Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
NEMA PRAVA NA POGREŠKU

DOBRE VIJESTI ZA HRVATSKU UOČI KLJUČNIH UTAKMICA 'Bila bi mi čast igrati za reprezentaciju. Na Svjetsko prvenstvo moramo ići'

Piše: HinaObjavljeno: 30. siječanj 2018. 14:49

Hrvatski košarkaš Damjan Rudež, kojem u srijedu istječe ugovor sa španjolskim prvakom Valencijom, spreman je igrati za Hrvatsku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, rekao je u razgovoru za Hinu u Madridu.

"Razgovarao sam s izbornikom Skelinom i, naravno, rekao sam mu da sam spreman igrati u slučaju da sam dostupan. Volio bih igrati za reprezentaciju, dapače bila bi mi čast. Nažalost Euroliga nije dopuštala klubovima da puštaju igrače na reprezentativne utakmice", rekao je 31-godišnji krilni centar.

Hrvatska je u prva dva kola izgubila od Nizozemske i Italije, a iduću utakmicu igra za mjesec dana na svom parketu protiv Rumunjske.

"Ovo je daleko od bezizgledne situacije. Treba dobiti iduće dvije utakmice, dati sve sebe. Ne treba ništa tako tragično gledati. Ostaje dovoljno vremena da se kvalificiramo. Bila bi velika šteta da se ne plasiramo ondje. Apsolutno moramo ciljati na to da budemo na Svjetskom prvenstvu", kaže Rudež koji je s Hrvatskom osvojio zlatnu medalju 2009. na Mediteranskim igrama.

Zagreb, 140815.
Arena Zagreb.
Prijateljska kosarkaska utakmica izmedju reprezentaacija Hrvatske i Njemacke.
Na fotografiji: Damjan Rudez.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

"Želim dečkima svu sreću ovog svijeta, navijam za njih, a ako ja neću biti tamo nadam se da će oni ostvariti pozitivan rezulat", dodaje.

U srijedu mu istječe ugovor s Valencijom pa je na korak od izlaska iz grada na obali Sredozemnog mora. On je krajem listopada napustio Orlando Magic pa potpisao ugovor na tri mjeseca s Valencijom. No trener Txus Vidorerreta ostavljao ga je na klupi premda Valencia ove sezone ima problema i u prvenstvu i u Euroligi.

"Dojmovi su mi podijeljeni. Drago mi je da sam u ovako jednom dobrom krugu no nažalost očekivao sam da ću igrati više tijekom vremena što sam proveo ovdje. Ali puno se stvari događa u klubu, Valencia prolazi kroz turbulentno razdoblje. Uz silne ozljede i nas nove igrače ekipa se traži", kaže hrvatski košarkaš.

Kada je potpisao ugovor s lanjskim prvakom Španjolske imao je i druge mogućnosti no svidjela mu se ideja igranja Eurolige i španjolskog prvenstva.

"Valencia je klub gdje sam htio biti kada sam još davno igrao u Španjolskoj tako da smo se brzo dogovorili", dodao je. Valencia je imala problema s ozljedama pa su bili u potrazi za igračem koji može igrati na pozicijama 3 i 4.

"Iskreno, očekivao sam da ću igrati. Nije mi se činilo da bi im imalo smisla potpisivati ugovor sa mnom iz NBA da sjedim na klupi, ali situacija je takva kakva jest", napominje.

Valencia je u Euroligi nizala poraz za porazom no trener je odbijao rotirati igrače ostavljajući pojačanje iz Orlanda na klupi. Valencia sada zauzima tek 13. mjesto među 16 momčadi. U prvenstvu je izgubila korak s vodećim Real Madridom te je treća s omjerom 12 pobjeda i 6 poraza.

"Nije lako klubu uz sve ove silne poraze, a niti je meni lako sjediti na klupi. Radim svoj posao svaki dan, dobro treniram, fizički se dobro osjećam te sam spreman igrati. Htio bih pomoći ekipi u bilo kojem pogledu, ali na kraju je odluka na klubu i treneru tko igra. Ja samo mogu raditi svoj posao", objašnjava Rudež koji je odigrao 21 utakmicu u naračastom dresu.

Teško mu je reći koji je točno cilj Valencije ove sezone.

"Valencia je uvijek bila klub s velikim ambicijama, klub pri vrhu španjolskog prvenstva, igraju Euroligu, bivši osvajači Eurokupa tako da su ambicije maksimalne. Situacija u Euroligi nije blistava, nije onakva kakvu smo očekivali, ali ostaje puno utakmica za odigrati. Nadam se da se sve ovo može brzo preokrenuti", kaže.

Valencia je osvojila Eurokup 2003., 2010. i 2014. godine. Jedini naslov prvaka Španjolske osvojila je 2017. kao i superkup.

"Ja sada želim riješti situaciju u kojoj se nalazim jer mi je dosta sjedenja na klupi. Planiram odigrati dobru sezonu gdje god to bilo“, kaže Rudež. On je u Španjolskoj igrao i od 2012. do 2014., tada u dresu Zaragoze, a onda je krenuo u NBA.

"Imao sam tri dobre godine u NBA-u. Prva je bila fantastična u Indiani, druge dvije nešto lošije jer nisam puno igrao, no apsolutno pozitivno gledam na svoje iskustvo tamo", govori. Nakon Indiane i Minnesote Timberwolvesa lani je igrao za Orlando Magic.

Razliku između NBA i Eurolige smatra ogromnom.

"Ritam, intenzitet...Čak i euroligaške utakmice koje su jako intenzivne ne mogu se mjeriti s jednom prosječnom NBA utakmicom. To je još uvijek tako. Razina, atletičnost, brzina u igri je puno viša tamo, ali ovdje se igra kvalitetnija timska košarka. Ja osobno ponekad rađe pogledam neku utakmicu Eurolige nego NBA utakmicu, nekad mi se čini kao da su to različiti sportovi“, kaže.

O hrvatskim košarkašima u NBA-u ima samo lijepe riječi.

"Drago mi je radi naših dečki tamo, dobri su, pratim ih sve redovito. Želim im sve najbolje, da se razvijaju dobro. Za njih tamo ima mjesta", ističe Rudež.

Linker
16. travanj 2024 20:23