Ivan Velić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IVAN VELIĆ ZA SN

‘Cibona je nekakav fenomen, ‘mačka s devet života‘, uvijek napravi rezultat, ali podrške nema‘

Negdašnji prvak Hrvatske s Cibonom, u Ponosu Hercegovine iz godine u godinu otvara prostor mladim hrvatskim igračima
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 21. prosinac 2023. 06:41

Na Pecari, u Širokom Brijegu traje treći turnir ABA 2 lige na kojem, uz naše Šibenku i Cedevitu Junior, između ostalih nastupa i domaćin, Široki pod vodstvom Ivana Velića, trenera u drugom mandatu na klupi kluba u kojem je ukupno - ranije pomoćnik - proveo debelo više od desetljeća. Osim Širokog, vodio je Velić danas ugašeni šibenski Jolly, Krku, kratko i tuzlansku Slobodu, dok je s Cibonom bio prvak Hrvatske.

U ovoj sezoni Velićev Široki je nakon pobjede nad Pelisterom i dalje u samom vrhu ABA 2 lige s realnom šansom za promociju, ujedno trenutno vodeći u prvenstvu BiH s vrlo mladom momčadi, čiji je prosjek manji od 22 godine.

- Jako smo zadovoljni i igrom i rezultatima na prvim turnirima u Subotici i Zlatiboru, pogotovo kad znamo da smo u odnosu na prošlu sezonu drastično pomladili momčad, pa nismo očekivali ovako dobar start. Protiv Pelistera smo u drugom dijelu stisnuli obranu i došli do pobjede - referira se Ivan Velić na dosadašnje regionalne nastupe.

- S obzirom na to da je ovaj treći turnir neočekivano došao u naše ruke, pokušat ćemo iskoristiti domaći teren, dok mi je želja da se pokaže kako je Široki Brijeg grad košarke, napuniti dvoranu. U jednoj dobroj atmosferi očekujem podršku i u drugoj utakmici protiv Heliosa.

image

Ivan Velić

ABA LIGA/DRAGANA STJEPANOVIĆ

Ove sezone ujednačenija liga

Svojedobno trener godine u ABA ligi drugu sezonu vodi momčad u ABA 2 ligi. Kakva je kvaliteta tog natjecanja?

- Generalno je cijela liga izjednačenija, nego prošle sezone. Nema više momčadi koje su bile predodređene za začelje tablice, sve je ujednačeniji i svatko može svakoga pobijediti. Što se tiče Heliosa koji je prošle sezone igrao finale Druge ABA lige, ljetos je doživio velike promjene. Promijenili su dosta igrača, tu je sada trener Damjan Novaković, ali zadržali su okosnicu momčadi. Zaslužuju svaki respekt.

Prošle sezone ste igrali završnicu, Krka je izborila povratak u vodeće regionalno natjecanje. Tko se ove sezone izdvaja u borbi za vrh?

- Klubovi iz Srbije su u određenoj prednosti zbog individualne kvalitete. Mi smo pobjedom nad Vojvodinom pokazali da možemo igrati sa svima i da nepobjedivih nema. I Spartak i Zlatibor pretendiraju na sam vrh, ali i drugi su se pojačali, Helios je ostao na istoj razini, hrvatski klubovi puno su ozbiljniji nego prošle sezone, i Cedevita Junior i Šibenka. Ovi “baloni” specifično su natjecanje, treba u pet, šest dana odigrati tri teške utakmice. Za to je potrebna širina rostera. Već treća sezona je takva i priviknuli smo se na taj ritam i nadam se da će nas ozljede zaobići. Imamo se pravo nadati doigravanju.

Široki nastavlja praksu pružanja prilike svojim mladim igračima, uz pojačanja iz Hrvatske. Ove sezone momčad vuče Šibenčanin Martin Junaković...

- U Hrvatskoj se često na pojedine igrače stavljaju negativne etikete. Tako je i on bio etiketiran. Međutim, znao sam da je dobar igrač, da je karakteran momak, da voli dobiti utakmicu i naravno s godinama je sazrio, puno je ozbiljniji, što se vidi kroz igru i opravdao je očekivanja, nadamo se da će u jednakom stilu vući momčad do kraja sezone.

