Hrvatska i dalje može na SP

 FIBA
KALKULACIJE

Više ne ovisimo sami o sebi, ali imamo šansu za plasman na SP! Evo što se sve mora dogoditi

Ako bi Hrvatska prošla u drugi krug, svejedno bi bila u lošem položaju...
Piše: SNObjavljeno: 30. lipanj 2022. 22:29

Nadala se hrvatska košarkaška reprezentacija pobjedi u Stožicama, ali reprezentacija Slovenije već je u prvoj četvrtini riješila pitanje pobjednika. Tih 33:8 se nije moglo nadoknaditi u preostalih 30 minuta pa je Hrvatska ostala na samo jednoj pobjedi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Situacija je tako sada jasna - Hrvatska za prolazak u drugi krug kvalifikacija treba pobijediti Finsku u posljednjem susretu grupe C koji se igra u nedjelju u Rijeci. To definitivno neće biti lako jer su nas Finci sa 77:71 pobijedili u prvom susretu, ali i zbog toga što oni igraju prilično dobru i organiziranu košarku.

Finska je i vodeća reprezentacija naše skupine s omjerom 4-1. Slovenija ima 3-2, Švedska 2-3, a Hrvatska je na 1-4. To znači da, osim pobjede nad Finskom, za prolazak u drugi krug trebamo navijati za Sloveniju u dvoboju protiv Švedske. Sa Šveđanima Hrvatska ima omjer 1-1, ali i bolju koš-razliku što nas stavlja u situaciju da možemo proći dalje ako budemo završili ovu skupinu s istim omjerom.

Ako bi Hrvatska prošla u drugi krug, svejedno bi bila u lošem položaju za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Naime, tri momčadi iz grupe C se križaju s tri najbolje momčadi iz grupe D, a prenose se svi rezultati iz prvog dijela. Najbolje tri momčadi iz te nove skupine odlaze na Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska bi u tu skupinu, ako nam se svi rezultati poklope, ušla s omjerom 2-4 te bi imala dvije pobjede manje od Finske i Slovenije koji bi imali 4-2 i bolji međusobni omjer protiv Hrvatske. Iz grupe D će u drugi krug sigurno Njemačka koja je danas pobijedila Njemačku i ima omjer 4-1 dok su Estonija, Poljska i Izrael na 2-3. Hrvatska bi vjerojatno morala pobijediti u najmanje 5 utakmica s time da bi dvije pobjede protiv Njemačke gotovo bile imperativ.

Svi rezultati današnjih utakmica

Grupa A

Latvija - Srbija 66:59

Belgija - Slovačka 102:59

Grupa B

Grčka - Velika Britanija 93:71

Grupa C

Finska - Švedska 85:69

Slovenija - Hrvatska 97:69

Grupa D

Estonija - Njemačka 57:88

Poljska - Izrael 90:85 (produžetak)

Linker
25. travanj 2024 11:43