FRANKO COLORI/CROPIX Cropix
ČEKA NAS GRADSKI DERBI

Cedevita srušila Split i izborila povijesno finale Kupa, Cibona bolja od Zadra za ZG-završnicu

U subotnjem finalu Kupa Krešimira Ćosića sastat će se dvije zagrebačke momčadi.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. veljača 2022. 22:29

Cedevita Junior - Split 86:82 (25:16, 25:20, 14:22, 22:24)

RIJEKA Centar Zamet. Gledatelja 400. Suci: T. Hordov, Jovović i Vulić.

CEDEVITA JUNIOR: Ogrizović, Radović 4p, 4s, Kučić 10, Filipović 13p, 5a, Bundović 19p, 9s, 4il, Miličević 9, Šabić 13, Bošnjak 8p, 4s, 3il, Planinić 4p, 3s, Batinić 6p, 3s.

SPLIT: Kedžo, Runjić 10p, 3s, Žganec 10p, 4s, 3il, Ukić 10p, 9s, 3ol, Vuko 5s, Čampara 4, Jukić 2, Bajo 8p, 4s, Kovačevič, Shorter 29p, 10s, Barič 9p, 4a.

​Cedevita Junior igrat će u finalu Kupa Krešimira Ćosića protiv Cibone u svojoj prvoj sezoni u HT Permijer ligi, ili u trećoj sezoni kako ovaj klub postoji, odnosno otkako je "velika" Cedevita otišla put Ljubljane. I premda će možda to zvučiti kao prizvuk senzacije, sve ono što rade ove sezone na Velesjamu, od sklapanja momčadi, ne preskupe, ali učinkovite, pa do načina na koji tu momčad vodi Damir Mulaomerovića izgleda sve samo ne kao senzacija.

Na isti način na koji je Cibona otvorila prvo polufinale, učinila je to Cedevita Junior u drugom. Momčad kojoj je drugo ime energija posve sludila Split, nemoćni, umorni, tromi Split uz silovitu mladost kojom ravna Damir Mulaomerović. OK, morao je izbornik reprezentacije imati za cijelu sliku i doprinos iskusnijih, a za to se odmah pobrinuo Filip Bundović koji je postavio okvire ove utakmice, jer za uvodnih osam minuta ubacio deset poena. Napokon je Mulaomerović dobio ono što traži od Ivana Miličevića, pa je ovaj na tih Bundovićevih deset dodao i svoje tri pogođene trice, pa je Cedevita Junior imala već u devetoj minuti 23:11.

image
FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

Split je stabilizirao ulazak u igru Karla Žganeca, do poena je stigao i Shannon Shorter, ali i na to je Cedevita Junior imala odgovor. I to od dva najmlađa. Vjerojatno ste već čuli kako Mulaomerović hvali gdje stigne Vita Kučića, koji će uskoro napuniti dvadeset godina. A mali, koji je, pazite i tu slučajnost rodom iz Rijeke, dom mu je stotinjak metara od dvorane, posve je izludio Žute do poluvremena. Povlačili su mu se u obrani, a mali Kučić, osim što je dirigirao igrom ubacio i deset poena do odmora. Imala je Cedevita Junior tako 41:25 u 17. minuti, a da bi s mirnih 50:36 otišla na veliki odmor pobrinuo se i Matej Bošnjak, još jedan klinac, s nekoliko napadačkih dionica.

Na ruku Splita u nastavku nije išla niti situacija da je jedan od najboljih, Karlo Žganec morao već u trećoj četvrtini na klupi zbog pet osobnih grešaka. A klinci s Velesajma nisu popuštali. Doduše, Shorter je bio sve opasniji, a i Nejc Barič je pronašao šut. U zadnjih deset minuta ušlo se s prednosti zagrebačke momčadi od 64:58.

