HKS
REPREZENTACIJA

FIZIČKI MOĆNIJA KINA PRELOMILA UTAKMICU U DRUGOM POLUVREMENU 'Već sada možemo reći kako je ovaj put za naše momke bio jako dobro iskustvo'

Nakon pobjede nad Portorikom, Kina je bila prejaka za našu mladu vrstu.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. kolovoz 2019. 16:59

Kineska reprezentacija koja je posljednja dva i pol mjeseca u pogonu, koja je igrala i na Ljetnoj NBA ligi, pa u Shenzhenu i izgubila od naše vrste, u Šangaju je bila dominantna nad našom selekcijom igrača do 21 godine. Kina je slavila sa 89:73, prije svega zahvaljujući ogromnoj nadmoći u skoku, jer su Kinezi zaključili utakmicu sa 39 skokova (od čega čak 16 u napadu), a Hrvatska sa 22 skoka.

Iako su igrače koje je s klupe vodio Damir Rajković na poluvremenu zaostajali samo četiri poena razlike (34:38), u trećoj četvrtini su domaćini posve dominirali, pa u tih deset minuta napravili 18 poena viška, otišli i na preko dvadeset poena prednosti. Hrvatska se skupila u posljednjih deset minuta, stigla je čak i na minus 12, ali više od toga nije mogla. Prvi strijelac naše vrste bio je Toni Perković koji je ubacio 19 poena, a najbolji igrač naše reprezentacije u pobjedi protiv Portorika u subotu, Karlo Uljarević ostao je ovaj puta samo na tri poena.

- Nismo imali puno vremena nakon utakmice protiv Portorika da se spremimo, ali opet smo prvo poluvrijeme odigrali na zadovoljavajući način, jer smo bili samo na minus četiri na velikom odmoru. Međutim, Kina je bila fizički puno moćnija od nas, što se pokazalo u trećoj četvrtini. Pokušali smo do kraja sve ne bi li spustili razliku, možda smo mogli i do nekog bližeg omjera. Ukupno, ova je Kina bolja od one koje smo dobili na turniru u Shenzhenu, prije svega na centrima.

Igrao je za Kinu njihovo prvo ime Yi Jianlian, nekadašnji NBA igrač (Milwaukee, Washington, Brooklyn, Dallas), a njegovih 19 poena i sedam skokova, uz 15 poena i 13 skokova Q. Zhuoa, usmjerili su ovu utakmicu.

- Ovo je bilo izuzetno iskustvo za našu mladu momčad. U prvom dijelu je to bilo zadovoljavajuće, tijesno smo gubili, ali se već tu dalo primijetiti da mi tijelima nismo odgovoriti kineskim igračima, prije svega u skok igri. Već u prvom dijelu imali su Kinezi čak 11 skokova u napadu. U trećoj smo dionici fizički pali, zaronili, ali smo do konca pokušali sve ne bi li se vratili u utakmicu i drago mi je da su igrači pokazali želju. Ovakav ispit će im puno značiti u budućnosti - rekao je nakon poraza Damir Rajković.

Sa strane je utakmicu promatrao i izbornik Veljko Mršić.

- Dobro smo se držali u prvom poluvremenu, odigrali smo pristojno taj dio, osim problema s defanzivnim skokom. U trećoj smo četvrtini primili 34 poena, izgubili taj kvartal s 18 poena razlike i to je odredilo utakmicu. U posljednjih deset minuta dečki su se borili, stigli smo na minus 12, nismo se predali, bili smo momčad do kraja i to veseli. Ostaje nam još odigrati utakmicu s Angolom, ali sveukupno već sada možemo reći kako je ovaj put za naše momke bio jako dobro iskustvo - zaključio je Mršić, koji je na ovom putu supervizor naše vrste i gleda potencijalne kandidate za seniorsku reprezentaciju.

Utakmica protiv Angole počinje u ponedjeljak u 10 sati po hrvatskom vremenu.

Kina 89
Hrvatska 73
(20:16, 18:18, 34:16, 17:23)
KINA: R. Zhao 5, Fang 3s, 3il, Guo 14p, 3s, 3a, 3ol, 6il, Zhai 7p, 3ol, P. Zhou 8, Yi 19p, 7s, Kormabek, Q. Zhou 15p, 13s, Sun, Ren 6. J. Zhao 3, Wang 12p, 6s.
HRVATSKA: Uljarević 3p, 6a, 3ol, Rebić 4, Jordano 10p, 5s, 3a, Perković 19p, 4il, Barnjak 7p, 4s, 4il, Palokaj, Proleta 11p, 4s, Buljević 2, Vrgoč 2, Čolak 13p, 3s, Tomas, D. Drežnjak 2.

Linker
26. travanj 2024 22:21