Mateo Drežnjak
 RONALD GORSIC/CROPIX
Veliki trio napada!

Cibona ima moćno oružje: ‘Bogdanovićev tata je uz mene i ovo je veliki iskorak u mojoj karijeri!‘

Nije bilo lako realizirati veliki transfer u ovim okolnostima za Cibonu, a poznat je i iznos posla...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. lipanj 2020. 17:28

Nije tu isprva bilo puno šanse za Cibonu. Mateo Drežnjak, momak koji ima 21 godinu i 195 cm, koji se isprofilirao kao prvo ime Širokog, ali i kao otkriće Veljka Mršića u reprezentaciji u posljednjih godinu dana, imao je nekoliko opcija.

Jedna je bila Budućnost, druga je bila Cedevita Olimpija. Naravno, bio je tu i Široki s kojim je Drežnjak imao dugogodišnji ugovor i posao oko ovog talentiranog beka trebalo je voditi na dvije razine. Dogovoriti odštetu s teškim pregovaračima u Širokom, a nakon toga dogovoriti i uvjete sa samim Mateom Drežnjakom.

Budućnost je mogla platiti najviše, ali razvoj Drežnjaka u tom klubu nije bio po mjeri. Cedevita Olimpija je poslala, pak, prijedlog odštete na 100.000 eura, a to je bilo premalo na prvoj instanci za ljude iz hercegovačkog kluba.

image
Mateo Drežnjak

I onda se ukazala Cibona. Ono što je dospjelo u javnost jest da su proteklog vikenda u Hercegovini sastančili Marin Rozić i Ivan Velić s ljudima iz Širokog, ali teško je povjeravati da je ova priča bila samo na toj razini. Uključilo se oko dovođenja Matea Drežnjaka, dojam je, puno više ljudi. Jer, prema informacijama koje dopiru iz Hercegovine, dogovorena odšteta prema Širokom jest 180.000 eura, koja bi se trebala isplatiti u tri rate.

A Cibona je, s obzirom na svoje financijsko stanje, teško bez neke ruke pomoći mogla sama zaključiti ovaj posao. Uostalom, direktor Cibone Domagoj Čavlović je pred koji dan za SN kazao kako će klub tu "improvizirati", što god to značilo...

U subotu ujutro sve je postalo službeno. Mateo Drežnjak je postao novi igrač Cibone. S ugovorom na sljedeće četiri godine. Velika je to pobjeda Cibone, teško se zapravo sjetiti kad je Cibona, valjda je posljednji put to bilo s Darijem Šarićem, a ima tome već sedam godina dovela pod svoje skute talente visokog profila, igrače koji bi dugi niz godina trebali biti dio reprezentacije, i to ne samo one za kvalifikacije, već i one kad se u njoj okupe svi NBA igrači. Prvo je potpisan Toni Nakić, onda i Mateo Drežnjak.

Uostalom, prije godinu dana, kad je Drežnjak debitirao za reprezentaciju koju vodi Veljko Mršić - zapisano za SN iz Las Vegasa "Mateo Drežnjak je ušao reprezentaciju kako iz nje ne bi izašao do konca karijere".

image
Roko Prkačin
RANKO SUVAR/CROPIX

A ima do toga dosta, Mateo Drežnjak ima tek 21 godinu...
- Cibona je veliki iskorak u mojoj karijeri i sretan sam što je ovako završilo, s mojim potpisom ugovora. Igrat ću utakmicu na višoj razine od one koje sam igrao do sada u karijeri i jako me veseli sve ono što slijedi - javio se Mateo Drežnjak nakon što je potpisao ugovor s Vukovima.

On je znao da je vruća roba ovoga ljeta. Znao je da se klubovi uvelike raspituju za njega, znao je i da je Cibona u posljednjih tjedan dana iskočila u prvi plan...
- Znam da je postojala mogućnost da odem u Cedevita Olimpiju, ali ja s klub niti nisam uspio nešto razgovarati, jer se prije toga Široki i Cedevita Olimpija nisu dogovorili oko odštete. S Cibonom se, praktički, sve odigralo vrlo brzo, a nakon što su klubovi pronašli zajednički jezik, ostalo je bilo samo na meni da se dogovorim. Uspjeli smo, ugovor je potpisan, sljedeće četiri godine sam Cibonin.

Doduše, te četiri godine, znate već kako to ide, treba uzeti s rezervom, jer postoji i tu mogućnost ranijeg odlaska uz adekvatnu odštetu. No, vratimo se mi Drežnjaku i njegovoj viziji Cibone. Koja je, za svakog Hercegovca navučenog na košarku, uvijek bila nešto posebno.

image
Toni Nakić
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

- Pa, neću kriti, pogled na Cibonu uvijek je izazivao neki lijep osjećaj. Cibona je veliko ime, znamo svi kakvi su igrači igrali tu kroz povijest, znamo koliki je značaj tog kluba. I jednostavno, meni će biti veliko zadovoljstvo igrati u tom dresu.
Mateo Drežnjak, što je mali kuriozitet, iako je dospio do petorke reprezentacije u kvalifakacijama za EP, prvi je puta igrao u Draženovoj dvorani u veljači, kad se Hrvatskoj suprotstavila Švedska. Kako je igrao? Pa bio je najbolji strijelac Hrvatske u toj utakmici koja se igrala u punoj Draženovoj dvorani.

