Cibona je dobila novog, privremenog trenera

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VUKOVI UŠLI U VELIKI RIZIK

Cibona ima novog trenera, ali već je poznat i njegov nasljednik! Slovenski stručnjak čuva mjesto do ljeta

Slovenac Gašper Okorn novo je trenersko rješenje Cibone u kojoj ostaje do ljeta ove godine
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. siječanj 2022. 15:33

Slovenac Gašper Okorn vodit će Cibonu do konca ove natjecateljske sezone, ovaj je dogovor potvrđen u subotu popodne i može se očekivati da će 49-godišnji Slovenac već u nedjelju povesti Vukove na prvom treningu. Barem one koji su trenutačno sposobni trenirati, jer korona je zahvatila gotovo polovicu momčadi, ali i neke članove stručnog stožera, a slijedom toga je Cibona i odgodila utakmice s Partizanom i Cedevitom Junior, pa će nazad u ring sljedećeg vikenda u domaćem okršaju sa Studentskim centrom.

A to bi trebao biti i debi Okorna na klupi Cibone. Ovaj korektni slovenski stručnjak stiže pod Toranj s biografijom u kojoj je bio prvak Slovenije s Olimpijom (2017.), a posljednjih sezona bio je u mađarskom Falcu, s kojim je 2019. osvojio tamošnje prvenstvo, a proteklog proljeća i mađarski Kup. Doduše, u novoj sezoni Okorn više nije bio trener, preuzeo je funkciju u istom mađarskom klubu sportskog direktora/savjetnika i čekao je ljeto kad - navodno također u Mađarskoj, spominje se Debrecen - ima dogovoren posao za iduću sezonu.

I tu treba tražiti kvaku u rješavanju premise zbog čega je Okorn završio na klupi Vukova. Naime, klub je tražio trenera samo do konca sezone, jer tada, od ljeta, nadaju se pod Tornjem kako će predstaviti dugoročniju opciju na klupi, a to bi trebao biti Dario Gjergje, sadašnji trener Oostnedea i izbornik belgijske reprezentacije.

Kako Cibona nije moga doći do nikakvog ozbiljnijeg rješenja na klupi za samo četiri mjeseca ugovora, a Okorn je ionako u tom vremenu bio slobodan prihvatiti se klupe i to ne za tko zna kakve uvjete, ispalo je da je Slovenac u tim gabaritima najbolja prilika i dogovor je postignut.

Cibona je, pak, odnosno njezin stručni dio, prije svega sportski diretkor Marin Rozić, a posljedično i najveći zagovaratelj ideje s Gjergjom (koja je još uvijek na staklenim nogama), direktor Mauro Lukić, preuzela veliki rizik. Nije poznato u povijesti sporta kako je neko prijelazno rješenje, trener koji čuva mjesto nekom drugome, uspio napraviti čudo, a Cibona je prije svega, sportski klub. Koja živi od sportskih rezultata.

Svi igrači znaju da je Okorn prijelazno rješenje, isto znaju i u klubu, pa tako i navijači, a Cibona je još uvijek jako živa u poziciji za osvajanja oba domaća trofeja, dok se u ABA ligi trebaju spasiti ispadanja u posljednjih 11 kola. Ako ih to uopće zanima, jer su sve glasnija razmišljanja aktualne uprave o tome da Cibona sljedeće sezone i ne namjerava igrati ABA ligu, nego s novim trenerom (Dario Gjergja) i puno većim proračunom (kad sjedne sponzorski novac koji se najavljuje) ponovno zaigrati Europu (Liga prvaka) i tu stvarati temelje za povratak, i to smo čuli, u europski vrh nekadašnjeg dvostrukog europskog prvaka.