Split je odmah stigao do 59:64, imao i napad za doći na jedan posjed, ali je onda stvari u svoje ruke preuzeo bivši Splitov igrač, Goran Filipović, koji je opet odveo Cedevitu Junior na iznad deset poena viška (70:59). Kao što je i Emir Šabić pogodio važnu tricu za 75:65 na ulazu u zadnje četiri minute. Pa je još djelić svoje čarolije dodao Filip Bundović. I morao iz igre na minutu i pol do kraj zbog pete osobne. Doduše, ostavio je svojoj momčadi zalihu od 79:69. Međutim, Sani Čampara je na 50 sekundi do sirene pogodio tricu uz faul, a Split je stigao samo na minus 2 (77:79). Ipak, kad je stvar došla do ruba, Goran Filipović je na 27 sekundi do sirene pogodio tricu za 82:77, Tonko Vuko je promašio zicer, a Emir Šabić s crte postavio nedostižnih 84:77 na 14 sekundi do sirene.

image
FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

Split je produžio post i na 18 godina kako u svojoj vitrini nema trofeja. Bili su Žuti veliki favoriti u sudaru sa Cedevitom Junior, no to se na parketu nije dalo primijetiti. Cedevita Junior je momčad koja igra s punim gasom, čija klupa ne prestaje skakati i koja je ovo finale i te kako zaslužila. I koja je, nemojte to zaboravite, u jedinoj utakmici ove sezone svladala svog protivnika u finalu, Cibonu (83:73)...


Cibona - Zadar 77:72 (22:13, 24:22, 15:20, 16:17)

RIJEKA Centar Zamet. Gledatelja 500. Suci: Radojković, Hadžić i Gracin.

CIBONA: Popić, Radovčić 8p, 3a, Gegić 13p, 5s, Vildoza 11, Majcunić, Novačić, Gnjidić 7p, 5s, 3il, Branković 6p, 7s, 4bl, M. Drežnjak 12p, 3a, 3il, Krajnović, Reuvers 9p, 7s, 3il, Nakić 11p, 6s, 4a.

ZADAR: Carter 12p, 7s, 3a, 3il, Marčinković 3p, 3s, Jordano 16, Brala, Vuković 7p, 3s, Junaković 4, Buljan, D. Drežnjak 3, Mavra 13p, 4s, 9a, 4il, Thompson 14p, 11s, 3il.


​Cibona je prvi finalist riječkog Final Foura, sa 77:72 bila je bilja od branitelja naslova Zadra, momčadi koja je od 2020. naovamo vlasnik svih trofeja u Hrvata. Međutim, taj niz je prekinut u Rijeci, jer su Vukovi bili moćni, stavili su kontrolu utakmice pod svoje od prvog podbacivanja i premda su se Zadrani uporno vraćali i tražili šansu, Cibona je svaki taj napad znala odbiti i sutra će igrati za prvi trofej sezone, ali i nakon lanjskog posta, opet zaigrati finale.

Vukovi su, ostao je dojam nakon prvog poluvremena uvodnog polufinala, propustili nokautirati Zadar već u uvodnih dvadeset minuta. Jer, kad protivnika u polufinalu nakon prvih osam minuta ostaviš na dva poena, kad dominiraš energijom i pri tome vodiš 16:2, onda je sve na tvojoj strani. Utakmice po poput ove, ne bi se to dogodilo prvi puta, upravo se odlučuju na takav način, već u uvodnim minutama.

image
FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

Ispostavilo se kako je Zadar sazidan od nešto čvršćeg materijala, uostalom, gro ove momčadi osvojili je lani obje krune u Hrvata, a neki od njih su bili u Zadru prije dvije godine kad se osvojio Kup. Ukupno, Zadar se snašao, znao je odgovoriti na početnu energiju Vukova, i do 17. minute imao je čisto prihvatljivih 31:34. Taj povratak Zadra režiran je u vrijeme kad je igri bio Jose Vildoza, a na klupi srce igre Cibone, Amar Gegić. Opet, povratkom Gegića, Cibona je opet odmarširala na, iz njihova kuta prihvatljivih 46:35 na velikom odmoru. Iako je ostao dojam da su Vukovi mogli već nakon prvog dijela imati krucijalnu prednost...

