Filip Bundović
 SCREENSHOT: INSTAGRAM
ISTINSKI JUNAK

Cijelu noć pomagao stradalima u potresu, pa dan poslije briljirao u pobjedi Cibone: ‘Pogodilo me to...‘

Bundović i Markota zajedno su noć prije utakmice otišli pomoći potresom pogođenim Petrinjcima
Piše: Hina/P. Mršnik/T. DragičevićObjavljeno: 30. prosinac 2020. 21:45

U zaostaloj utakmici 7. kola Hrvatske lige košarkaši Cibone su u Rijeci pobijedili Škrljevo s 93:65. Na igraču Cibone Filipu Bundoviću se nije dalo primjetiti da je proteklu noć zajedno sa Damirom Markotom proveo u Petrinji pomažući stradalom stanovništvu pa je tako bio najefikasniji igrač sa 20 poena, pet skokova i dvije ukradene lopte. Markota sinoć ipak nije zaigrao, ali Bundović je već do poluvremena bio najbolji (zabio 15 u prvom dijelu).

"Pomagali smo vojsci do šest ujutro. Spavao sam četiri sata, ručao i krenuo s ekipom na utakmicu. Pogodila me nesreća tih ljudi. Prije godinu dana smo imali humanitarnu utakmicu baš za stanovništvo s tog područja i zato znamo koliko je tamo siromaštva i baš se njima sad ovo dogodi. Nastojali smo usprkos svemu odigrati najbolje što možemo. Pišemo pobjedu i okrećemo se utakmici s Borcem", rekao je Bundović nakon utakmice.

image
Filip Bundović
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Bundoviću su pomogli Toni Nakić sa 18 poena i kapetan Roko Prkačin sa 16 poena i 13 skokova, dok je Škrljevo predvodio Martin Robertson s 18 koševa.

Ratnički, ponekad i na rubu incidenta su svoj odgođeni dvoboj 7. kola na Mavrincima odigrali Škrljevo i Cibona. Iako bez terceta važnih (Markota, Reynolds, Planinić), neregistriranih za prvi dio prvenstva, momčad Ivana Velića je s devet igrača u rosteru prošla i uvijek nezgodno Škrljevo. Gledajući samo prvo poluvrijeme, Zeleni generalno možda i nisu zaslužili ovakav poraz, ali.. Taktika koja je još donekle i radila u prvom, nije bila dobra za domaće u drugom dijelu.

Nisu si s te taktičke strane imali što za sakriti Rajković i Velić. Ciboni je u prvom planu bilo igrati ekonomično. Kako točno, vidjelo se već u prva dva napada. Najprije je Radovčić "zalijepio" inače solidnog Arslanagića, a onda je Bundović počeo "trpati" Robertsona osobnim pogreškama.

Ipak, bilo je odstupanja. Gosti kreću sa striktnim preuzimanjima, a to je otvaralo prostor Arslanagiću za poneka kreativna rješenja. Cibona je prvi put povela tek kod 9:10 u 5. minuti Nakićevom tricom, a baš je on već do poluvremena imao tri prekršaja. Uzgred rečeno, do prvog kratkog odmora Cibona je timski imala devet prekršaja, a već su bila kolektivno ispucana 23 slobodna bacanja. Pravi mali rat.

Zeleni su dakle, još nekako u prvom dijelu držali dah. U drugom periodu počelo je domaćima i ulaziti izvana pa su tricama Bjelanovića, Bobana i Jelenkovića uz dva faul-koša Robertsona imali i vodstvo od 32:29. Bundović je do poluvremena već imao 15, Robertson 14+6, ali glavni problem Škrljeva bio je u Barnjakove tri, nedugo nakon povratka iz svlačionice i četiri osobne.

Nakon 41:45 na poluvremenu, Cibona je, iako u prve dvije minute nastavka bez ubačaja, upalila motore. Prkačinova trica, pa Nakić, i dvaput Bilinovac. U čas posla, 44:54 za Ciboninih (prvih) 9:0. U manje od dvije minute rasplinula se velika većina nada Škrljevčana da mogu napraviti senzaciju.

Ostali su još samo poneki titraji, nakon Bilinovčeve tehničke i Barnjakove trice (52:59), ali mladi je reprezentativac ubrzo napravio i četvrti prekršaj, a faulovi su postali gorući problem domaćeg sastava. Tricom Lovre Gnjidića, Zagrepčani na 12 minuta do kraja imaju 52:66 i novih parcijalnih 0:10. Već tada dovoljno za mirno privođenje utakmice kraju.

Prednost Velićevog sastava u zadnjih 15 minuta progresivno je rasla, otišlo je to u konačnici i na debelo preko 20. Objektivno, možda nije trebalo. No, koštale su Škrljevčane već puno puta izgubljene lopte (čak 21!), a i trica je bila na 6-29... I za suženu Velićevu rotaciju, dogodilo se Zelenima i suviše toga negativnog. A trebalo se sve poklopiti.

U ostalim susretima Split je kao gost u Sinju pobijedio Alkar s 92-69, Sonik Puntamika je u Zadru bila bolja od Furnira s 80-70, dok je Gorica u svojoj dvorani svladala Šibenku s 86-82.

Na tablici vodi Zadar s omjerom 11-2 ispred Puntamike (10-4) i Cibone (10-3).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:14