LUKA GERLANC Cropix
BORBA U ČETVERO

Čeka nas napeta završnica: Svi su se pobjeđivali međusobno, samo Split ne zna kako je biti bolji od Cedevite

Ulazimo u završnicu košarkaške sezone u Hrvata, a gledamo jedno od najzanimljivijih PH
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. travanj 2023. 18:13

Zadar je dočekao Cibonu u utorak u Ligi za prvaka i upisao nad pobjednikom Kupa svoj drugi trijumf u ovoj sezoni. Već u subotu ova će dva kluba odigrati i šesti međusobni meč ove sezone, jer će Zadar u goste Ciboni u okviru 25. kola ABA lige. Do kraja sezone ova će dva kluba odigrati još barem jednu utakmicu, bit će to ona u uzvratnom meču Lige za prvaka u Zagrebu, dok se može dogoditi da oba kluba, nakon što su već odigrali šest puta međusobno, do konca sezone odigraju još - šest utakmica. Osim te u Ligi prvaka, kad bi Cibona i Zadar odigrali finale doigravanje, pa još sve odveli u majstoricu, u petu utakmicu, onda bi sezonu zaključili s čak 11 međusobnih ogleda!

I u dosadašnjem dijelu sezone naša četiri najbolja kluba - uz Zadar i Cibonu tu su Split i Cedevita Junior - odigrali su najmanje po tri međusobne utakmice i svatko od njih će se još barem po jednom sastati međusobno. Na internoj ljestvici međusobne uspješnosti za sada vodi Cibona koja je slavila devet puta na rivala i pretrpjela je sedam poraza. Zadar (6-6) i Cedevita Junior (5-5) imaju polovičan omjer, dok je jedini u negativnom skoru - barem za sada - Split (5-7). I razlog za taj negativni skor Žuti - koje mnogi u ovo vrijeme kad ulazimo u završnicu sezone, vide i kao glavnog favorita za naslov - trebaju tražiti u sva tri ovosezonska poraza od Cedevite Junior.

Zadar bez pobjede u Zagrebu

Split je jedina od četiri najbolje momčadi, koja nije barem jednom u sezoni dobila nekog od tri preostala rivala. Štoviše, Split je u sva tri poraza od Cedevite Junior bio čak i deklasiran, jer u prvom je srazu Cedevita Junior slavila s 25 poena viška, u drugom s +15 na Gripama, dok su u posljednjem u Ligi za prvaka u Trnskom Kruno Simon i društvo imali su i dvadeset poena viška, da bi završilo plus sedam.

Zanimljivo je pri tome pogledati i kako su momčadi prolazile u međusobnim utakmicama u gostima. Naime, Zadar još nije slavio u Zagrebu, niti protiv Cibone, niti protiv Cedevite Junior, dok ima pobjedu s Gripa. Split je, pak, jednom svladao Cibonu u Zagrebu i jednom odnio pojedu s Višnjika. Cedevita Junior je, pak, slavila na Gripama i pod Tornjem, dok je Cibona odnosila pobjede u gostima kod Zadru i Cedevite, ali nije do sada u sezoni slavila na Gripama.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Trenutačno na ljestvici Lige za prvaka su Cibona, Split i Zadar poravnati s omjerom 21-5, dok je Cedevita Junior na četvrtom mjestz s omjerom 19-7. Prva tri kluba, doduše, još imaju za odigrati dva kola ABA lige, sva tri imaju još izglede za otići u ABA ligi do doigravanja. Najslabije šanse za to ima Cibona, koja je u ABA ligi na devet pobjeda, ali ima najbolji raspored, jer čeka kod kuće Zadar i lovi s njima 2-0 u ABA ligi, onda u posljednjem kolu gostuje kod MZT-a. Isti taj MZT mogao bi već u petak Split izbaciti iz ABA lige, ali i doći do 11. pobjede u ovom natjecanju, koja će mu biti, po svoj zgodi i konačna, jer u posljednjem kolu Žuti idu na noge Zvezdi u Beograd.

