slobodna bacanja u režiji bivšeg igrača Zadra oduševljavaju na svakom koraku

Nakon 35 godina renesansno ‘underhand‘ izvođenje slobodnjaka vratio je na parkete
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 07. studeni 2022. 18:15

Chinanu Onuaku američki je profesionalni košarkaš koji nastupa za Dinamo Sassari iz talijanske Lega Basket Serie A (LBA). Igrao je sveučilišnu košarku za Louisville Cardinals, a na NBA draftu izabran je kao sedmi "pick" druge runde 2016. godine od strane Houston Rocketsa.

U NBA ligi u prosjeku je imao nešto manje od deset poena i osam skokova kombinirajući brojke ostvarene za Houston i njihovu razvojnu momčad, Rio Grande Valley Vipers i u onoj Charlottinoj, Greensboro Swarmsu, koji nastupaju u G-ligi (razvojna liga NBA-a). Tamo je ostvario i rekord karijere u broju postignurih poena, protiv Raptorsa 905, zabio je 27 koševa.

Nakon tri godine u Americi, otisnuo se u manjku minutaže "potražiti sreći" u Europi. Ni manje ni više nego u Hrvatsku, točnije u Zadar. U gradu košarke ostvario je najbolje brojke u kategoriji asistencija i blokada na jednoj utakmici. Zanimljivo, obje protiv Budućnosti u sklopu ABA lige. Na porazu Zadra na gostovanju u Podgorici u ožujku 2021. podijelio je čak 13 asistencija, dok je u onom domaćem u istom mjesecu blokirao sedam pokušaja Budućnosti.

Sa Zadranima je osvojio i Hrvatski kup i prvenstvo, a izabran je i u najboljoj petorci turnira i u najkvalitetnijem obrambenom sastavu. U Kupu je biran i kao najkorisniji igrač ciklusa.

Ipak, najzanimljivije u njegovoj karijeri je njegovo izvođenje slobodnih bacanja. Vratio je 2016. slobodno bacanje u stilu za koji se smatralo da je "izumrlo" u NBA ligu nakon 35 godina. Ponovno je uveo stil bacanja lopte prema obruču od koljena ravno prema košu.

Slobodna bacanja u režiji Chinanu Onuakua pogledajte OVDJE.

"Underhand" se od uobičajenog izvođenja slobodnih bacanja razlikuje u tome što se on šutira s obje ruke odozdo. Iako se mnogi srame i pokušati šutirati tako, jedan od najboljih krilnih igrača svih vremena Rick Barry je šutirao tako i imao prosjek od visokih 90 posto kroz NBA karijeru.

Onuaku kroz karijeru šutira, za centra respektabilnih, 55% uspješnih slobodnih bacanja. Za Sassari trenutno u prosjeku postiže 12,5 koševa i 7,5 skokova po utakmici. Obzirom da nastupaju u Ligi prvaka, sve je više zaljubljenika u šutiranje "renesansnog" američkog centra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:12