TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
ZASLUŽENO SLAVLJE

Cibona nakon više od tri godine pobijedila na Gripama i stigla nadomak ‘jedince‘ pred doigravanje za prvaka

Suđenje je bilo iritantno. Poludio je Ukić, zaradio nesportsku, pa trener Subotić tehničku...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 29. travanj 2022. 22:29

SPLIT – CIBONA 62:79 (17:17, 13:22, 19:21, 13:19)

SPLIT – Dvorana KK Split. Gledatelja 2000. Suci: Kardum, Hadžić, Vulić.

SPLIT: Perković 11p, 3s, 3il, Kedžo, Runjić 2, Žganec 7p, 4s, 4ul, Ukić 12p, 4a, Vuko, Čampara 5, Jukić 9p, 4s, 3il, Bajo 2, Kovačevič 6, Jones, Shorter 8p, 8s, 8a, 4il, 3ul. Trener: Srđan Subotić.

CIBONA: Popić 4, Prkačin 14p, 8s, Gegić 13p, 4s, 9a, 4il, Vildoza 3, Majcunić, Novačić 9, Gnjidić 7p, 5s, 4a, Branković 6p, 5s, 3b, Drežnjak 16p, 3s, 4a, 3ul, Krajnović, Reuvers, Nakić 7p, 6s. Trener: Gašper Okorn.

Cibona je došla na korak do prve startne pozicije za doigravanje pobjedom na Gripama u najvećem derbiju hrvatske košarke, prva njihova pobjeda u Splitu nakon više od tri godine. I zaslužena. Ukupno četvrta u nizu, treća s dvoznamenkastom razlikom. Čak i ako se složimo da je suđenje bilo iritantno, Cibona je nadigrala Split, koji tako nije uspio potvrditi pobjedu iz Zadra, te dodatno zapaliti atmosferu na punim Gripama.

Split je bolje otvorio, bolje se snašao i pronalazio rupe u Ciboninoj obrani za 12:5 u 6. minuti. Tu negdje kad su krenule prve rotacije domaćini su se pogubili, a gosti počeli bježati. Prkačin je bio raspoložen, zapravo, svi su u Okornovoj momčadi bili na visini i već u 14. minuti bilo je 19:28. Moglo je biti i više, jer Split je u pet i pol minuta druge četvrtine ostao na košu Jukića, no malo je i Cibona popustila. Ne toliko da ne bi u 17. otišla na prvu dvoznamenkastu razliku (21:31). Žuti su se mučili sa šutom (35 posto), teško su dolazili u otvorenu poziciju. Cibona je sve zatvarala, a što bi prošlo na perimetru, zaustavljao je Branković (tri blokade). Mogla je Cibona imati i više od plus devet na poluvremenu, Nakić je iz kontre neshvatljivo promašio polaganje…

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Dvije trice Drežnjaka, druga s više od osam metara na isteku napada, donijele su Ciboni prekrasnih 34:47 sredinom treće dionice, uskoro i plus 15 u nekoliko navrata. Opet, Split se nije predavao, grizao je Ukić, nešto je donio Perković, pa i Jukić dok nije ispao s pet prekršaja. Prije njega iz istog razloga je na klupu sjeo još jedan visoki, Vuko. Što je otvorilo dosta problema u obrambenom skoku.

Nezadovoljstvo suđenjem domaćina eskaliralo je na nešto manje od četiri minute prije kraja. Napokon su se spustili ispod deset (60:68) i onda je Ukiću odsviran prekršaj na Drežnjaku na šutu za tri. Ukić je poludio, dobio nesportsku, pa je između bacanja tehničku zaradio trener Subotić. Tu je utakmica riješena, 60:72. Split je bio prenervozan, u konačnici i nadigran, pa iziritiran suđenjem. Ukratko, svega se skupilo. Previše manjkavosti za raspoloženiju Cibonu.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:50