Broncane Hrvatice

 FIBA
KADETSKO EP KOŠARKAŠICA

Sjajna priča iz Portugala okrunjena broncom! Lena Bilić povukla Hrvatsku do tek treće medalje u povijesti

Hrvatske kadetske košarkašice su uvjerljivo slavile protiv domaćina i osigurale treće mjesto
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. kolovoz 2022. 21:45

Tatjana Jacović i njezinih 12 djevojčica - sedam koje su iznijele kompletan teret Europskog prvenstva za košarkašice do 16 godina te petorka s kojom su odigrane posljednje sekunde utakmice za treće mjesto u kojoj su bile četiri igračice koje do subote nisu vidjele teren u Portugalu - donijele su u Hrvatsku treću medalju u ženskoj košarci. Nakon bronce 2001. u Bugarskoj (Veliko Tarnovo) i srebra 2010. u Grčkoj (Kozani i Ptolemaida u Zapadnoj Makedoniji), oba puta također na EP U-16, naše kadetkinje okitile su se još jednom brončanom medaljom.

I, prigodno, Hrvatskoj su rijetko odličje u ženskoj konkurenciji donijele kćer i unuka naših velikih, velikih košarkašica. Lena Bilić, djevojka koja je domaćim Portugalkama stavila 22, uz 3-5 za tri poena te hladnokrvnih sedam od sedam s linije slobodnih bacanja, kći je Danire i Zvonimira Bilića, s tim da je majka rođena Nakić vjerojatno i najbolja košarkašica koju smo imali.

image

Broncane Hrvatice

FIBA

Makar na tu temu ima što i reći Sanja Ožegović udana Gobac, baka Zare Valčić, koje je s izuzetno efikasnih - pet od sedam iz igre - 11 poena te po sedam skokova i asista, uz četiri ukradene lopte bilo svugdje po terenu. Bilić i Valčić kao Nakić i Ožegović. Zvuči dobro, čak su i pozicije slične...

Ali nepravedno bi bilo se u ovoj priči zadržati na tome, ne spomenuti Ellu Majstorović i Ginu Nikolu Pirjak koje su u subotu navečer iznijele golemi teret u smislu da je trebalo nadoknaditi poene naše do sada najproduktivnije igračice Petre Božan (dva od 14 iz igre za pet poena), čiji se doprinos ovaj put ogledao u 10 skokova i četiri blokade. Kao i u velikim pobjedama proteklih dana, svoje su opet dale i Tonka Jakšić te Hana Arnautović, ali i kvintet - Jelena Brkičić je do ove utakmice jedina upisala minutažu, Hana Budimir, Josipa Milković, Viktoria Rogić i Andrea Stanković ušle su u posljednjoj minuti susreta s Portugalkama - koji je cijeli turnir sjajno odrađivao posao “navijačke skupine”.

Mlade Hrvatice su u Portugale ispisale sjajnu priču, jednu od najljepših u našoj košarci - kako ženskoj, tako i muškoj - unazad nekoliko godina. Tatjana Jacović i 12 djevojčica koje su tek na početku svog puta...

Linker
17. travanj 2024 06:17