Bojan Bogdanović
 Profimedia, Newscom
IMPRESIVNA LISTA

BOGDANOVIĆ POSTAO DESETI NAJPLAĆENIJI EUROPLJANIN U NBA-u Babo novim transferom uzbudio najboljeg obrambenog igrača lige: 'Idemo uzeti taj prsten!'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 03. srpanj 2019. 10:04

Čak i ako niste zaljubljenik u košarku, svejedno možete postati fan NBA cirkusa samo na temelju perioda prijelaznog roka, glavnih protagonista, njihovih priča, drame, preokreta i ponešto sitničavosti.

S dosta velikom dozom sigurnosti se, međutim, može reći da je Utah Jazz jača nego lani kada ju je Houston zaustavio u prvoj rundi doigravanja. Salt Lake City iduće će sezone bolje upoznati košarkaške vještine najbolje plaćenog hrvatskog sportaša - Bojana Bogdanovića. Babo je pričekao tek pola sata od službenog starta free agencyja, pa je požurio staviti potpis na četverogodišnji, garantirani ugovor vrijedan 73 milijuna dolara.

Stigao i Ed Davis

Navodno su njegovi bivši poslodavci iz Indiane pokušali mečirati ponudu, ali je deal bio na tri godine i u rangu nešto više od 60 milijuna dolara, što Bogdanovića nije oduševilo i odlučio je preseliti gotovo 2200 km zapadnije. Tamo će ga dočekati dosta zgodno društvo - Quin Snyder, trener koji je implementirao mantru “snaga naše momčadi je - momčad” u ovu generaciju Jazzera. Puno kretanja lopte u napadu, traženje čovjeka u boljoj poziciji i naglasak na obranu. A glavni zaštitnik obruča je najbolji obrambeni košarkaš lige - Rudy Gobert, oko kojega je sazidan obrambeni sistem Utah. Snyder je francuskom centru istaknuo vrline, a u većoj mjeri sakrio mane.

Momčad će razigravati iskusni Mike Conley (pristigao iz Memphisa), dok je uz njega, individualno najjači 22-godišnji bek Donovan Mitchell. Bogdanović će svoje mjesto pronaći u startnoj petorci na mjestu trojke ili četvorke, ovisno hoće li se Snyder odlučiti igrati s Joeom Inglesom ili friškim pojačanjem, visokim Edom Davisom. Najbitnije je ipak što je Utah postao još ozbiljniji igrač na Zapadu, a da je tako, potvrdila je i Gobertova reakcija.

Babo uzbudio Goberta

“Uzbuđen sam zbog novih igrača, idemo uzeti taj prsten”, napisao je Gobert novinaru HooppsHypea...

Kada govorimo o Jazzerima, oni su indirektno razlog još jedne dobre vijesti, prvo za Darija Šarića, a onda za hrvatsku košarku. Donedavni razigravač Jazzera Ricky Rubio postao je novi Šarićevi suigrač u Phoenixu, što znači da bi Šibenčanin mogao dosta profitirati od najnovije akvizicije Sunsa. Španjolac je “izumiruća” vrsta NBA razigravača koji ne gleda prvo prema košu, Rubio je playmaker kojega više raduje asistencija, a vanjski šut mu je oduvijek bio problem. Trener Monty Williams bi iduće sezone na parket mogao slati petorku u sastavu Rubio - Booker - Bridges - Šarić - Ayton. Na papiru uopće ne djeluje loše...

Na kraju treba spomenuti i mini-iznenađenje prvog dana prijelaznog roka - rani potpis Marija Hezonje za Portland Trail Blazerse, inače njegov treći klub u NBA karijeri (bio je u Orlandu i New Yorku). Radi se o minimalcu potpisanom na dvije godine, s “player optionom” za drugu godinu, što znači da će Hezonja birati što će napraviti idućeg ljeta. U prvoj sezoni će zaraditi procijenjenih 1,737,145 mil. dolara, a u drugoj može ili ne mora prihvatiti 1,923,136 mil. dolara.

JL

Linker
02. svibanj 2024 12:39