POLUFINALE ABA LIGE

CEDEVITIN TRICAŠ NAJAVLJUJE UTAKMICU SEZONE 'Nemam ništa protiv čvrstog, čak i namjernog faula, ali provokacije ne razumijem'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. travanj 2019. 13:30

Tri su godine prošle otkad je Filip Krušlin (30) dres matične Cibone - u koju se nešto prije vratio nakon petogodišnjih putešestvija od Dubrovnika, preko Sarajeva i Zaboka do Splita - zamijenio onim najvećeg gradskog rivala Cedevite, s kojom je konačno počeo osvajati trofeje. Jer današnji dvostruki prvak Hrvatske i trostruki osvajač Kupa Krešimira Ćosića do 2017. nije osjetio slast osvajanja seniorskog trofeja. Osim kao igrač Cibone bez prava nastupa na Final Fouru ABA lige u Beogradu. Naime, Krušlin se usred te povijesne sezone, koju je s Darijem Šarićem potpisao današnji trener Cedevite Slaven Rimac, vratio među Vukove, trenirao i čekao početak PH da bi zaigrao, a u Beogradu je zajedno s ostatkom momčadi slavio ono što ipak nije osvojio.

I što još čeka jer ABA ligu nije osvojila ni Cedevita, koja je pak na korak od svog petog finala jer u nedjelju na majstoricu u Draženov dom (19.00) dolazi Budućnost s kojom je hrvatski prvak u ovoj seriji podijelio domaće pobjede...

- Do sada je zapravo sve bilo očekivano, odigrali smo dvije fizički izuzetno zahtjevne utakmice, osjetili njihovu snagu i širinu, a ukupno možemo biti zadovoljni kako smo odigrali. Čak i tu drugu u Podgorici, koju oni nisu dobili tako uvjerljivo kako bi sugeriralo konačnih +15. Iako jesu odigrali bolje od nas - ocijenit će Krušlin prošli tjedan u Zagrebu i Podgorici.

Split, 160219.
Kosarkaska dvorana na Gripama.
Finale Kupa Kresimira Cosica Kosarkasko izmedju KK Cibona i KK Cedevita.
Na fotografiji: Filip Kruslin.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX

Nikad manja razlika

Cedevita se tako našla u situaciji za kakvu se borila proteklih mjeseci, na svom terenu ima priliku izboriti finale ABA lige u koju su ove sezone na Velesajmu ponovo ušli s najvišim ambicijama, da bi nakon samo mjesec dana promijenili trenera i pet igrača te došli u situaciju da nitko nije znao što očekivati. A oni su, evo, na 40 minuta od finala.

- Definitivno smo u situaciji kakvu bismo objeručke prihvatili da nam je ponuđena u bilo kojem trenutku sezone. Međutim, bez obzira na to što je Budućnost na papiru kvalitetnija od nas, s njima ove sezone imamo 2-2, a sve te utakmice mogle su otići na obje strane. To znači da se radi o potpuno izjednačenim ekipama kao što je to slučaj i u drugoj polufinalnoj seriji Zvezde i Partizana. Ne sjećam se da je ikad bila manja razlika između četiri najbolje momčadi ABA lige jer dok neke bolje stoje na papiru, druge bolje igraju.

Ne smijemo biti statični

Krušlin i suigrači spadaju u ovu drugu skupinu jer su pohod do polufinalne majstorice, koji je počeo pobjedom baš protiv Budućnosti (debi Slavena Rimca pod kojim je prvak Hrvatske dobio 16 od 20 utakmica u ABA ligi), izgradili prije svega na fantastičnoj “kemiji”. Koliko rezerve imaju za još jednu pobjedu protiv euroligaške momčadi iz Podgorice?

- Uvijek u analizi nađeš brojne greške, ali mi smo uglavnom dobro provodili plan utakmice. Jedino mislim da smo u drugoj bili prespori, to definitivno možemo popraviti. Također, zna se da je “pick” igra Pullena i Cobbsa naš forte ove sezone, a nisam siguran jesu li oni u Podgorici to bolje branili ili smo pak mi lošije napadali. U nedjelju ne smijemo biti tako statični.

Iako se nije lako pripremiti za momčad u kojoj Danilo Nikolić prvu utakmicu ne dobije ni sekunde, a u drugoj bude starter, Rimčev bek se ne zamara mogućim novim taktičkim iznenađenjima Jasmina Repeše.

Zagreb, 040315.
Kosarkaski centar Drazen Petrovic.
Kosarkaski Eurokup, utakmica izmedju momcadi KK Cedevita i Gran Canaric.
Na fotografiji: Jasmin Repesa.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Jasmin Repeša

- Nema tu prevelikih iznenađenja jer smo mi Nikolića i očekivali na terenu nakon što je odigrao dobru utakmicu protiv Barcelone. Doduše, nismo znali da Coty Clarke neće biti u momčadi, ali sve to nije bilo presudno.

Puno se među igračima Cedevite priča i o fizičkoj snazi protivnika...

- Jesu, fizički su dominantni, viši su i teži od nas, što također ne mora biti presudno ako im kriterij ne ide na ruku.

Nesportsko ponašanje

Pritom Filip Krušlin ne cilja na čvrstu igru kakva se i očekuje u utakmicama doigravanja.

- Nemam ništa protiv čvrstog, čak i namjernog faula, ali ne razumijem provokacije, time se nikad u karijeri nisam bavio. Neke stvari u Podgorici definitivno nisu spadale u okvire sportskog ponašanja i to sam rekao odmah nakon utakmice, ali bit ćemo mi spremni za to i u majstorici.

Linker
19. travanj 2024 22:56