StoryEditor
 HKS
SLUŽBENO

HOO PODRŽAO HKS ZA KANDIDATURU DOMAĆINSTVA KVALIFIKACIJSKOG TURNIRA Mršićevoj momčadi vraćen status potencijalne olimpijske momčadi

Piše: HinaObjavljeno: 04. listopad 2019. 13:13

U prostorijama zadarskog Jedriličarskog kluba Uskok održana je u četvrtak 30. redovna sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na kojoj je HOO jednoglasno podržao Hrvatski košarkaški savez da se kandidira za domaćinstvo olimpijskog kvalifikacijskog turnira u lipnju 2020. godine. Također, hrvatskoj muškoj košarkaškoj reprezentaciji (ukupno 14 igrača) vraćen je status potencijalne olimpijske momčadi, kojeg je izgubila krajem veljače zbog neodlaska na SP.

Sukladno tome, košarkaški izbornik Veljko Mršić od 1. studenoga postaje korisnik HOO-ova programa sufinaciranja rada trenera, i to u kategoriji trenera ekipnog olimpijskog sporta.

Ukupna brojka sportašica i sportaša, korisnika HOO-ovih razvojnih programa, stigla je do gotovo 400 korisnika. U razvojnom programu I. od 1. rujna novi korisnik je Dino Šimunec (karate), a u razvojnom programu II./1, također od 1. rujna, novi su Nika Manestar (jedrenje) i David Ledinski (skokovi u vodu) te od 1. listopada Matej Nikolić (taekwondo). U razvojni program III. od 1. listopada uvršteni su Deni Andrun Razić, Lucija Domić, Laura Glasnović I Matija Ružić (svi iz taekwondoa) te Izabela Krakić, Fabio Ipsa, Ivan-Ante Grgić, Toni Crnjak i Lovro Čondrić (svi iz veslanja).

U Olimpijskom programu Tokio 2020. status evidentne olimpijske kandididatkinje od 1. kolovoza zaslužila je jedriličarka Elena Vorobeva. Podsjetimo, na srpanjskom SP-u u Japanu dvije su hrvatske jedriličarke u klasi "laser radial" ostvarile rezultat vrijedan olimpijske norme za Tokio - Elena Vorobeva na 20. i Sandra Lulić na 25. mjestu. No, budući da Hrvatska ima samo jednu kvotu za spomenutu klasu, status evidentne kandidatkinje pripao je bolje plasiranoj reprezentativki. Sandra Lulić nominirana je u kategoriju predolimpijskih kandidatkinja, a u istoj skupini je od 1. listopada i Karla Prodan (judo).

Budući da je nedavno podnio ostavku na dužnost izbornika mlade nogometne reprezentacije (U21), Nenad Gračan od 1. listopada prestaje biti korisnik HOO-ova trenerskog programa.

U Financijskom izvješću HOO-a za razdoblje do 31. kolovoza ove godine istaknuta je uredna prihodovna dinamika, a najvažnije brojke se odnose na ukupnih 105 milijuna kuna (63,68 posto), od čega je iz državnog proračuna pristiglo 98,1 milijun kuna (65,57 posto).

Uvod u sjednicu bilo je izlaganje Siniše Krajača, pomoćnika glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta, koji je govorio o programima suradnje HOO-a i sportskih zajednica Grada Zadra i Zadarske županije.

"Ukupno je pet programa HOO-a koje provodi Ured za programe lokalnog sporta, a kroz koje donacijama pomaže lokalnim sportskim zajednicama. Od 2016. godine u gradu Zadru je kroz razne projekte donirano oko 750.000 kuna. Ulagalo se u opremu, rekvizite, uređenje sportskih terene, nabavljeni su kombiji za prijevoz sportaša. Osim toga, svake godine po nekoliko stotina djece sudjeluje u svakoj manifestaciji koja promiče olimpizam, poput Međunarodnog olimpijskog dana, Hrvatskog olimpijskog dana i Olimpijskog festivala dječjih vrtića koje sjajno organizira Sportska zajednica grada Zadra. Novi program, s kojim Ured HOO-a kreće od 2020., proširit će ovu suradnju, pomaknuti neke granice i ozbiljno utjecati na očuvanje zdravlja građana i poticanje zdravstvenog turizma", istaknuo je Krajač, dodavši da nimalo ne čudi što je Sportska zajednica grada Zadra prvi dobitnik HOO-ove Nagrade Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini.

 Upravo je pravilnik nagrade Milan Neralić doživio na ovoj sjednici ublažavanje kriterija kandidature, sa 25 godina staža potencijalnim kandidatima, i udrugama i pojedincima, smanjen je temeljni preduvjet (duljina djelovanja u sportu na lokalnoj razini) za pet godina.

U ocjenjivački sud nagrade HOO-a Matija Ljubek 2019. imenovani su Klaudija Klikovac - Bubalo (predsjednica), Marijo Možnik, Dubravko Šimenc, Branko Zorko, Sanda Čorak, Damir Knjaz i Boris Mesarić.

Hrvatski auto i karting savez dobio je pozitivno mišljenje Vijeća HOO-a za organizaciju Zagreb Opena - 46. INA Delta Rallyja u lipnju 2020. godine.

Sljedeća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za 25. studenoga.

Linker
25. rujan 2020 13:26