Peđa Milosavljević / CROPIX
POTRAGA ZA POJAČANJIMA

CIBONA SLAŽE MOMČAD ZA NOVU SEZONU Miller tek treba proći liječnički pregled, a ako dobije euroligašku ponudu, može otići uz odštetu

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 12:41

Ivan Velić sazvao je početak priprema Cibone, koja u sezonu ulazi kao aktualni prvak, za petak. Od onih 12 igrača koji su zaključili sezonu s naslovom prvaka i time umirovili gradskog rivala Cedevitu, Ivan Velić ostao je bez polovice. I dobrog dijela nositelja. Iz Zagreba su otišli Damir Markota (Mornar), Marko Ljubičić (Alba Fehevar), Roko Rogić (Nymburk), Igor Marić (Prag), Dominic Gilbert (vjerojatno Zadar), a bez ugovora je trenutačno i Fran Pilepić. Obnovljeni su ugovori s Filipom Bundovićem i Ivanom Novačićem. Marin Rozić odlučio je igrati još jednu sezonu, a vjerojatno će to biti i posljednja jer će u nastupajućoj sezoni proslaviti 37. rođendan.

I, zasad su stigla tri pojačanja. Prvo i najveće je Amerikanac Quincy Miller, čovjek razoružavajućeg talenta, no i čovjek koji dvije godine zbog ozljeda ne igra. Lani je pokušao zaigrati u Joventutu, ali nije išlo. Sada će pokušati ponovno, a riječ je o igraču koji je u Zvezdi odigrao sjajnu sezonu, bio je izabran tada, a Zvezda je igrala i među osam najboljih momčadi Eurolige, u drugu petorku Eurolige te potpisao za Maccabi.

Miller je stigao u Zagreb razbuditi svoju karijeru jer tek mu je 27 godina, ali ovaj ugovor ima i neke važne stavke, pisane malim slovima. Recimo, Miller tek treba proći liječnički pregled, ali ima u tom ugovoru još jedna klauzula. Ako Miller dobije ponudu iz Eurolige, može otići, uz adekvatnu odštetu. Znači, ako krene u sezonu sjajno, a trebao bi biti prvi igrač ove momčadi, ako je konačno zdrav, možda neće dugo biti pod Tornjem.

- S obzirom na to da smo ostali bez Markote, koji je lani bio prva četvorka ABA lige, tražili smo na toj poziciji pravog igrača. I igrača koji će moći biti, na isti način na koji je to bio Markota, svojevrsni mentor za Roka Prkačina, uz kojega će Prkačin moći igrati, ali će i na svakom treningu morati čuvati Millera, posebno opasnog u igri licem prema košu. Njegov dolazak neće sputati Prkačin, štoviše, otvorit će nove opcije u igri igrača koji je naš projekt.

S dolaskom Millera i ranijim potpisom Mate Vucića, centra koji stiže iz Bosca, pa i ostankom Bundovića i Novačića, Cibona je zaključila unutarnje pozicije. No, velike su promjene na bekovskim pozicijama, na sve tri vanjske pozicije još se očekuju tri igrača, na svakoj poziciji po jedan. Tek bi s njima Cibona imala zatvorenu momčad ove sezone.

Četvorica na ‘dvojci’

Stigao je Donatas Sabecksis, talentirani 26-godišnji Litavac koji može igrati sve tri vanjske pozicije, ali on je već razgovarao s Velićem i rekao mu: “Ja sam play, želim to igrati, a ako ne mogu...”

Sabeckis je lani igrao u Njemačkoj, u Ludwigsburgu, i to čak na oba krila, dok je u svojoj najboljoj sezoni u Šiauliju, gdje je bio na posudbi iz Žalgirisa, igrao čistog playa iako ima 198 centimetara. Vidjet ćemo.

Kako bilo, Cibona traži i čistog playa.

- Moja je ideja da sva tri igrača koje želimo dovesti budu domaći igrači, dva stranca su dovoljna.

Sibenik, 300416.
Sportska dvorana na Baldekinu.
Kosarkaska utakmica 10. kola A-1 Lige za prvaka izmedju  GKK Sibenik i KK Zadar.  
Na fotografiji: Roko Badzim i Ivan Ramljak.
Foto: Ante Baranic / CROPIX
Ante Baranić / CROPIX
Roko Badžim velika je želja Cibone

Iako, Velić se jako zapalio za Amerikanca Joea Thomassona koji je u fotofinišu završio u Zielonoj Gori, kod Žana Tabaka.