I ukoliko ostavimo po strani ABA ligu, ostaje bitka za oba domaća trofeja, jer podsjetimo, Cibona lani pod Vladimirom Jovanovićem nije ušla u niti jedno domaće finale, a niti rezultatska ostavština srpskog stručnjaka u ovoj sezoni nije Bog zna kakva, jer je Cibona u opasnosti ispasti u ABA ligi, a u HT Premijer ligi je čvrsto na četvrtoj poziciji. I da, ozlijeđen je prvi igrač Roko Prkačin, a i klub ima blokadu na BAT-u, pa ukoliko se želi pojačati mora prvo platiti dugove...

Gašper Okorn je bio i u kombinaciji za klupu Zadru, kada su tamo odlučili promijeniti Ivana Perinčića, ali se aktualni prvak Hrvatske tada odlučio za domaću opciju Vladimira Anzulovića. Cibona, očito, nije željela domaću opciju, ili nije mogla dobiti ono što ju je zanimalo do konca sezone, pa se okrenula Okornu.

Ukoliko Zadar na koncu sezone bude bolji od Cibone, bit će to veliki poraz stručne politike Cibone. Iako, kad znamo da se uoči sezone pričalo o doigravanju u ABa ligi i osvajanju oba trofeja, a već je sada jasno da od toga neće biti ništa, možemo već sada ustvrditi da se promašilo u još jednoj sezoni. Prvo s Jovanovićem, a Okorn će tek pokazati je li on nada za nešto bolje.

Cibona se, na kraju dana, odlučila i jako riskirati. Jer, Dario Gjergja je želja, ali za tako što još uvijek nema nikakve potvrde. I ukoliko zadarski stručnjak pristane otploviti od mirnog i uspješnog belgijskog života (Oostende je ovaj tjedan uveo u Top 16 Lige Prvaka preko Igokee) i prihvatiti neizvjesnot koji nosi klupa Vukova, treba uzeti u obzir i da on svakako neće moći spremati momčad za početak sezone, jer će cijeli kolovoz, pa sve do 20. rujna biti u programu belgijske reprezentacije.

No, pod Tornjem se svjesno kockaju. I umjesto logičnije opcije po kojoj su mogli odmah sada imenovati trenera na duže razdoblje (Gjergja sada nije bio dostupan) i time jasno poručiti kako žele učiniti nešto ne samo od ove sezone, nego staviti i pretpostavke kako bi to Cibona trebala izgledati najesen, izabrali su opciju po kojoj su tražili privremenog trenera do konačnog rješenja koji bi trebalo nastupiti na ljeto.

A do konca sezone ima još i te kako posla. Trener Cibone, a ako toga Okorn za sada nije svjestan, postat će ubrzo, mora u svaku utakmicu ući s vjerom u pobjedu. Do konca sezone, tako, Cibona ima samo četiri utakmice u kojima se navijači neće nadati pobjedama, a to su gostovanja kod Partizana, Budućnosti, Cedevite Olimpije i domaćinstvo Zvezdi. Sve ostalo, uključujući i gostovanja kod hrvatskih rivala Zadra ili Splita, u bilo kojem natjecanju, nalažu bilo kojem Ciboninom treneru odlazak po pobjede.

I to je jedino prihvatljivo. Ako je klub prihvatio alibi rješenje do konca sezone, to ne znači da su se navijači odrekli rezultata do konca sezone. Jer igra se još tridesetak utakmica do ljeta. I navodnog dolaska Gjergje. I samo se u četiri utakmice poraz može smatrati unaprijed upisanim.

Sve ostalo je živo. I samo se takav pristup može smatrati ispravnim. Samo se tako može naći razumijevanje za ovu, eto, prijelaznu odluku.

To što će Gašperu Okornu nakon ova četiri mjeseca Cibone u životopisu stajati najveći od svih klubova koje je vodio u svojoj karijeri, značit će nešto ovom stručnjaku, nešto manje Ciboni. Ako se ostane bez trofeja.

A ako još na kraju dana na ljeto i ne dođe Gjergja, e, onda će to biti kompletan cirkus. U veliki je rizik ušla Cibona...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 18:52