- Ajmo reći da mi je Draženova dvorana baš legla. Na prvu. Vidjet ćemo kako će to dalje ići, ha, ha, ha...
Iza njega ostat će Široki. Brat Dario, godinu dana stariji i igrač koji je za sada u Širokim, ali možda i on uskoro promijeni sredinu, prvi je bio na meti Širokog. Drežnjaci su Mostarci. Mateo je počeo trenirati u Širokom u petom osnovne, a od prvog srednje se i nastanio u Širokom.

- Iza mene je sedam godina Širokog, ali i više ako računamo da sam počeo s treninzima u petom osnovne. I to je klub u kojemu sam stasao, klub u kojemu sam dobio priliku i iskoristio sam je koliko sam bio u stanju. Meni je Široki definitivno drugi dom.
A sad će put Zagreba. Usput, valja i to reći, Drežnjak ima savjetnike u jednoj zanimljivoj mostarskoj obitelji.
- Mario Bogdanović, Bojanov otac je uz mene i davao mi je savjete, ukazivao mi je na greške, ispravljao me. A s Bojanom nisam imao prilike puno pričati, nešto, doduše, jesam...

I Bojanu je lansirana rampa za karijeru koju je kasnije napravio bila upravo Cibona.
- Ha, teško je to uspoređivati, ali nešto slično bi bila jako fina priča. Znam samo da ću ja zapeti, da ću raditi, pa ćemo vidjeti gdje će me to dovesti.

Je li pričao već s trenerom Ivanom Velićem?
- Jesam, trener mi je iznio viziju kluba s mlađim igračima, a kažem, meni se ta vizija iznimno svidjela, pa je na taj način i Velić zaslužan za ovaj prijelaz.

Za vrijeme prvog vala epidemije, Mateo je bio u Hercegovini, što je uopće radio ovih mjeseci?
- Možda nisam trenirao samo nekih prvih desetak dana, ali onda sam odmah ušao u ritam. Na početku bez lopte, ali treniram cijelo vrijeme.

I uskoro će u Zagreb.
- Sad treba vidjeti, opet su na snazi neke mjere.
Za Matea Drežnjaka, neće biti problema, on je hrvatski reprezentativac, a s početkom srpnja, da se prepolovi ovo dugo ljeto Veljko Mršić će okupiti reprezentaciju. U planu je i revijalna utakmica protiv selekcije po odabiru novinara. Tu će, ali na suprotnoj strani od nas novinara, zaigrati i Mateo Drežnjak.

A onda kad krene sezona, Cibona će imati moćno oružje. Da, bit će to veliki trio, Drežnjak - Nakić - Prkačin. Traži se još play i centar.

Nekako se čini da će novi target u Hrvatskoj postati Roko Rogić. Ili čak i Roko Ukić?

image
Mateo Drežnjak
RONALD GORSIC/CROPIX

Došao sam da bih rastao zajedno s Prkačinom i Nakićem

Odmah, jasno, svima koji prate košarke, padne na pamet veliki trio koji će iz utakmicu u utakmicu pod Tornjem biti magnet za navijače. Pozicije od dva do četiri punit će u novoj sezoni Mateo Drežnjak, Toni Nakić i Roko Prkačin. Drežnjak obojicu zna, s Nakićem igra od prvih dana, još od dječačke dobi, kad su zajedno selektirani u reprezentacijama Hrvatske. Roka Prkačina je upoznao tijekom seniorskih reprezentativnih okupljanja.
- Znam ih, naravno, obojicu. I neću kriti, jedan od razloga zašto sam u Ciboni jest baš ta ideja o mlađim igračima koji bi trebali rasti zajedno. Svidjela mi se ta priča.

Talentirana osovina oko koje će se graditi momčad Cibone

ROKO PRKAČIN (17)
Rođen 26. XI. 2002. u Zagrebu
Krilni centar, 206 cm
2 seniorske sezone u Rudešu (posudba) i Ciboni
5,2p, 2,5s u ABA ligi prošle sezone

MATEO DREŽNJAK (21)
Rođen 8. III. 1999. u Mostaru
Bek/krilo, 197 cm
5 seniorskih sezona u Širokom
15,1p, 3s, 4,2a u ABA 2 ligi prošle sezone

TONI NAKIĆ (21)
Rođen 1. VI. 1999. u Šibeniku
Krilo, 203 cm
6 seniorskih sezona u Šibenki
15,7p, 3,9s, 3,3a ua PH prošle sezone

Linker
13. travanj 2024 18:03