Shavonte Zellous

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SHAVONTE ZA SN

‘Postati Hrvatica bio je pravi potez! I tko mi god kaže da sam Amerikanka, ja mu odgovorim da nije u pravu‘

Negdašnja WNBA prvakinja i All-Star igračica već osam godina nosi dres hrvatske košarkaške reprezentacije
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 14. studeni 2023. 15:10

Hrvatska reprezentacija prošli je tjedan provela u Splitu, gdje su tijesnim porazom od europskih viceprvakinja Španjolki (65:70) i uvjerljivom pobjedom protiv Nizozemske (81:57) otvorene kvalifikacije za Eurobasket košarkašice 2025. godine. Makar oslabljene neigranjem ozljeđene Ana-Marije Begić, dok se pozivu izbornika Stipe Bralića nisu odazvale Ivana Dojkić i Nina Dedić, naše su djevojke ostavile jako dobar dojam na Gripama, pokazale da u ovoj skupini imaju mogućnost izboriti barem drugo mjesto te biti među četiri najbolje drugoplasirane selekcije iz osam kvalifikacijskih skupina.

Za tako što zaslužna je i Shavonte Zellous (37), iskusna američka košarkašica koja je još 2015. dobila hrvatsko državljanstvo. Prva strankinja u ženskoj rerpezentacija izazvala je tada oduševljenje, svi su govorili da je riječ o ekstra kvalitetnoj, top igračici. Zellous je je svojim talentima oplemenila WNBA te Euroligu, nosila je dres brojnih europskih velikana kao što su Galatasaray, Fenerbahče i Bešiktaš, dok danas s punih 37 iza sebe ima brojne trofeje i individualne nagrade. Osim što je nastupila na WNBA All staru, ima i osvojen WNBA naslov s Indianom 2012. Nadalje, bila je i prvakinja Turske te dva puta osvajačica turskog kupa. Unatoč godinama, njenoj karijeri se ne nazire kraj. Najbolje se to moglo vidjeti na parketu Gripa...

image

Shavonte Sade Zellous

TOM DUBRAVEC Cropix

Obećajem da ću naučiti pričati

Zašto ste se odlučili igrati za reprezentaciju Hrvatske?

- Imam nekoliko prijateljica kao što su Luca Ivanković i Jelena Ivezić, s njima sam svojedobno pričala o mogućnosti igranja za Hrvatsku, jako smo dobre prijateljice. Otkako branim boje Hrvatske stekla sam brojne prijatelje za cijeli život, tako da se ta odluka pokazala kao pravi potez.

Sjećate li se svoje prve utakmice za Hrvatsku?

- Naravno, bilo je to protiv Nizozemske. Igrali smo u Amsterdamu. Izgubili smo utakmicu, ali to je bio moj početak.
Igrate za reprezentaciju osam godina, razumijete li jezik i znate li pokoju riječ?

- Još ne razumijem potpuno, suigračice mi pomažu da napredujem i učim svaki dan. Obećajem da ću na sljedećem okupljanju znati još puno više.

Imate iskustvo igranja WNBA i Eurolige, možemo li reći da je to idealna karijera jedne košarkašice?

- Da kao što ste rekli, igrala sam WNBA i Euroligu, imam osvojene trofeje tamo. To mi je dalo neprocjenjivo iskustvo koje pokušavam prenijeti na mlađe suigračice u reprezentaciji.

image
SEZGIN PANCAR Anadolu Via Afp

Kakvo razmišljanje i osobnost mora imati košarkašica da bi bila tako uspješna?

- Morate igrati sa strašću, nikad ne odustajati. WNBA je vrlo zahtjevna liga, kao i Euroliga. Ako u takve utakmice uđete mekano nećete dobro proći. Mislim da je najvažnija osobna priprema, strast, ljubav prema igri. Morate biti agresivni i gladni uspjeha na i izvan terena.

Možete li usporediti WNBA i NBA što se tiče načina funkcioniranja, rasporeda i ostalih stvari izvan terena?

- NBA je stvarno predugo natjecanje, ali i WNBA raste što se tiče broja utakmica. Mislim da je ove godine odigrano 40 utakmica, dok su se ranije igrale po 32. Kvaliteta igre također raste, veća su sponzorstva. Liga raste i ide u pravom smjeru.
Imate 37 godina, koliko još planirate igrati košarku?

- Kada osjetim da više ne uživam u igri bit će to kraj. Još uvijek uživam igrati i zabavljam se na terenu. Po meni, najvažnije je izgraditi dobre odnose unutar svlačionice, da svaku suigračicu možete zvati prijateljicom. Bit je stvoriti konekcije za cijeli život. Jednostavno, kada me igra ne bude činila sretnom prestat ću igrati. Za sada još uvijek obožavam košarku.

Kako se pripremate za utakmice, kako održavate kondiciju s obzirom na veliki broj utakmica?

- Najvažnija stvar je briga o mišićima. Svima govorim da je jako važno pripremiti mišiće jer su utakmice fizički vrlo zahtjevne. U slučaju loše pripreme velika je mogućnost ozljede. Svoje tijelo pripremam podizanjima, ali i aktivacijom prije utakmice. Uvijek potrošim pola sata za provjeru spremnosti mišića kako bi izdržali napore utakmice. Imam 37 godina i posebno moram voditi brigu o svakom mišiću na tijelu.

Konačna profesionalka

Kroz karijeru ste osvojili mnogo individualnih i timskih nagrada, mislite li da je samopouzdanje najvažnije za biti uspješan?

- Ako ne vjerujete u sebe ne možete se baviti ovim sportom. Ja sam svjesna svojih igračkih kvaliteta i sposobnosti, znam tko sam. Svaki dan radim na samopouzdanju, vodim se mentalitetom koji kaže da me nitko ne može zaustaviti i da mi nitko neće zabiti koš.

Možete li nazvati Hrvatsku svojim drugim domom?

- Apsolutno, trenutno igram u Francuskoj i tko mi god kaže da sam Amerikanka ja mu odgovorim da nije u pravu, da sam ja Hrvatica. Mislim da ću ovog ljeta doći obići Hrvatsku jer sam čula puno lijepih stvari za posjetiti. Nisam baš imala priliku to učiniti ranije zbog obveza u WNBA i Euroligi. Čula sam da je ovdje najljepše ljeti, tako da ću učiniti sve da ljeto provedem ovdje.
Ova sjajna košarkašica koja u sebi ima mentalitet pobjednice, zasigurno će još puno dati hrvatskoj ženskoj košarci, s obzirom da se iz njenih riječi da iščitati da će se još dugo baviti ovim sportom. Koliko je profesionalna govori i činjenica da je prije ovog razgovora odrađivala trening u teretani. To je Shavonte Zellous, popularna Zi.

Linker
07. svibanj 2024 08:30