To je trebao biti čovjek s poenima u rukama, a takvog i dalje traži Velić. Što se tiče playa, tu su sada opcije hrvatska rješenja, a spominju se Martin Junaković, Toni Katić, Dominik Mavra (ako nije preskup), Lovre Bašić i Goran Filipović pa se može vjerovati da se među ovim imenima krije onaj koji će na kraju biti Cibonin u novoj sezoni.

Na poziciji čiste dvojke vrte se zasad četiri imena. Roko Badžim je odbio Zadar, a u Cibonu još nije stigla čista odbijenica, iako Badžim istražuje inozemna tržišta. On je dobio papire iz Olimpije, kao što ih je, ne iz Olimpije, ali iz Cedevite dobio Domagoj Bošnjak pa je i njegov povratak u Cibonu opcija. Pojavio se i interes turskog igrača, 28-godišnjeg Cana Maxima Mutafa, koji je igrao za niz turskih klubova (odrastao u Fenerbahčeu, bio u Banvitu, Karšiyaki, Efesu te posljednje dvije sezone u Bešiktašu). On želi svoju karijeru razvijati izvan Turske, a Cibona bi bila odskočna daska, i to ne za njegovu cijenu koja je u Turskoj. Naravno, na poziciji dvojke je i opcija da se produlji suradnja s Franom Pilepićem koji je još uvijek bez ugovora.

Krilo do petka?

Na kraju, traži se opcija i na poziciji čistog krila gdje je sada samo Marin Rozić. Prva je ideja bila dolazak Tonija Nakića, ali je zapelo na visini odštete koju za njega traži Šibenik. Doduše, tu su stvari bile zapele (Cibona je tada pokazala interes za Pavla Marčinkovića, ali on je završio u Splitu) pa su sada opet aktivirane i nije nemoguće da Nakić ipak završi pod Tornjem. Na ovoj poziciji su opcije i Marko Ramljak, nekadašnji igrač Zadra i Zrinjskog, te Mislav Brzoja koji je posljednje dvije sezone proveo u Zadru, pa bi se dečko iz Dubrave mogao vratiti u Zagreb.

Informacije o ta tri potencijalna nova igrača mogle bi biti poznate već do petka kad počinju pripreme. I to za sezonu u kojoj Cibona (ne računamo tu FMP i Megu, koji su u privilegiranoj poziciji u odnosu na ostale u ABA ligi), ali i Zadar opet imaju najmanje proračune. Što u njoj očekivati?

- Lani smo u ovo vrijeme bili svjesni da smo u borbi za ostanak i željeli smo ga što komfornije očuvati, ali i napasti domaće trofeje. Izgubili smo dosta igrača iz vanjske linije, najbolju četvorku lige, Markotu, a momčad još nismo završili. S obzirom na sve, s obzirom na to koliko su se drugi pojačali, ciljevi bi trebali ostati isti. Uzmite samo koliko je uložio Mornar, koliko Igokea, Krka je podigla proračun, Zadar također, Primorska se pojačala, a i lani je imala veći proračun u ABA 2 ligi od nas. Čini se da će ove sezone biti još teže ostati u ABA ligi nego što je to bilo lani. Ono čemu se ja nadam jest da imamo u momčadi kemiju kakvu smo imali lani, da imamo odličan ugođaj i da dobro radimo. I da do kraja prijelaznog roka uhvatimo te Hrvate koje želimo - zaključio je Ivan Velić.

Cibona će nakon obavljenih liječničkih pregleda krenuti s radom u Zagrebu i tu će udarati temelje dva tjedna, a onda slijede pokusi. Igrat će četiri utakmice s ruskim momčadima za početak, krajem kolovoza i početkom rujna, igrat će turnir u Velikoj Gorici, pa jedan u Poljskoj i 26. rujna kreće Superkup ABA lige kojemu je domaćin baš - Cibona.

Trenutačna momčad za sezonu 2019./20.

Donatas Sabeckis

Josip Bilinovac

Sandro Rašić

Marin Rozić

Ivan Novačić

Roko Prkačin

Quincy Miller

Filip Bundović

Krešimir Ljubičić

Mate Vucić

Danko Branković

Momčad iz prošle sezone

Marko Ljubičić (Alba Fehevar)

Roko Rogić (Nymburk)

Josip Bilinovac

Fran Pilepić (?)

Marin Rozić

Igor Marić (Prag)

Dominic Gilbert (Zadar?)

Damir Markota (Mornar)

Roko Prkačin

Ivan Novačić

Filip Bundović

Krešimir Ljubičić

# u zagradama su klubovi u koje su otišli lanjski Vukovi

Linker
05. svibanj 2024 14:45