Getty
CURRY TRAGIČAR

Cavsima pobjeda, LeBron odigrao jednu od najboljih finalnih partija u povijesti

Na kraju je pobjedu Cavsa u produžetku s dva pogođena slobodna bacanja osigurao Matthew Dellavedova koji je skokom u napadu uhvatio promašenu tricu Jonesa, zaradio faul i odlazak na liniju
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 08. lipanj 2015. 10:42

Nakon što se u prvoj utakmici finala NBA lige ozlijedio Kyrie Irving, malo je tko davao veće šanse Cavsima za pobjedu u drugoj utakmici. Neki od nas smo čak posumnjali u njihove šanse da dobiju koju makar i kod kuće, a pomisao na 'metlu' Warriorsa činila se jako privlačnom.

No, Cleveland je pobijedio 95-93 i momčad se u Ohio vraća s omjerom 1-1 u seriji i, još važnije, vjerom da i bez Lovea i Irvinga mogu nadvladati Golden State u ovom finalu. A za sve to zaslužan je LeBron James.

Najbolji košarkaš na svijetu u obje je utakmice finala promašio šut za pobjedu i usprkos tome pružio neke od najboljih partija u povijesti finalnih utakmica. 44 poena u prvom ogledu nastavio je sa 39 poena u drugom, samo što je ovaj puta dodao 16 skokova i 11 asista, čime je stvorio birano društvo dvojice kojima je u finalu uspjelo ubaciti preko 35 poena, uhvatiti 15 lopti i 10 puta dodati za koš (prvi je bio, još tamo 1988., James "Big Game" Worthy). Što je još bolje, 'kraljev' šut iz igre bio je blago rečeno kriminalan (11/35), ali je LeBron vodio momčad do pobjede na čiste mišiće i upornost (kako je sam poslije rekao "mi ne igramo slatku, sexy košarku').

Na kraju je pobjedu Cavsa u produžetku (drugi u seriji) s dva pogođena slobodna bacanja osigurao Matthew Dellavedova koji je skokom u napadu uhvatio promašenu tricu Jonesa, zaradio faul i odlazak na liniju.

'To je stvar koju vježbaš otkad si dijete, stoga sam imao osjećaj da sam već milijun puta bio u toj situaciji' - rekao je Dellavedova nakon utakmice. Najsretniji je ipak bio James koji se zahvalio suigračima: 'Nastojim dati sve što mogu svojim suigračima i oni su mi to vratili. Pravi timski uspjeh! Vratiti se u igru nakon prve utakmice je velika stvar.'

Pitanje je da li bi se Cavsi naši u ovoj situaciji da nije bilo katastrofalne večeri Stepha Curryja, koji je pogodio tek 5 od 23 upućena šuta, od čega je čak 13 puta promašio s linije za tricu. Makar je čak i s takvim postotkom ubacio 19 poena te dodao 6 skokova i 5 asista, MVP-a sezone slobodno možemo proglasiti tragičarem utakmice. Curry je lošijom partijom poništio odličnu igru Klaya Thompsona (34 poena) u napadu te Draymonda Greena u obrani, makar treba napomenuti da se većina igrača Golden Statea nije proslavila, naročito kad je u pitanju šut za tri poena (8 od 35).

Dobra stvar za Warriorse u cijeloj priči? Curry kaže da se ovako loša večer njemu više ne može dogoditi. U Clevelandu će dati sve od sebe da ga uvjere u suprotno.

Linker
10. svibanj 2024 11:52