Srđan Vrančić/Cropix
DIV NA IZDISAJU

Ako ne nabavi 600 tisuća eura do početka kolovoza, Cibona bi se mogla ugasiti

Zagrebačkim velikan dužan je šest milijuna eura i ima blokadu na Hrvatskom košarkaškom savezu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. srpanj 2024. 20:04

Iako će vam pod Tornjem kazati, doduše potiho, kako su najcrnji dani prošlost, to ne i izgleda baš tako. Trenutačno ne postoje jamstva za niti jednog seniorskog igrača da će u Ciboni igrati sljedeće sezone, još manje se zna tko bi mogao biti trener. Ukupni je dug preko šest milijuna eura, a ne nabavi li se u sljedeća tri tjedna 600.000 eura za platiti zaostatke igračima i trenerima u posljednje dvije sezone i tako skine blokada na Hrvatskom košarkaškom savezu, mogla bi Cibona ostati i bez licence za sljedeću sezonu.

Praktički bi to značilo da se Cibona gasi. Na što je prije tri tjedna upozorio Aco Petrović, priznajući i da se sam već “pomirio s tim raspletom”.

Naime, sve već predugo traje i malo je emocija ostalo u cijeloj priči oko ovog nesretnog kluba kojeg su vodili lošiji od najgorih.

Gotovo s kupovanjem vremena

Cijela lanjska sezona protekla je u kupovanju vremena ne bi li klub pripremio dokumentaciju za preoblikovanje u sportsko dioničko društvo. Nekako se spasilo ispadanja u ABA ligi, petorica ili četvorica seniora su na izmaku snaga odveli Vukove do finala Kupa i polufinala domaćeg doigravanja čekajući da se dogodi famozno preoblikovanje i da se Cibona pokrene s mrtve točke.

Kad je s dnevnog reda na posljednjoj sjednici gradske skupštine uoči ljetne stanke, koncem lipnja, maknuta točka o Ciboni, jer Grad je tu trebao amenovati početak preoblikovanja, ali i odreći se poreznog duga koji prema njemu ima Cibona, stvar je postala zabrinjavajuća.

image

Direktor Cibone Tomislav Šerić

Nera Šimić/Cropix

Od tada do danas - stigli smo i do druge polovice srpnja - ništa se nije promijenilo. Jasno je da se preoblikovanje u sportsko dioničko društvo ne može provesti do jeseni, što znači da će se prije toga, ako se uopće želi započeti sezona, morati pronaći ozbiljan novac.

Jer, na Savezu stoji blokada bivših i sadašnjih igrača i trenera, sve skupa to je negdje 600.000 eura i ako se taj novac ne plati ili igrači i treneri od njega odustanu, Cibona neće dobiti licencu za igranje nove sezone. Rok za licenciranje bi trebao biti u prvoj polovici kolovoza.

I to je trenutačno “deadline” koji love Tomislav Šerić i suradnici u klubu. Moraju kako znaju nabaviti 600.000 eura i licencirati se. Inače...

Momčad već ‘sastavljena’

Negdje do 1. kolovoza, takva je posljednja priča, taj bi se novac mogao pronaći, iako u priče koje stižu ispod Tornja malo tko više vjeruje. I oko famoznih investitora potpuna je magla. Znate već da je to grupacija ljudi, nekakvih Indijaca, nekakvih Amerikanaca, Azijata, koga sve ne. Prema onome što se može doznati i među investitorima je došlo do razmimoilaženja, pa tako Indijci nisu više aktualna priča, oslanja se tek na Amerikance s azijskim korijenima.

Računa li direktor Šerić da će ta grupacija plasirati 600.000 eura za deblokadu (o šest milijuna duga više nitko i ne priča) ili će taj novac stići s neke druge adrese, računa li se da će netko posuditi taj iznos Ciboni, sve je to potpuna misterija. Osim informacije kako bi se neke pozitivne stvari mogle početi događati oko 1. kolovoza.

