Cropix/Damir Krajač
LIGA ZA PRVAKA

Cibona srušila Cedevitu

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 05. svibanj 2016. 00:32

Nakon četiri poraza i skoro 11 mjeseci, Cibona je napokon pobijedila Cedevitu (81-76) i nanijela joj prvi poraz u Ligi za prvaka.

Tri minute prije kraja aktualni prvak je imao tri razlike (71-74), kasnije i 75-76, ali su prvo Krušlin, pa zatim Florence, vratili vodstvo domaćinu koje je potvrđeno pobjedom nakon što je Rozić ukrao loptu Bilanu 13 sekundi prije kraja, a Pullen promašio tricu za izjednačenje.

- Trener nam je rekao da je ovo naša večer. Uspio nas je uvjeriti da možemo pobijediti, iako nisam vjerovao u naš uspjeh - pričao je Cibonin kapetan Marin Rozić, koji je šutirao bez promašaja (9 koševa) i ukrao četiri lopte.

Pobjeda je još veća jer su posljednjih osam i pol minuta bili bez Ante Žižića koji je izvrnuo gležanj. Aco Petrović, koji je na parketu čestitao svakom igraču, skoro ih i izljubio, bio je jednako sretan i zbog pobjede i zbog Žižićeve procjene da se ne radi o težoj ozljedi.

Upravo je dvoboj Žižića i Mire Bilana, kandidata za reprezentaciju, bio najzanimljiviji dio utakmice. Sedam i pol godina mlađi "cibos" prvi je put u karijeri nadigrao centra koji je prije nekoliko mjeseci dominirao u Euroligi. Svjestan da je prošli put ostao bez koša protiv Cedevite, Žižić je od prve sekunde želio pokazati da vrijedi mnogo više. Za skorašnji NBA draft će mu sjajno doći je među 1500 gledatelja bio niz skauta (Lakers, Portland, Milwaukee, Atlanta...), ali i generalni menadžer Chicaga Gar Foreman te drugi čovjek Memphisa John Hollinger. Usput rečeno, p(r)ozvani predsjednik HOO-a Zlatko Mateša se nije pojavio.

- Nisam mu spomenuo tih nula koševa, ali je dobro znao kako je tada odigrao. Uživao sam u njihovom dvoboju. Žiža je bio sjajan u igri leđima protiv Bilana, a u iskakanjima može biti i bolji - nasmijao se Cibonin trener Damir Mulaomerović.

U prvih pet minuta postigao je osam koševa, zakucavao i skakao na obje strane, a Mršić je već nakon tri i pol minute zamijenio Bilana jer je za to vrijeme šutirao 0/5. U sličnom stilu su i nastavili. Cibonin centar završio je sa 17 koševa (6/8) i tri skoka, a Cedevitin je za svojih osam poena potrošio čak 14 lopti (4/14).

- Postotak šuta najbolje opisuje Bilanovu utakmicu, ali to se svakome može dogoditi. Nismo dobro branili Žižića, ali izdvojio bih i Florencea, koji nam je napravio mnogo problema. Nosi Cibonu kroz Ligu za prvaka - komentirao je Cedevitin strateg Veljko Mršić.

U jednoj od najboljih izdanja sezone Florence je postigao 28 koševa, uz četiri skoka i tri asista. U prvom poluvremenu Cibonina igra rasla je s Krušlinom na parketu, a pohvale zaslužuje i Hukić. Cedevitin Arapović (15 koševa, 7 skokova) bio je samokritičan:

- Nedopustivo loše smo otvorili utakmicu. Kasnili smo u obrambenim rotacijama, prije svega ja, i puno promašivali.

Linker
13. svibanj 2024 17:22