DUJE KLARIĆ/Cropix
LIGA ZA PRVAKA

Cibona slavila u trileru na Gripama i istaknula kandidaturu za vodeću poziciju uoči doigravanja

Split je imao par sekundi na kraju za pobjedu, ali prodor Mavre zaustavljen je na vrijeme
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. travanj 2023. 20:15

Split - Cibona 75:77

(6:22, 18:13, 24:16, 27:26)

SPLIT Gripe. Gledatelja 1.500. Suci: T. Hordov, Vulić i Stanković.

SPLIT: Sullivan, Gizdavčić, Kalajžić 10, Tišma, Runjić 3, Ukić 8p, 3s, 5a, Vuko 7, Shorter 10p, 4s, 3a, 3il, Jukić 8p, 12s, Perkušić, Nelson 7p, 5s, Mavra 22p, 8s, 7a, 4il.

CIBONA: Vuković, Radovčić 8, Perasović 3a, Frančešević, Smajlagić, Majcunić 16p, 7s, Mazalin 8p, 4s, 4il, Aranitović 16p, 5s, Kapusta 12p, 4s, 11a, 3il, Ljubičić 17p, 6s.


Cibona je upisala vrijednu pobjedu na Gripama u lovu na startnu jedinicu uoči doigravanja, sačuvala je vrh, a iako je već u prvoj četvrtini pobjegla Žutima na 22:6, morala je do kraja i te kako strepiti ne bi li upisala nove bodove.

Ključnom se pokazala ukradena lopta Aleksandra Aranitovića, koji je presjekao loše dodavanje Shannona Shortera na 25 sekundi do sirene kod 69:68 za Vukove. Aranitović je položio kontru, a primio je Shorterov faul te odveo Cibona na 72:68. Premda je Dominik Mavra s tri desna ulaza držao Split na životu, Cibona je bila mirna s crte, na brze faule koje je radio domaćin. Osim Ivana Majcunića, koji je na pet sekundi do sirene promašio jedno bacanje, pa je Split imao posjed za produžetak ili za pobjedu. Dominik Mavra se sjurio u reket gostiju, opet potražio sreću na desnom ulazu, ali tu ga zatvorili Majcunić i Kapusta, a Mavra je izgubio loptu, kao i Split bodove.

Bio je to epilog derbija petog kola Lige za prvaka, u kojemu Split nije mogao računati na Lewisa Sullivana kojega su stisla leđa. Cibona je otvorila utakmicu vrlo fokusirano, a Borna Kapusta odveo je svoju momčad na dvoznamenkastu prednost uporno tražeći Krešimira Ljubičića ili Lovro Mazalina u reketu za koje nije bilo obrane kod domaćina.

Split se počeo vraćati od druge četvrtine, Josip Jukić donio je energiju domaćinu, probudio se i Mavra, počeo stavljati Shorter. I Cibona je prednost padala, iako su Vukovi otišli sa 35:24 na veliki odmor.

No, Split je u posljednjoj četvrtini, i to nakon trice Tonka Vuka prvi puta poveo u 33. minuti (58:56). Ali, tada je već vruća ruka bila u Ivana Majcunića, koji je stavio četiri važne trice (iz šest pokušaja), ali je skupio i sedam skokova, najviše kod Cibone, odigrao je i vrlo dobru obranu te bio igrač odluke u momčadi Josipa Sesara.

Cibona će do početka doigravanja u svojoj dvorani dočekati sva tri najveća rivala, Cedevitu Junior, Zadar i Split, pa gostovat će kod Šibenka i Furnira. U Splitu su Vukovi stoga utabali put ka startnoj jedinici uoči doigravanja. Prije tih odlučujućih okršaja, Split i Cibona moraju zaključiti ABA ligu. Žuti će u goste Zvezdi ovoga vikenda, Cibonu već u petak čeka MZT u Skoplju.

- Vrlo tvrda utakmica, koju smo većim dijelom kontrolirali. Dok je Ljubičić io svjež i iskakao na picku, držali smo ritam. Majcunić je, pak, povukao u presudnim trenucima. Viljivo je i da smo i mi i Split u padu, ne toliko fizičkom, koliko psihičkom. Velik broj utakmica dolazi na naplatu, ali čestitam svojim momcima na velikom srcu i htijenju u situacija kad nas je sve manje i manje i kada smo prilično umorni - rekao je Josip Sesar, Cibonin trener.

Srđan Subotić, Splitov trener složio se s konstatacijom da su obje momčadi u padu.

- Znali smo da će se Cibona skupiti u reketu, ali smo promašivali otvorene šuteve na početku. Vratili smo se, pronašli energiju, ali smo propustili trenutak kad smo poveli. Razigrao se Majcunić i poništio svu našu energiju. Žao mi je našeg posljednjeg napada, nismo imali minutu odmora u kojoj bismo dogovorili nešto drugo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 00:32