Zadar ima najteži raspored i premda je cijele sezone djelovao kao siguran putnik u doigravanje, sada je ostao na deset pobjeda i u posljednja dva kola ide Ciboni u subotu i onda čeka Partizan u Krešinoj dvorani. Pri tome će trebati gledati i što radi Studentski centar koji ima deset pobjeda, koji čeka FMP i ide Igokei, kao i Igokea (devet pobjeda), koja ide Partizanu, pa dočekuje Studentski centar i za kraj, kad se liga završi, što je posve neregularno i pravi je nonsens igra u Baru zaostalu utakmicu 14. kola protiv Mornara. Tu bi Igokea mogla tražiti 11. pobjedu. U najcrnjem scenariju niti jedan od naših klubova neće završiti u doigravanju ABA lige, jer bi se na sedmom i osmom mjestu mogli naći Studentski centar i Igokea, u najboljem slučaju, ali najmanje izvjesnom do sedmog i osmog kluba mogla bi dva hrvatska kluba. Ali, nekako se čini da bi ipak to mogao biti samo jedan.

Nagrada su Partizan ili Zvezda

Plasman u doigravanje i jedna utakmica u Beogradu protiv Zvezde ili Partizana, pa i domaći ogled bila bi nagrada za dobru sezonu onoga tko do tamo dođe.

Međutim, neće se niti ova sezona ravnati prema ABA ligi, nego će se bilo čija uspješnost ocjenjivati prema tome kako završi domaća sezone. U završnicu, nikada neizvjesniju svatko ulazi sa svojim planovima. Nešto mirnija mogla bi biti tek Cibona, jer ona je jedan trofej, Kup Krešimir Ćosić je već osvojila...

Međusobni omjeri ove sezone

CIBONA - ZADAR 3-2

Zadar - Cibona 93:76 (HT Premijer liga, Liga za prvaka)

Zadar - Cibona 83:68 (HT Premijer liga)

Cibona - Zadar 71:70 (čevrtfinale Kupa Krešimira Ćosića)

Zadar - Cibona 68:75 (ABA liga)

Cibona - Zadar 91:73 (HT Premijer liga)

CIBONA - SPLIT 2-3

Cibona - Split 72:90 (ABA liga)

Cibona - Split 102:84 (HT Premijer liga)

Cibona - Split 90:88 (osmina finala Kupa Krešimira Ćosića)

Split - Cibona 82:74 (ABA liga)

Split - Cibona 84:71 (HT Premijer liga)

CIBONA - CEDEVITA 3-1

Cedevita Junior - Cibona 93:96 (HT Premijer liga, Liga za prvaka)

Cedevita Junior - Cibona 66:86 (finale Kupa Krešimira Ćosića)

Cibona - Cedevita Junior 78:80 (HT premijer liga)

Cedevita Junior - Cibona 67:88 (HT Premijer liga)

ZADAR - SPLIT 2-2

Split - Zadar 89:85 (ABA Liga)

Zadar - Split 91:84 (HT Premijer liga)

Zadar - Split 74:76 (ABA liga)

Split - Zadar 83:89 (HT Premijer liga)

ZADAR - CEDEVITA J. 2-1

Zadar - Cedevita Junior 85:67 (HT Premijer liga, Liga za prvaka)

Cedevita Junior - Zadar 76:59 (HT Premijer liga)

Zadar - Cedevita Junior 91:72 (HT Premijer liga)

SPLIT - CEDEVITA J. 0-3

Cedevita Junior - Split 94:87 (HT Premijer liga, Liga za prvaka)

Split - Cedevita Junior 63:78 (HT Premijer l.)

Cedevita Junior - Split 87:62 (HT Premijer l.)

UKUPNO

Cibona 9-7

Zadar 6-6

Cedevita Junior 5-5

Split 5-7

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 10:57