Lea Hajdin i Jennifer Fleischer

 HKS/MARIN SUŠIĆ
FINALE KOŠARKAŠICA

Ragusa dolazi po ‘break‘ u Zagreb, Trešnjevka se mora adaptirati, ali ove sezone domaćini ne znaju za poraz

Serija (1-1) do tri pobjede nastavlja se danas u Zagrebu (18.00)
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. svibanj 2024. 15:03

Trešnjevka 2009, “dječji vrtić” Deana Nemeca koji je u ligaškom dijelu izborio “jedinicu” za doigravanje, finalnu seriju do tri pobjede otvorio je uvjerljivom pobjedom (74:61) na domaćem parketu. Trostruke uzastopne prvakinje, košarkašice Raguse potom su bile još uvjerljivije (77:57) u svojoj dvorani i sad se sve izjednačeno vraća tamo gdje je i počelo. U dvoranu Dragutin Šurbek, još uvijek poznatiju kao Dvojka zagrebačkog Doma sportova, gdje će od 18 sati krenuti borba za pobjedu u uvijek prijelomnoj trećoj utakmici...

Kao ključ “preokreta” u Dubrovniku, izjednačenja serije, Cvetana Matić istaknula je skok, odnosno njih 10 više od Trešnjevke koja je u prvoj utakmici bila na 46-34 u tom segmentu. Dalje, trenerica Raguse se osvrnula i na zatvaranje Lene Bilić, najboljeg strijelca Trešnjevke 2009, još uvijek kadetkinje - 2. svibnja napunila je 17 godina - koja je finale otvorila s pet trica i 31 poenom, da bi u Gospinom polju ubacila tek sedam poena, uz šut 3-4 (odsječena u napadu) i četiri izgubljene lopte za 31 minutu.

Iskusna ekipa Raguse - sedam igračica koje rotira trenerica Matić na prosjeku su od 27,4 godine, dok je osam Nemecovih prosječno “staro” 18,5 godine - napravila je potrebne prilagodbe da bi se u Zagreb vratila s prilikom osigurati meč-loptu. Ključne uloge u tome odigrale su Iva Todorić (31), deveterostruka (!) prvakinja Hrvatske s Medveščakom (6) i Ragusom (3) i Lea Hajdin (25) koje su bile najbolje i u prvoj utakmici. Međutim, ovaj put su Dubrovkinje, uz Bilić, limitirale i dvije igračice ključne za kreaciju igre Trešnjevke 2009, najstariju Viktoriju Ćurić (22) i kapetanicu Niku Rodek (19), dok je zapravo jedina dobra vijest za Zagrepčanke u Dubrovniku bio povratak Zare Valčić (18) nakon ozljede.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će mlada Nemecova ekipa reagirati na subotnje “školovanje” jer sad se one trebaju adaptirati kao što su to napravile Dubrovkinje. Osnovna razlika je u tome što su današnje gošće među kojima su još i 40-godišnja Amerikanka Jennifer Fleischer, onda i Carmen Miloglav (33), uz već spomenute Todorić i Hajdin, odigrale nebrojeno ovakvih utakmica, serija, dok se s druge strane takvo iskustvo može ukupno prebrojati na prste jedne ruke. Opet, energija koju Zagrepčankama daje njihova mladost sve to može poništiti.

Dosad su Trešnjevka 2009 i Ragusa odigrale šest utakmica ove sezone, nijedna ekipa još nije izgubila na domaćem terenu. Ova serija se od danas definitivno može još i jače “zahuktati”...

Linker
08. rujan 2024 01:22