CROPIX
PROJEKT 'KK CEDEVITA OLIMPIIJA'

'CEDEVITA U ZAGREBU NIJE IMALA DOBAR TRETMAN I ZASLUŽENI STATUS' Stojko Vranković prokomentirao novi obrat oko Cedevite Junior koja ostaje u Hrvatskoj

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. lipanj 2019. 21:08

Košarkaški klub Cedevita iz Zagreba i košarkaški klub Petrol Olimpija iz Ljubljane odlučili su udruživanjem u jedinstveni klub - KK Cedevita Olimpija, pokrenuti pan-regionalni košarkaški projekt.

Klubovi se udružuju kao ravnopravni partneri, s glavnim sponzorima Atlantic Grupom i Petrolom, a novi će klub imati sjedište u kultnoj ljubljanskoj dvorani Stožice. Predsjednici uprava Petrola Olimpije Tomaž Berločnik i Cedevite Emil Tedeschi naglasili su kako je riječ o dugoročnom projektu o kojemu se razgovaralo više mjeseci.

Je li Emil Tedeschi otišao iz Zagreba i zbog nezadovoljstva tretmanom njegova kluba?

VIDEO: Toma Dragičević

- Cedevita u Gradu Zagrebu nije imala dobar tretman, čak ni onaj minimalan, odnosno nije postojala niti želja za dijalogom. Nismo bili tretirani u smislu raspodjele sredstava za vrhunski sport, nismo mogli igrati u Draženovu domu, nismo imali status kakav smo po kriterijima zaslužili. Međutim, nije to primarni razlog fuzije s Olimpijom. Prvenstveno se radi o želji stvaranja većeg kluba. Ovako združeni smo u samom vrhu s najboljim europskim klubovima što se tiče budžeta.

VIDEO: Toma Dragičević

Takav klub bi morao težiti Euroligi...

- Nemojte zaboraviti da je Olimpija jedan od osnivača Eurolige u koju se može osvajanjem ABA lige i Eurokupa, ali i s pozivnicom. Tomaž Berločnik i ja govorimo o tome kako stvaramo konkurentan klub, a u jednadžbi oko nastupa u Euroligi je puno nepoznanica. Prvo perspektiva ABA lige, onda odnos ABA lige i Eurolige, pa broj sudionika elitnog natjecanja... Euroliga je cilj, ali ne i imperativ, a ono što mogu reći je da će naš klub biti konstruktivan element u razgovorima o razvoju košarke ne samo u regiji, već i šire.

STOJKO VRANKOVIĆ Predsjednik HKS-a: Postupit ćemo prema propisima

Zadar, 130218.
Dvorana Kreismira Cosica. Konferencijom za novinare najavljena je zavrsnica kupa Kresimira Cosica koja se ovaj vikend igra u Zadru.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Vranković

Jedina novost koju je ponudio Emil Tedeschi na presici u Ljubljani - jer ostalo ste ionako već imali prilike pročitati, pa i šire od toga - bio je onaj dio oko Cedevite Junior, razvojnog kluba koji bi ostao u Hrvatskoj. Očito je, Cedevita Junior bit će novi pravni subjekt, sa svojim OIB-om, što znači da postojeći klub prijavljen u HKS više ne bi postojao.

Hoće li takva Cedevita Junior moći igrati elitni rang hrvatske košarke?

- Do 15. lipnja traje rok za prijavu sezone za sve naše klubove, a kao i svaki puta, mi ćemo licencirati momčadi shodno pravilniku HKS-a - kratko je prokementirao novi obrat predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

Iako o tome Vranković nije želio decidirano govoriti, čini se kako bi Cedevita Junior mogla zaigrati HT Premijer ligu najesen samo ukoliko zadrži stečena prava, jer u svakom drugom slučaju taj će se klub tretirati kao novi, a svaki takav kreće svoj put iz najnižeg ranga natjecanja.

Odlaskom Cedevite iz HT Premijer lige, otvorilo bi se jedno mjesto za novu sezonu. Nakon 15. lipnja bit će jasno i tko će biti taj novi sudionik HT Premijer lige. U tom raspletu, svakako netko iz Prve lige. (tp)

Linker
02. travanj 2024 17:54