Prošle godine je u Široki iz Zadra stigao Duje Brala iz Zadra, ljetos Gabrijel Karamarko. Koliko je Velić zadovoljni njihovim igrama?

- Za sve treba vrijeme, to je jedan proces. Brala je došao je iz Zadra, gdje je imao minornu ulogu i trebalo mu je dva, tri mjeseca da se stopi i s klubom i s gradom i da počne pružati što može. Prošle sezone imao je izuzetan napredak u odnosu na vrijeme kad je tek došao i postao je ozbiljan igrač, odgovoran je, ispunjava svoje zadatke i starter je u ovoj sezoni, ima dobru minutažu koju je zaslužio igrama. Nadam se da će i još poboljšati razinu igre. Jednako vrijedi i za mladog Karamarka. On je praktično iz juniorske košarke došao u ABA 2 ligu. Krenuo je odlično, jedna ga je ozljeda izbacila mjesec dana. Sad će mu trebati jedno vrijeme da se vrati u pšravi ritam.

Prebrzo gubimo igrače

Kad govorimo o hrvatskoj košarci, ne mogu se zaobići Zadar, Cibona i Split koji se bore u ABA ligi s bogatijim klubovima iz susjedstva.

- Kad nemate Cibonu, Split ili Zadar na jednoj visokoj razini, to je velik problem za hrvatsku košarku. Mi smo u Širokom nekad dobivali igrače iz Hrvatske koji nisu mogli proći u Ciboni, Zadru i Splitu. Toga više nema. Zapravo, naše igrače iz Širokog love Cibona, Zadar i Split. Pročitao sam da je predsjednik Partizana rekao da im je proračun ove sezone 20 milijuna eura. To samo govori u kakvom su odnosu klubovi iz Hrvatske prema klubovima iz Srbije s kojima su u istom natjecanju. Proračunom ne mogu pratiti Partizan, Crvenu zvezdu, Budućnost ili Cedevitu Olimpiju. Još je veći problem što Cibona, Split i Zadar gube mlade igrače, koji ne s 20, već sa 16, 17 ili 18 godina napuštaju hrvatsku košarku. Posljedice će se vidjeti za nekoliko godina. Bojim se da će neki od njih biti izgubljeni i za reprezentaciju.

Velićev bivši klub, Cibona se “koprca” s nevjerojatnim problemima, igra s jednom momčadi ABA ligu, s drugom domaće Prvenstvo...

- Cibona je nekakav fenomen, “mačka s devet života”. I stručni stožer i igrači daju sve od sebe, izvlače maksimum. Oni koji bi trebali sve to podržati jednostavno ih nema. Nije to samo ove sezone. Slično je već pet, šest godina. Cibona uvijek nađe način da napravi rezultat, da se izvuče iz tih situacija, ali nema podrške “odozgo”. Hrvatska košarka bez jake Cibone, jakog Zadra i jakog Splita osuđena je na životarenje. Volio bih da se sva tri kluba vrate na razinu od prije deset ili petnaest godina. S tim jakim klubovima rasli bi i drugi.

Slaba perspektiva i u BiH

Kakvo je stanje u BH košarci, kako se Široki nosi sa svime time?

- Nemoguće je od male sredine očekivati da svake sezone izbacuje igrače za reprezentaciju, ali možemo odgajati dobre klupske igrače. To je za nas jako dobro i vjerujem da će naš omladinski pogon ostati u tome ustrajan. I u BiH je pala kvaliteta košarke. Iznimka je Igokea koja je i proračunom i kvalitetom ispred ostalih. Sve ostalo je slično kao u Hrvatskoj. Nema novca, ne radi se dobro s mladima. Dovodi se puno stranaca, sada imate u Sparsu, Slaviji ili Promu po tri stranca, ali to su politike klubova. Mi u Širokom ipak više vjerujemo svojim igračima. Nekada se treba pojačati kvalitetnim strancem, to nije sporno, ali klubovi trebaju shvatiti da bez ulaganja u omladinske pogone nema velike perspektive - zaključuje Ivan Velić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 18:38