MOZARTOV ROĐENDAN

Dražen bi danas imao 47 godina. Dočekao je da mu u rodnom gradu otvore muzej

Dan prije 47. rođendana legende, Dražen je napokon dobio svoj muzej u Šibeniku. Otvorit će ga u nekadašnjem stanu Petrovićevih u Preradovićevoj ulici njegova majka Biserka.
Piše: ArhivaObjavljeno: 22. listopad 2011. 14:14

Na današnji dan prije 47 godina rođen je jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, Dražen Petrović . Košarkaški Mozart, koji je otišao prerano i tragično, u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine, vinuo se među zvijezde sa šibenskog Baldekina, gdje je kao dječak otkrio ljubav prema košarci.

Karijeru je započeo s 15 godina, ušavši u momčad Šibenke. U Cibonu je prešao 1984. godine, pet godina nakon brata Aleksandra, a iste godine osvojio je i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

U finalu Europskog kupa protiv Real Madrida 1985. godine, kojeg je Cibona osvojila, postigao je 36 koševa. Godinu kasnije, u isti uspjeh protiv Žalgirisa ugradio je 22 koša, a s reprezentacijom Jugoslavije osvojio broncu na SP-u u Španjolskoj.

Za Real Madrid potpisao je 1988. godine, a već sljedeće godine otišao u NBA ligu. Izabrao ga je Portland. Tamo će biti do 1991., kada potpisuje za New Jersey Netse, svoj posljednji klub. U međuvremenu, s Jugoslavijom je osvojio srebro na OI-u u Seoulu 1988. godine, a s Hrvatskom nezaboravno srebro u Barceloni 1992. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. se okitio i svojim prvim zlatom, u dresu Jugoslavije. Godinu dana ranije u istom je dresu bio na vrhu Europe, i to u Zagrebu.

Dan prije 47. rođendana legende, Dražen je napokon dobio svoj muzej u Šibeniku. Otvorit će ga u nekadašnjem stanu Petrovićevih u Preradovićevoj ulici njegova majka Biserka.

- Odavde je svoj grad ponio u svijet. Dugo smo ovo čekali, ali šećer uvijek dolazi na kraju. Presretna sam - rekla je Biserka Petrović.

Ispred dvorane gdje je Dražen osvojio svoje prvo zlato, bit će otkriven i njegov spomenik.

Linker
26. lipanj 2024 10:39