Mateusz Ponitka

 FIBA
MATERIJAL ZA FILM

Životna priča čovjeka koji je šokirao Sloveniju: Navijači ga nisu htjeli, ne priča s roditeljima i bratom...

Nevjerojatnom je partijom u četvrtfinalu Eurobasketa odveo Poljsku do pobjede nad Slovenijom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. rujan 2022. 14:40

Mateusz Ponitka (29) odveo je poljsku košarkašku reprezentaciju do čudesnih dostignuća. Igrao je s njom četvrtfinale svjetskog prvenstva u Kini 2019., sad je u polufinalu europskog prvenstva. Voli veliku scenu i tada pruža najbolje partije. Ponitka je Slovencima sinoć ubacio 26 poena, uz čak 16 skokova i 10 asistencija. Izgledao je kao da je Luka Dončić. Bek koji zabija, asistira i skače. Koji radi sve.

Ponitka nije od jučer. Ima srebrnu medalju s kadetskog Svjetskog prvenstva. Počeo je u rodnom Ostrówu Wielkopolskom, a potom je igrao u Varšavi, Gdinji, Zielonoj Gori, Belgiji, Turskoj, Španjolskoj, Rusiji... U Zenitu je postao oslonac i kapetan, no zbog rata između Rusije i Ukrajine morao je otići.

Ljetos ga niti jedan klub iz Eurolige nije želio. Nije im bio dovoljno dobar pa se skrasio Reggio Emiliji, koji igra samo Ligu prvaka, koja je kvalitetom daleko ispod Eurolige. Nije nikada igrao u NBA ligi.

Prije više od 12 godina u Hamburgu je održano kadetsko Svjetsko prvenstvo. Za poljski tim samo sudjelovanje na takvom događaju bilo je postignuće. Bijelo-crveni su međutim igrali sjajno i stali tek u finalu, kada su izgubili od reprezentacije SAD-a. Ponitka je izabran u najbolju petorku turnira, pored ostalih uz njega je stajao Bradley Beal, velika NBA zvijezda.

image

Slavlje košarkaša Poljske

FIBA

Ponitka je svoju košarkašku avanturu započeo u rodnom Ostrówu Wielkopolskom, a u inozemstvo je otišao već s 18 godina u Hamburg. Tamo nije išlo pa se vratio u poljski Asseco Prokom, gdje je igrao u Euroligi s 19 godina. Dvije je sezone potom proveo u belgijskom Ostendeu, vratio se na jednu u Stelmet Zielona Góra, koja je tada bila na čelu Eurokupa, a potom je igrao u Turskoj, Španjolskoj i Rusiji. Tamo je najprije igrao za Lokomotiv Kuban Krasnodar, a potom se skrasio u Zenitu.

U ovom klubu postao je glavni igrač i kapetan, izgradio je odličan odnos s trenerom Xavijem Pascualom. I dalje bi bio igrač Zenita da nije bilo rata. Polemiku među navijačima izazvala je činjenica da nije jednostrano raskinuo ugovor s peterburškim Zenitom, već je to pitanje pokušao riješiti dogovorno. U međuvremenu je Ponitka odigrao još jednu utakmicu u Rusiji, a rat je već bjesnio u Ukrajini. Što su mu u Poljskoj mnogi zamjerili.

"Nedavno su mnogi navijači htjeli da se povučem iz reprezentacije."

Ovogodišnje ljeto bilo mu je jako teško. Od euroligaša za Ponitku su se najozbiljnije zanimali Partizan i Zvezda, no razgovori nisu urodili plodom. Na kraju je ipak odlučio potpisati privremeni ugovor u Italiji, jer je gotovo pola godine bio bez klupske košarke. Dogovorio se s talijanskom momčadi Reggio Emilia, koja je igrala samo Ligu prvaka. Formalno, ugovor stupa na snagu nakon Eurobasketa i vrijedit će najviše tri mjeseca. Kada vidite kako igra na Eurobasketu, jasno je da će tamo teško ostati i ta tri mjeseca.

Ponitka sada obožavaju svi navijači poljske momčadi, no prije Europskog prvenstva to nije bio slučaj, ne samo zbog igranja u Rusiji. Ponitka je u otvorenom sukobu s dijelom obitelji i ne razgovara s roditeljima i bratom, što se ne sviđa mnogima. Pogotovo što mu je brat Marcel također košarkaš. Stvar je dospjela u javnost kada je Marcel u jednom od intervjua izjavio da je od trenera Igora Miličića saznao da je Mateusz odgovoran za njegov izostanak u momčadi.

image

A.J. Slaughter i Mateusz Ponitka su najbolji igrači Poljske

FIBA

Mateusz je to naravno demantirao, kao i Miličić, ali stvari su već bile izmakle kontroli. Ponitka je čak rekao da razmišlja o odlasku iz momčadi jer smatra da mu se iza leđa igraju neke igre. Na kraju je iz Izmira (gdje odnedavno živi) doletio u Istanbul dan prije prvog treninga momčadi. A u intervjuu za Przegląd Sportowy, čak je i otvoreno pričao o razlozima sukoba u svojoj obitelji.

Zašto nije zaigrao u NBA ligi? Godinama se smatralo da nema dobar šut. Tijekom Eurobasketa pogodio je 11 trica iz 34 pokušaja. To baš i nije nešto. Vjerojatno mu nedostaje i bolja fizička sprema. Bilo bi logično očekivati da će se nakon Eurobasketa klubovi iz NBA javiti? Baš i ne, ima 29 godina, bek je, nije snažan, nije tako brz. Samo je jako talentiran.

Doduše, Luka Dončić je nakon utakmice u njemu rekao puno lijepih stvari.

"Nisam iznenađen njegovom igrom. Igrali smo već nekoliko puta jedan protiv drugog. On je jako dobar igrač, sjajan vođa", rekao je Dončić o Ponitki i dodao:

"On je vjerojatno igrač za NBA, ali ja ne odlučujem, nisam generalni menadžer, nego igrač."

Ponitka će za početak biti sretan da ga uzme neki klub iz Eurolige. I da se zauvijek ‘pomiri‘ s poljskim navijačima...

Linker
25. travanj 2024 09:27