CROPIX
PRVO IME MOMČADI

CEDEVITIN AMERIKANAC POČEO JE OSVAJTI TROFEJE KADA JE POSTAO VEGETARIJANAC 'Mislio sam da neću izdržati, ali to je sada postalo ono što jesam'

DEMETRIS NICHOLS Amerikanac nosi Cedevitu u polufinalnoj seriji protiv Budućnosti, koja će se odlučivati u uskrsnoj majstorici
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. ožujak 2018. 15:08

makar sam mislio da neću dugo izdržati. Međutim, vegetarijanstvo je postalo ono što jesam, a ne ono što radim.

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić nije bio iznenađen. Neposredno prije no što je došao na konferenciju za novinare nakon poraza u drugoj utakmici polufinala ABA lige, Džikića i njegove momke razbio je Demetris Nichols, koji je u Zagrebu igrao još i bolje nego u Podgorici, gdje je uz Nemanju Gordića bio najbolji čovjek na terenu.

U dvije utakmice protiv Budućnosti je Nichols iskombinirao 44 poena, iz igre gađao 15-20, a od toga je bilo sedam trica iz 11 pokušaja. U nedjelju je pogodio pet od sedam “iza luka”.

- Neka se nitko ne naljuti, ali Demetris Nichols najjače je ime u ABA ligi - mirno će Džikić.

- To je bilo jasno čim je došao u Cedevitu, a u ovom polufinalu samo potvrđuje klasu. Njegove sjajne izvedbe nisu ništa neočekivano, na to smo bili spremni.

Zagreb, 250318.
Dom sportova, dvorana II.
Druga utakmica doigravanja ABA lige,
KK Cedevita - KK Buducnost Voli.
Na fotografiji: Demetris Nichols, Justin Joseph Doellman.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Prije dvije godine iskusni Amerikanac iz Bostona bio je prvak Europe sa CSKA-om, prošle sezone igrao je za Panathinaikos, a na Velesajam je došao vratiti se starim navikama, nositi momčad na nešto nižoj razini. Ljetos se čak pomalo naljutio kad mu je spomenuto “spuštanje s konja na magarca”...

- Cedevitu i Zagreb sam izabrao jer više nisam htio igrati rolu, a znam da se tu od mene očekuje da budem prvi igrač momčadi.

Ljutit na Ramljaka

Tijekom sezone to nije uvijek tako izgledalo, ali u njegovoj igri definitivno je postojala konstanta. Protiv Budućnosti u polufinalu, pak, pokazuje nešto više od onoga što smo gledali mjesecima.

- Ovo je doigravanje, ovo su utakmice u kojima se treba igrati najbolja košarka. Naravno da je moj motiv veći, samim time i intenzitet.

Osim u igri, visoki intenzitet se očituje i u pristupu. Recimo, u Podgorici je Nichols srušio jednog igrača Budućnosti, a nakon što ga je prekoračio, naljutio se na Ivana Ramljaka, koji mu je pomogao da ustane. Taj detalj pokazuje puno.

Zagreb, 250318.
Dom sportova, dvorana II.
Druga utakmica doigravanja ABA lige,
KK Cedevita - KK Buducnost Voli.
Na fotografiji: Demetris Nichols.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Kroz 40 minuta u granicama igrališta ne stvaram prijatelje, već radim svoj posao.

Nichols je konačni profesionalac, koji ove sezone za vrijeme reprezentativnih pauza nije odlazio u SAD, nije čak ni propuštao treninge, već je svakodnevno radio na Velesajmu. U Zagrebu je sa suprugom Stacey i dvije kćerke (starija ima devet godina, mlađa je rođena prije dva mjeseca u Zagrebu), vodi miran obiteljski život, a u Vegeshopu je pronašao svoj omiljeni kutak jer je otprije dvije godine vegetarijanac.

- Puno čitam i istražujem, a kad sam došao do informacija o vegetarijanskoj prehrani, odlučio sam to primijeniti na sebi. Ljudi pišu knjige, članke, rade istraživanja i snimaju filmove u cilju edukacije, a ja sam sebi rekao “zašto ne?”, makar sam mislio da neću dugo izdržati. Međutim, vegetarijanstvo je postalo ono što jesam, a ne ono što radim.

Oličenje profesionalca

Kako se promjena životnog stila poklopila s razdobljem karijere u kojem je počeo osvajati trofeje, Demetris Nichols se ne namjerava vratiti na staro.

Zagreb, 030218.
Kosarkaski centar Drazen Petrovic.
ABA Liga, 19.kolo,  utakmica: Cedevita - Buducnost VOLI.
Na fotografiji:  Demetris Nichols.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

U Cedeviti žele Nicholsa zadržati i sljedeće sezone, a trener Jure Zdovc ga hvali od prvog dana...

- Zašto u polufinalu igra bolje nego do sada? Zato što se odmorio. Ubitačan ritam ostavio je traga na momčad, a Nicholsova forma je zbog umora u jednom trenutku sezone krenula prema dolje. Na njegovoj igri se odmah vidi kad je u optimalnom fizičkom stanju - objasnio je Zdovc.

Kao najstariji igrač momčadi (tri mjeseca stariji od Roka Ukića), ovaj Amerikanac ujedno je i jedan od najspremnijih, oličenje profesionalca, u kojem mlađi igrači Cedevite imaju sjajnog uzora. I glavni adut za nedjelju kad će hrvatski prvak kod Budućnosti tražiti svoje peto finale ABA lige...

Linker
03. svibanj 2024 08:53