CROPIX
BEZ VEĆIH PROBLEMA

FOTO: CIBONA ODNIJELA POBJEDU U JEDNOM OD NAJVEĆIH DERBIJA HRVATSKE KOŠARKE Cibosi u nastavku slomili Zadrane, ali jedan podatak sve žalosti

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. listopad 2019. 22:00

Jedva tisuću gledatelja okupilo se u Draženovoj dvorani na prvom derbiju hrvatske košarke ove sezone. Doduše, ta se brojka nešto popravila u onom trenutku, a zbilo se to već tradicionalno, koncem prvog poluvremena, kad je pedesetak navijača Zadra stiglo na tribine.

Cibona je otvorila pick igrom Matica Rebeca i Mate Vucića, a potonji je za samo minutu ubacio sedam poena, prvih sedam za Vukove, a Cibona je već u drugoj minuti imala i 9:0. Bryon Allen je vratio vrlo brzo Zadar, pomogao mu je i Martin Junaković, a gost je dobio nešto napadčaki i u minutama Stefana Fundića na centru.

No, Zadar je imao problema s branjenjem pick igre, teško su tu radili posao i Fundić, ali i prvi centar James Farr, pa je Ante Nazor posegnuo i za trećom opcijom na petici, a bio je tu mladi Jure Planinić.

S druge strane Cibona je živjela od Matica Rebeca i onoga što on pogodi ili iskreira, jer malo tko drugi može u Ciboninoj momčadi osim za sebe, otvoriti nešto i za svog suigrača. Mate Vucić se najbolje snalazio u reketu, a Filip Bundović je već u prvom dijelu skupio četiri osobne pogreške, od čega dvije u bloku u napadu, a to je naljutilo Ivana Velića, pa je dobio i tehničku.

I kad je početkom nastavka James Farr počeo donositi dubinu u Zadrovim napadima, s druge strane je reagirao Ivan Novačić, prva opcija Veliča na krilnom centru, druga je bila nevidljivi MJ Rhett, za sada bezlični stranac. Ništa bolji dojam nije ostavio niti Donatas Sabeckis, koji se vratio u momčad (u zapisniku nije bilo ovaj put Roberta Kovača), ali niti mu Velić vjeruje, niti on ne vjeruje u to što radi na parketu, pa bi ova avantura s Litavcem mogla vrlo brzo završiti.

Cibona je, nakon što se othrvala naletu Zadra na početku drugog poluvremena, uspjela preko Novačića i otići 64:51. Sve je za tu prednost manje-više odradio Zadranin u redovima Vukova, Ivan Novačić, zabio je tricu, koš-faul, oteo loptu, položio kontru...

Do konca treće četvrtine, ukazao se i Shane Gibson, Amerikanac ravnog šuta, koji je iskoristio Ciboninu bolju energiju i u minutama kad nije bilo Rebeca u igri uspio povezati nekoliko poena. Zadar je bio razbijen, u 29. minuti bilo je i 76:57...

Zadar, ispalo je tako, odigrao vrlo sličnu utakmicu onoj u Podgorici, tada je također živio samo u prvih 20 minuta, a nakon toga je nestao. Nije bilo Ive Ivanova, u Podgorici se ozlijedio, možda bi s njime bilo drugačije, ali Zadar nije pod Tornjem izgledao dobro.

Za razliku od Cibone, čije je drugo poluvrijeme ono na koje Ivan Velić može biti ponosan, obrazac kako bi ova momčad trebala igrati.

I bila bi posvemašnja idila pod Tornjem da je na parketu bio Roko Prkačin, najveća nada hrvatske košarke. Nakon što je u prvom kolu HT Premijer lige kontra Osijeka odigrao pet minuta, sada nije niti ušao u igru. Što je popriličan skandal, jer ova je utakmica bila gotova već krajem treće četvrtine.

Iako, taj mali ne treba već sada igrati samo na plus i minus 20. On ima i te kako mjesta u ovoj rotaciji Vukova i na mrtvom egalu. U srijedu su se na krilnom centru mijenjali Ivan Novačić (najbolji igrač sinoć) te MJ Rhett i Marin Rozić, a potonja dvojica bila su prilično blijeda. Roko Prkačin, međutim, nije igrao.

I to je mrlja na ovoj pobjedi Cibone. Premda je Zadar razbijen.

Linker
25. travanj 2024 11:39