UTAKMICA ODLUKE

GRCI: Šarić, Bogdanović, Simon... Strašna imena, bolji ste od nas!

Poraz Hrvatske od Senegala može biti dobar za vas, ja s tim nisam pretjerano sretan, tvrdi izbornik Katsikaris
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. rujan 2014. 00:53

Fotis Katsikaris lani na Eurobasketu u Sloveniji bio je naš kolega. Bio je stručni komentator za jednu grčku TV. Danas je izbornik, ali uvijek vrlo pristojan i jako sklon Hrvatima. Kasnije ćete doznati i zbog čega.

Uoči Hrvatske ovo su njegova zapažanja:

- Vrlo smo zadovoljni jer iza nas su tri pobjede i mi smo ih dohvatili igrajući protiv tri momčadi koje imaju različit stil igre, počevši sa Senegalom, preko Filipina do Portorika. Momčad je fokusirana da se može prilagoditi na različite profile protivnika. Tu smo gdje smo htjeli biti nakon tri utakmice.

Hrvatska nije. Ona je izgubila od - Senegala.

- Hrvatska je sjajna momčad, bili smo zajedno na turniru u Pauu, znam da je riječ u punoj momčadi, s talentom, tijelima, atletizmom, a po meni, i jednoj od onih s najvećim talentom na cijelom Svjetskom prvenstvu. Ako me pitate, poraz Hrvatske od Senegala može biti dobar za vas uoči utakmice protiv Grčke, a iz moje perspektive, ja s tim nisam pretjerano sretan. Imate i dobrog trenera, kojega poštujem, i čekam tešku utakmicu.

Kažite nam zašto volite Hrvatsku?

- Igrao sam za AEK kad su ga krajem osamdesetih vodili Krešo Ćosić i Pino Grdović. Naučio sam mnogo od Kreše, sudbina je htjela da radim s njima dvojicom jer sam kroz tu suradnju odlučio čime ću se baviti u životu. Nikada to neću zaboraviti, oni su promijenili moje shvaćanje košarke. Bio sam mladi, ludi playmaker, išao gore-dolje. To što sam danas trener je u mnogočemu i Ćosićeva zasluga. Košarku sam od te suradnje igrao na drukčiji način, razmišljao sam o njoj kroz igru, a i sada kad sam trener. I to pokušavam usaditi u svaku momčad koju vodim. Krešo je bio divna osoba, ali to znate bolje od mene. I znam da je gore negdje na nebu i da ima onaj svoj vječni osmijeh po kojemu ga pamtim.

Kazali ste grčkim novinarima da je Hrvatska na svim pozicijama bolja od Grčke. Zašto to tako mislite?

- Kad gledamo poziciju po poziciju, Hrvatska je bolja momčad od Grčke. Imate igrače koji mogu puniti svaku poziciju, Trebamo li što govoriti o tome kakav je igrač Bojan Bogdanović, na primjer? Ili kakav je igrač Dario Šarić, što sve može Kruno Simon? Kad imaš takve igrače, onda imaš puno oružja u svojim rukama i zato sam to rekao. No, isto tako sam i rekao da vjerujem da mi možemo do pobjede.

Možete li se sjetiti lanjske utakmice Hrvatske i Grčke? Bili smo kolege...

- Mogu, naša je momčad tada bila posve drukčija nego danas. Sada imamo Calathesa, koji je zajedno s Zisisom, tu su i Sloukas, Mantzaris. Mislim da igramo bolje obranu nego je to bio slučaj lani sa Spanoulisom. Čak mislim da smo u mnogim stvarima bolji. Napad je raznovrsniji, Spanoulisa nema, mi smo tražili da to više ne bude jednoobrazna igra kakva je bila sa Spanoulisom i njegovim središnjim "pickom". Pokušavamo ubrzati protok lopte, tražiti poene sa svih pozicija, dijeliti loptu i tako dijeliti odgovornost u momčadi.

Tako će Fotis Katsikaris. Kojemu grčki novinari vjeruju, a to je već velika stvar.

Linker
18. svibanj 2024 17:06