Ovako, Zadar se opet nekako opet približio, stigao je u trećoj četvrtini na 45:50, ali problem za momčad Vladimira Anzulovića bio je taj što bi nakon nekog rezultatskog priključka Cibona opet odmakla, pa je i ovoga puta bilo tako. Jer, učas su Vukovi bili na komotnih 56:45. Pa je Zadar kupio nadu s 55:61 na ulasku u zadnjih deset minuta.

No, ta je nada sada trajala dok Vildoza nije pogodio tricu za 67:57 na sedam i pol minuta do sirene. I kad se učinilo da je tu Zadar definitivno poražen, nekako se opet branitelj dovukao na 63:68 na ulasku u posljednjih pet minuta. Štoviše, kod toga rezultata je imao Zadar i dva napada za doći na jedan posjed razlike, ali prvo je Dominik Mavra promašio floater, a onda je i neprepoznatljivi Justin Carter izgubio loptu. Opet su Vukovi nakon zakucavanja Lovre Gnjidića, ali sada na dvije i pol minute do konca, bili na 73:63. Onda i na 75:65. Zadar se, doduše, još jednom vratio na 70:75, čak je Antonio Jordano šutirao tricu na 50 sekundi do sirene, koja je iscurila, ali je Carter na 11 sekundi smanjio na 72:75. Vildoza je s crte povisio prednost Cibone na 77:72 i tu je bio kraj...

image
FRANKO COLORI/CROPIX Cropix

Zadar je ostao bez pravog učinka Justina Cartera i Martina Junakovića, suigrači su u završnici tražili samo Dominika Mavru, on je vukao koliko je mogao, ali mu je neophodna bila ruka pomoći da Krešin kup ostavi u Zadru. Ovako će Cibona napadati u subotu od 19 sati svoj prvi trofej od 2019. godine, ali i prvi Kup još tamo od 2013. godine...

I da, svog najboljeg čovjeka Vukovi su u polufinalu imali u - Toniju Nakiću. Što je dovoljan podatak kako Gašper Okorn u lovu na prvi trofej ima i - širinu.

Izjave nakon utakmice Cedevita - Split

Filip Bundović, košarkaš Cedevite Junior

- Nije važno koliko sam ja zabio, nego želim čestitati svojim suigračima i treneru koji nas je sjajno spremio. Imali smo pad na kraju, možda je to razumljivo, jer bila je velika potrošnja. kup je natjecanja u kojoj nema favorita, igra se finale, a mi ćemo dati sve što je u našoj moći da dođemo do trofeja, Cibona je favorit na papiru, ali ukoliko odigramo kao u polufinalu, možemo se nadati trofeju.

Damir Mulaomerović, trener Cedevite Junior

- Kad došli ovdje, rekao sam da je za nas bit privilegija da uopće budemo na Final Fouru, a ne u finalu. Dobro smo se spremili, možda moji igrači nemaju to iskustvo kao igrači Splita, ali imaju veliko srce i brze noge. Dogodi se i crna rupa kao na kraju, ali to smo prebrodili, Filipović je zabio tricu. Rekao sam da mu vjerujem, kao i Kučiću, koji je igrao u svom gradu, riječ je o sjajnom dečku kojega ćemo zapamtiti, on je odigrao super kad je Filipović bio malo nervozan. Cijela je momčad izgledala dobro, i na terenu i van terena. Ovo je velika nagrada za moju momčad, recimo Radović je odigrao fantastičnu obranu, Batinić je natjerao Shortera na 10-24 šut, tu je bio Bošnjak, ma svi, kapa dolje. Bundović je puno donio svojom dubinom. Rekao sam igračima da se potrudimo da nas netko zapamti ovdje. Cibona je dobra, trener je tu puno napravio u kratkom periodu, ali mi ćemo pokušati. Borit ćemo će, ovakve situacije izvlače maksimum od igrača. Cibona jest favorit, ali s ovom energijom imamo neke šanse...

