Iva Todorić

 Božo Radić/Cropix
FINALE KOŠARKAŠICA

Ragusa večeras ima meč-loptu za naslov prvaka. S Ivom Todorić titula je gotovo pa zajamčena

Treća utakmica finalne serije s Trešnjevkom 2009 igra se od 18 sati u Gospinu polju
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 09. svibanj 2023. 10:49

Ragusa već četiri godine dominira hrvatskom ženskom košarkom, još od one prekinute pandemijske sezone u kojoj su Dubrovkinje sa 16-0 u tom trenutku zaustavljene u nezaustavljivom pohodu prema povijesnom naslovu prvakinja koji je u grad pod Srđom stigao godinu dana kasnije, te je zadržan i lani. Danas, pred treću utakmicu finalne serije s Trešnjevkom 2009, koja se igra od 18 sati u Gospinu polju, igračice Cvetane Matić na svom parketu imaju prvu meč-loptu za “three-peat”, treći uzastopni naslov.

Mlada zagrebačka momčad u prve dvije utakmice nije pružila preveliki otpor Ragusi, kombiniranih +35 u Dubrovniku i Zagrebu zorno sugerira razliku u klasi, iako možda najveću razliku radi iskustvo pobjeđivanja u redovima prvakinja. To se prije svega odnosi na Ivu Todorić, osmerostruku uzastopnu (!) prvakinju Hrvatske s Medveščakom (6) i Ragusom (2).

Todorić je prije druge utakmice s Trešnjevkom 2009 primila i nagradu za najbolju igračicu lige u izboru trenera - statistički MVP je šibenska Amerikanka, Khiana Johnson - te najbolju asistenticu osnovnog dijela, dok je iskombinirala 40 poena, 24 skoka, sedam asistencija i deset ukradenih lopti u prve dvije utakmice finalne serije. Ukratko, tridesetogodišnja Imoćanka (preciznije, iz Zmijavaca) koja, uz osam naslova, ima i sedam Kupova Ružica Meglaj Rimac, još uvijek - sad to već traje gotovo cijelo desetljeće - hara hrvatskim parketima.

image
NENAD OPAČAK/CROPIX

Međutim, Todorić je - kao i njene suigračice - dovoljno iskusna da bi znala kako 2-0 u seriji i utakmica na domaćem parketu ne mora značiti i “zicer”. Ne treba ići dalje od prošle godine kad su Dubrovkinje u finalu otvorile seriju “breakom” u Požegi, kod kuće povele 2-0, da bi u konačnici morale igrati majstoricu na strani jer su izgubili dvije zaredom, uključujući četvrtu na domaćem parketu.

Nešto će se, naravno, pitati i gošće, “dječji vrtić” Dejana Nemeca s “tetom” Lanom Pačkovski (28), uz koju igru Trešnjevke nose Vivien Nejašmić (19), Lucija Banović (18), Nika Rodek (18), Nina Novak (17), Lena Bilić (16)... Nedostaje, podsjetimo, MVP lanjskog Final Foura Kupa, Iva Dorja Žaja (19) koja je u prosincu zaradila tešku ozljedu koljena.

Tim klinkama su finalne utakmice protiv Todorić (30), Ane Vrsaljko (38), Carmen Miloglav (32), sada i povratnice nakon ozljede Romane Stojanović (30), zapravo velika škola koju su prošli tjedan skupo platile s dva uvjerljiva poraza. Što su i koliko u tom smislu naučile vidjet ćemo možda već danas, premda bi sve osim novog velikog dubrovačkog slavlja u Gospinu polju bila - senzacija...

Linker
19. travanj 2024 21:49