DARKO TOMAŠ/Cropix
DERBI KOLA

Božić predvodio Zadar do trijumfa u Draženovom domu, Dinamova klupa zabila 53 od 65 poena!

Gosti su ostali neporaženi s impresivnim učinkom 10-0
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 26. studeni 2023. 19:25

Dinamo - Zadar 65:78 (11:24, 28:19, 18:20, 8:15)

Zagreb, KC Dražen Petrović. Gledatelja: 1300. Suci: Jurčević, Mustapić, Stanković.

DINAMO: Garafolić 6p, 3s, 6a, Nakić-Vojnović 6, Majić, Vrgoč 3, Dugandžić, Rukavina, Pavlic, Mikšić 14p, 2a, 3il, Novačić 14p, 5s, Brzoja 5, Vučić 8p, 4s, 4il, 4ukr, Kraljević 12p, 10s.

ZADAR: Žganec 9p, 5s, 6a, Lakić 9p, Drežnjak 11p, 2s, Božić 21p, 7s, 6a, 4il, Ramljak 15p, 6s, Klarica, Vujačić, Mazalin 5, Njegovan, Mekić 5, Jambrović 3, Grbić.


Posljednji poraz šampionski Zadar pretrpio je baš u Zagrebu. Baš protiv Dinama. Bilo je to u drugoj utakmici četvrtfinala hrvatskog prvenstva prošle sezone. Nakon toga su srušili Cibonu i preko Splita postali prvaci Hrvatske. Kao i tada, završnica ove utakmice neodoljivo je podsjećala na to.

Zadar je gotovo cijelo vrijeme imao vodstvo, a onda je tricom Karla Mikšića dvije minute prije kraja Dinamo došao na minus tri (68:65). Međutim, prošli je put tricu pogodio Garafolić, za pobjedu, a Zadrani su na greškama naučili. Kad je Karlo Žganec na drugoj strani parketa zabio tricu za 73:65 ugasila se nada kod domaćeg sastava. U konačnici su gosti slavili 75:68 i ostali neporaženi s impresivnim nizom 10-0.

image

Filip Kraljević

DARKO TOMAŠ/Cropix

Zadrane je u novom pohodu predvodio Luka Božić s 21 poenom, a učinak je pojačao sa sedam skokova i šest asistencija. Dvoznamenkasti su još bili Ramljak (15) i Drežnjak (11). Kod Dinama je posebno u drugoj četvrtini radila klupa koja je u ovoj utakmici zabila 53 od ukupnih 65 poena! Ukupno su to rasporedili Novačić (14), Mikšić (14) i Kraljević (12).

Aktualni prvak odlično je ušao u utakmicu. Čvrstom obranom limitirao je Dinamo na samo tri poena u prvih šest minuta. Jedine poene za zagrebačku momčad upisao Ivan Vrgoč tricom na startu susreta.

Nakon što je Arijan Lakić pogodio s vanjske linije za 15:3, odvojivši tako Zadrane na dvoznamenkastu prednost reagirao je trener Dinama Josip Sesar koji je pozvao minutu odmora.

Umjesto Majića ušao je iskusni Ivan Novačić pa je na parketu Dinamo raspolagao najiskusnijom petorkom Mikšić, Garafolić, Vučić, Novačić i Kraljević.

Međutim, gosti nisu smirivali tempo. Ponovno je za tri precizan bio Lakić, da bi minutu prije kraja prve četvrtine Dario Drežnjak zabio za 23:10.

image

Petar Vujačić, Dario Drežnjak i Luka Božić

DARKO TOMAŠ/Cropix

U drugoj četvrtini Dinamo je podigao razinu agresivnosti u obrani dok je u napadu počeo pronalaziti ofenzivna rješenja protiv čvrste obrane gostiju. Serijom 7-0 vratio se u utakmicu. Najprije polaganje pa zatim trica u idućem napadu – sve u režiji Novačića – vratila su nadu domaćim navijačima, ali Zadar nije dozvoljavao da Dinamo dođe u egal.

Barem tada. Jer nakon što Novačić promašuje za tri, Filip Kraljević dolazi do ‘otpada‘ i uspješno realizira oba slobodna bacanja za 32:28. Već idući napad Patrik Jambrović ostaje sam u kutu i zabija za plus sedam Zadra. Domaćin je nastavio s uspješnom realizacijom slobodnih bacanja te se zbog bolje igre u drugoj dionici na odmor otišlo s minimalnom prednošću Zadra (43:39).

Po istom receptu iz prethodne četvrtine, Dinamo otvara treću dionicu susreta u kojoj radi 7-0 i nakon polaganja Ivana Vučića za 46:45 po drugi put u susretu dolazi u prednost (prvi je put bilo na samom početku). Shvatio je tada trener Zadra Danijel Jusup da je vrijeme da i on pozove minutu odmora jer njegove igrače prestala je slušati mirna ruka u napadu. I nisu najbolje reagirali jer Ramljak puca tricu pod pritiskom isteka vremena što s druge strane kažnjava Nakić-Vojnović polaganjem za plus pet. Istom mjerom, Zadar je vratio Dinamu serijom 7-0 zbog čega su se ‘‘vratili‘‘ u susret i u posljednju četvrtinu ušli s prednošću 63:57. I na kraju slavili...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 07:25