CROPIX
ČUDESAN IGRAČ

DRUGU GODINU UZASTOPNO JE NOMINIRAN ZA KUĆU SLAVNIH 'Za mene nema dvojbi, Toni Kukoč je najbolji igrač na ovim prostorima svih vremena!'

Giuseppe Giergia nakon što je drugu godinu uzastopno nominiran među finalistima za ulazak u košarkašku Kuću slavnih...
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 21. prosinac 2019. 17:40

Giuseppe Giergia, legendarni košarkaš Zadra, ponovno je nominiran za uvrštenje u Kuću slavnih. Zapravo je aktivirana lanjska priča koju je potaknuo KK Voštarnica, a pritom je ipak žalosno, ne umanjujući pritom plemenitu zamisao entuzijasta iz spomenutog zadarskog kluba, što sve nije pokrenuo KK Zadar ili pak Hrvatski košarkaški savez.

Jer nemjerljiv je doprinos kojeg je zadarskoj i hrvatskoj košarci, jednako tako i u bivšoj nam državi dao Giergia. Igrač koji je dva puta biran u najbolju petorku svijeta, a odavno je svima dobro poznato kako bez dvojca Giergia i Krešimir Ćosić, Zadar nikad ne bi ponio epitet “grada košarke”.

- Meni je drago što je nominacija ponovno aktivirana te se ovim putem zahvaljujem meni dragim ljudima iz KK Voštarnica, ujedno želim podsjetiti kako bi se kod donošenja konačne odluke trebalo na pravi način valorizirati, ne samo moj učinak, nego i svih ostalih. Neka “vaga” pokaže pravu težinu. Osobito mi je drago što je unutra i Toni Kukoč, koji je prema mojem vlastitom izboru, na kojeg imam pravo, najbolji igrač na ovim prostorima - svih vremena - kazao je Giergia.

Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

O slavnoj Pinovoj košarkaškoj povijesti napisani su brojni novinski članci i publikacije u kojima zorno stoji što je sve napravio u ovom nekoć uzoritom sportu u Hrvatskoj. O tome koliko je Giergia napravio za Krešimira Ćosića možemo samo izvući malu crticu iz novinskog članka kojeg je u ondašnjem VUS-u (Vjesnik u srijedu), 1971. godine napisao uvaženi novinar Sportskih novosti Jovo Kosijer:

“Prošlo je osam godina od dana kad je Krešo postao ‘Žila’ na placu u Jazinama. Mnogi će Zadrani i danas tvrditi kako ‘Antin mali’, nije imao ni grama talenta. Bio je samo visok i ništa više... I treneri su s Ćosićem gubili živce...

- Što je, Krešo? Kamo ideš? - zaustavio je jedne večeri Giergia Ćosića žureći na trening.

- Reka mi je trener (Enzo Sovitti op.p.) neka idem kući, jerbo nemam puno veze. Pritom je Krešo nastojao što više okrenuti glavu od najboljeg košarkaša Zadra. Giergia je, međutim, uzeo pod ruku Krešu i vratio ga na betonsku ploču u Jazinama...

- Ako ne ide Krešo u Montevideo, onda ni mome pasošu ne treba urugvajska viza. Ćosić je takav talent koji mora na prvenstvo svijeta. Ne zbog onoga što je danas, nego zbog onoga što će biti sutra - rekao je Giergia Ranku Žeravici u vrijeme dok se pripremao put na prvenstvo svijeta u Mercedes i Montevideo.

Chicago Bulls' Scottie Pippen (C), who has not played since the start of the season due to a foot injury, watches the game from the bench with teammates Michael Jordan (L) and Toni Kukoc during the fourth quarter November 12 against the Washinton Wizards. The Wizards defeated the Bulls 90-83, as the defending NBA champions fell to 4-4 on the season.

SPORT NBA - RP1DRIDINXAB
Reuters/Sue Ogrocki

Giergino ‘sutra’ postalo je Krešino ‘danas’. Prošlo je jedva pet reprezentativnih godina. Ćosić je pun medalja, zlatnih i srebrnih, omladinskih i seniorskih. Za broncu kao da i ne zna. Vrtoglava karijera.”

Krešo je godinama kasnije zauzeo svoje zasluženo mjesto u Kući slavnih pa je za vjerovati kako će njemu uz bok stajati i Giergia. O Pinu je znakovito slovo progovorio i Oscar Robertson, Amerikanac koji je s osobitim pristupom govorio o Pinu i ondašnjoj jugoslavenskoj košarci. Jer su Amerikanci u Rio de Janeiru, doživjeli prve poraze od u to vrijeme komunističkih zemalja, Jugoslavije i Rusije, te bili četvrta košarkaška nacija na svijetu što ih je kasnije ponukalo na dolazak u Europu u “osvetnički” pohod. Robertson kojem je Pino bio izravni suparnik, svojedobno je izjavio gledajući Pina na Šalati, kako nije vjerovao da u Europi ima takvih čudesnih igrača.

E da, Pino i društvo iste su godine skinuli i Rusiju, prvi put u povijesti...

Linker
18. travanj 2024 19:49