Shannon Shorter, košarkaš Splita

- Na žalost izgubili smo, nismo se izašli boriti, nismo imali pravi fokus na početku. Utakmica je došla na kraju do ruba, ali nije otišla na našu stranu. Potrošili smo se dosta dok smo stizali, a na kraju nije bilo dovoljno. Naš protivnik je imao više energije, a energija određuje sve na terenu.

Srđan Subotić, Splitov trener

- Došli smo u neizvjesnu završnicu, ali bilo bi nezasluženo da Cedevita Junior nije dobila, jer mi smo zakasnili na utakmicu, oni su bili bolji od nas. Primili smo 50 za poluvrijeme, u drugom 32, to je razlog zbog poraza. Problem u prvom dijelu nije bio napadu, nego u obrani. Cedevita Junior je dolazila do poena na sve moguće načine, da smo patili u jednoj stvari, OK, ali padali smo na sve moguće načine. Na koncu mi smo promašili, Filipović je zabio, a za dobiti ovakvu utakmicu i to treba zabiti.

Izjave nakon utakmice Cibona - Zadar

Amar Gegić, košarkaš Cibone

- Fizički veoma zahtjevna utakmica, ispoštovali smo većinu toga što smo se dogovorili. Okrećemo se finalu, nema vremena za slavlje, u subotu se dijeli trofej. Detalji su ključ za ovu pobjedu, bili smo fokusirani svih 40 minuta i stigli smo do pobjede. Ne gledamo rezultat, Zadar se vraćao, ali mi želimo odigrati svaki puta maksimalno i obranu i napad.

Gašper Okorn, Cibonin trener

- Zaslužili smo ovu pobjedu, radili smo 40 minuta za to. Jako smo dobro otvorili, a nakon toga smo imali i više samopouzdanja, razbili nervozu, pritisak. S druge strane, znao sam da nema šanse da ćemo Zadar odmah razbiti, znao sam da će se oni vraćati. Zadar nam je puhao za vrat, promijenio sve obrane, napravili sve. Nekada smo našli dobro rješenje, nekada lošije, nekada smo imali i sreće. Podvukao bih tri stvari. Skok nam je radio odlično u prvom dijelu, a u drugom nas je Zadar demolirao na skoku. Pozitivno je i da svaki puta kad je Zadar došao blizu, nismo bili u panici, niti klupa niti igrači, to je korak naprijed. Vjerujem da nam je ostalo dosta snage i za finale. Željeli smo doći na dan polufinala u Rijeku, nisam želio da budemo u hotelu, tamo je šušur, agenti, druge momčadi, pije se kavica uz more... Kockali smo se, ali na kraju je dobro prošlo.

Antonio Jordano, košarkaš Zadra

- Znali smo da je Cibona agresivna, opasna u tranziciji i krenuli su jače od nas. Lovili smo ih se, ali kad bi se približili, stigle su neke individualne greške. Ostaje nam borba za naslov prvaka...

Vladimir Anzulović, Zadrov trener

- Znali smo što nas čeka, znali smo da tko udari prvi, imat će prednost. Oni su to napravili, a mi smo premekano ušli. Bilo nas je malo, fali nam naš najjači energetski igrač Bursać, a Drežnjak je tek izašao iz korone. Stigli smo u nekoliko navrata praktički na jedan posjed, ali dalje nismo mogli. Mi bez prave obrane ne možemo igrati, a naša je momčad sastavljena kako je sastavljena na početku sezone, ostali smo bez pojačanja koja smo tražili i s ovim rosterom će biti teško do kraja sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 12:50