Ivan Novačić

 TOM DUBRAVEC Cropix
NAJSTARIJI IGRAČ LIGE

Dinamov veteran dominira i u 40. godini: ‘Kad se pojavi neki umor, iskustvo odradi svoje‘

Ivan Novačić i dalje je prava napast za protivničke obruče
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 20. travanj 2024. 23:49

Sezona Dinama bila je puna uspona i padova. Nakon što su upisali četiri poraza u nizu, doduše te utakmice igrali su protiv Zadra, Splita, Cedevite Junior te “ranjene” Cibone, vratili su se pobjedama. Prvo je nastradala ekipa Škrljeva, a potom i Dubrava, nakon produžetka. Obje pobjede obilježio je dvojac koji Dinamo vuče cijelu sezonu, Ivan Vučić te Ivan Novačić.

Iako je Novačić najstariji igrač lige (39 godina), to se na terenu uopće ne bi dalo primijetiti. I dalje je prava napast za protivničke obruče, a dojam je kako mu je šut svake godine sve pouzdaniji. Ove sezone postiže 14,2 poena uz nešto manje od dvije asistencije te četiri skoka po utakmici, za 27 minuta provedenih na parketu.

Imamo još puno toga za reći

Njegova košarkaška priča uistinu je zanimljiva. Zadranin koji nikad nije zaigrao u Zadru. Zato je u Zagrebu igrao u gotovo svim klubovima. Sve je počelo u Dubravi, potom Cedevita, Zrinjevac i Zagreb, onda najbolji dani u Ciboni, te sad u smiraj karijere u Dinamu.

Kruna karijere zasigurno je bilo osvajanje prvenstva Hrvatske s Cibonom 2019., gdje je Cedevita s 4:0 pometena i praktički poslana u Ljubljanu.

U svakoj ekipi gdje je igrao imao je što za reći, negdje u ulozi nositelja, negdje kao “joker” s klupe, Novačić bi svoje isporučio. Iako je danas u Dinamu najstariji igrač u ekipi, a uz to možda i najzvučnije ime, kažu da je i dalje pravi primjer suigračima na treninzima, ali i u svlačionici.

Nakon četiri poraza u nizu, stabilizirali ste se i upisali dvije pobjede za redom. Kako vidite dosadašnju sezonu Dinama?

- Ne bi rekao razočaravajuće, ali sigurno smo imali puno veće ambicije na početku sezone. Po meni smo najviše zakazali u Kupu Krešimira Ćosića, gdje apsolutno nismo pokazali svoje pravo lice. No ništa još nije gotovo, mi smo nekako koncentrirani na to četvrtfinale gdje ćemo vjerojatno igrati protiv Cedevite Junior. Sezona još nije gotova i mislim da imamo još toga za reći.

image

Favbet logo

PR

Gotovo sigurno vas u četvrtfinalu čeka Cedevita Junior, protivnik koji vas je ove sezone svladao čak tri puta.

- Da tako je, no igra se na dvije utakmice i mislim da će prva utakmica, koju mi igramo u gostima, puno toga riješiti. Mi moramo ove dvije utakmice koje su nam ostale u prvenstvu iskoristiti kao pripremu za Cedevitu Junior, pa onda ići na sve ili ništa da vidimo jesu li oni bolji od nas ili nisu. No ništa nije izgubljeno, još ima nade, mi smo njih pobijedili prvu utakmicu dosta lagano, s velikom razlikom, ali to opet nije bila prava slika. Danas je drugačiji omjer snaga i mislim da će puno toga ovisiti o tome tko će imati svoj dan, pogotovo ta ključna, prva utakmica. Naravno ako nas pobijede treba im čestitati i završiti sezonu kakve je.

S 39 godina najstariji ste igrač u ligi, no i dalje dominirate. Koja je tajna? Jaki treninzi ili pak igrate na iskustvo?

- Zapravo i jedno i drugo. Kod nas se dosta trenira, no sigurno kad se pojavi neki umor iskustvo odradi svoje. Nekad je dobro, nekad ne, ali to je tako u toj dobi od 39 godina, na neke stvari ipak ne možeš utjecati. Nekako mi je brzo došao taj kraj karijere te želim uživati u svakom trenutku, dok ide, ide.

Cibona vrh karijere

Kako bi usporedili ligu sada i onda kad ste vi, prije skoro 20 godina započeli svoj košarkaški put?

- Uff.. velika je razlika. To je ta kvaliteta domaćih igrača. Sada je sve više stranaca, koji se mijenjaju kao na traci, po meni to nema nikakvog smisla. Pogotovo jer se dosta klubova ne bori za nekakav rezultat, već samo da ostanu u ligi. Mislim da je onda, u takvim situacijama, puno bolje dati priliku mlađim igračima. Jer bio ti šesti ili osmi, nema velike razlike te je bolje onda razvijati svog igrača.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Promijenili ste mnogo klubova u karijeri, gdje je bilo najljepše?

- Svaki je klub imao nešto svoje, ali bi rekao da mi je vrh karijere Cibona. Tamo sam nešto i osvojio, to je naš najtrofejniji klub. Moram svakako istaknuti i Dinamo, klub koji mi nekako baš odgovara za kraj karijere.

Ima li neki trener koji vas je obilježio?

- Hrvoje Vlašić. On mi je bio prvi trener u mlađim kategorijama Zadra te mi je usadio entuzijazam za košarkom. Nekako se ti prvi koraci uvijek pamte najviše.

Iako ste iz Zadra, tamo niste nikad zaigrali. Je li to neki nedosanjani san te jeste li ikad bili u pregovorima s klubom?

- Uvijek je bilo nekakvih priča, no nikad konkretno ponuda. Da su mi ponudili ugovor, nikad ga ne bi odbio. Naravno, uvijek mi je bio san Zadar, pogotovo kao djetetu. Da mogu vratiti vrijeme igrao bi samo u Zadru. No nekako od kad se otišlo iz Jazina nije mi to kako je nekad bilo. Svi smo mi sanjali Zadar, Jazine i Tornado, no bila su to neka drugačija vremena. Sad kad igram protiv Zadra, na Višnjiku, kao da ne igram protiv Zadra, nije mi to, to.

Tko je po vama favorit za osvajanje prvenstva?

- Definitivno Zadar. Cijelu sezonu nisu imali niti jedan kiks, nemaju uspona i padova, imaju najširi roster te mislim da su daleko u prednosti ispred svih.

Možemo li vas i sljedeće sezone očekivati na hrvatskim parketima?

- Nadam se da da. U nekim sam pregovorima s Dinamom koji idu prema realizaciji. Imam još motivacije i mislim da mogu još dosta toga pokazati na terenu, ali vrijeme će sve pokazati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 23:52