Do tada se u klubu nadaju da neće izgubiti sve igrače s kojima su u kontaktu. Cibona je u novoj sezoni, u optimističnoj varijanti, trebala izgledati solidno. Ostao bi kapetan Krešimir Radovčić, kao i Ivan Majcunić te Ivan Perasović, tu bi i dalje bio Domagoj Vuković. Računa se da bi ostao i Tomislav Buljan, no njega se spominje i u kontekstu prijelaza u Ludwigsburg, dok ga je želio u rosteru i Jurica Golemac u Dubaiju.

Zatim bi tu trebali biti i klinci poput Borne Katanovića, Brune Bubala i Josipa Pavkovića. Što se tiče pojačanja, spekulira se o dva igrača, jedan je Luka Skorić, Zagrepčanin koji je igrao za Šibenku, dok bi vrlo rado pod Tornjem vidjeli i švicarskog reprezentativca Tonija Ročaka, lani igrača Dubrave. U razgovorima s Cibonom bio je i Luka Krajnović, no on se odlučio potpisati za Cedevitu Junior. Pod Tornjem se nadaju da nitko od preostalih želja neće izgubiti strpljenje i negdje potpisati, jer tko zna isplati im li se čekati 1. kolovoza. I hoće li to uopće biti 1. kolovoza?

Na tu momčad trebala bi doći još tri stranca. Jedan je od njih s iskustvom igranja u Europi, moglo se načuti da bi to mogao biti Angel Nunez iz Dominikane, onaj koji je Hrvatskoj zabio tricu u posljednjoj minuti u Pireju. Uz još dva neafirmirana igrača. I trener, barem za ABA ligu, bio bi neafirmiran. Riječ je o Amerikancu Chrisu Thomasu, bez osobite biografije, dok kao takav on ne može biti i licenciran za voditi momčad u domaćem prvenstvu. Mogao bi Thomas voditi samo ABA ligu, dok bi utakmice domaćeg prvenstva vodio Bariša Krasić.

Cijela ova kombinatorika, barem što se tiče stranaca, ovisi o tome hoće li famoznih 600.000 uplatiti američki investitori, jer oni dovede i trenera. Ako nema njih u kombinaciji, onda nema niti Thomasa, pa se nanovo miješaju karte.

Tko uopće ima neke ovlasti?

Cibona, dakle, visi o niti. Ako nema investitora koji su već u klub ukrcali 1,6 milijuna eura i prilično im je jasno da će teško taj novac vratiti, pa je još manje jasno zašto bi dali sljedećih 600.000 eura, postavlja se pitanje ima li Tomislav Šerić u talonu neku drugu ideju kako zatvoriti financijsku konstrukciju.

Pri tome tih 600.000 eura jest novac samo za licencirati se, još uvijek nedostaje cijeli iznos za novu sezonu. Ako je bude.

Situacija je, da se ne lažemo, grozna. I nekako za kraj treba otvoriti pitanje zašto na ovu temu šuti Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik. Tema Cibone trebala je biti na Gradskoj skupštini koju Tomašević kontrolirala. Grad je već ionako - nije Tomašević, ali on je sada Grad - sve uzeo Ciboni, pa valjda, ako ništa drugo ima i neku moralnu obvezu ne dozvoliti uništenje do kraja kluba od gradskog značaja. Niti godinu dana do gradskih izbora...

Ima li Tomašević ovlasti za razriješiti ovu situaciju? Vjerojatno ima. Može, recimo, imenovati prinudnu Upravu, prekinuti priče o tobožnjim investitorima, dovesti do kraja preoblikovanje Cibone u kojoj Grad može ostati i većinski vlasnik te spasiti što se spasiti uspije.

Tomislav Tomašević nije kriv zbog situacije u kojoj je Cibona. Je li odgovaran u tolikoj mjeri da bi joj pokušao pomoći, procijenit će sam.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. srpanj 2024 20:04