Luka Babić
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
ŽUTI ‘NAPADAJU‘

Doveden je da bi osvajali trofeje! Split misli ozbiljno, odgovorili su angažmanom bivšeg reprezentativca

Split je sada pun reprezentativaca, što bivših, što sadašnjih, što - budućih
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 31. siječanj 2021. 16:55

Dugo se već šuškalo na Gripama da bi Split htio u svoje redove dovesti Luku Babića kako bi dodatno osnažio ambicije, koje prije svega pucaju na osvajanje oba domaća trofeja, ali i za ostanak u ABA ligi. Odlična atmosfera unutar kluba rasla je postupno kroz sezonu, dolasci Marka Lukovića i Blaža Mesičeka pred sam start, potom hrvatskih reprezentativaca Marina Marića i Roka Lenija Ukića, nametnuli su sami od sebe imperativ da se okonča trofejna suša, duga sedamnaest godina. Iako su u jednom trenutku pregovori s Babićem zamrli, ozljeda leđa Mesičeka natjerala je vodstvo Splita na konkretniji razgovor, naposljetku i dogovor.

Nakon devet godina Babić se vraća na Gripe i nema sumnje da je on pojačanje za Žute, jer je s 29 godina u naponu snage i s gomilom iskustva kroz igranje u Cedeviti (2012-2017), njemačkom Ulmu (2017-2018), te turskim klubovima Istanbulom BB (2018-2019) i Ormansporom (2019-2020). Da ne govorimo da je Babić i bivši hrvatski reprezentativac, da je bio na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru kad je Hrvatskoj malo nedostajalo da se probije u polufinale samo da smo malo bolje odigrali početak drugog poluvremena protiv Srbije. A i nakon toga smo imali realne izglede.

Split je sada pun reprezentativaca, što bivših, što sadašnjih, što budućih. Naš izbornik Veljko Mršić je na posljednjim utakmica u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koristio Pavla Marčinkovića, Roka Lenija Ukića, Antonija Vrankovića, Marina Marića, a tu je negdje i Toni Perković. Za Bosnu i Hercegovinu je u isto vrijeme igrao Sani Čampara, a za Sloveniju Blaž Mesiček. Za sljedeći kvalifikacijski prozor realan je poziv Marku Lukoviću u reprezentaciju Srbije, gdje je neke utakmice prije nekoliko godina odigrao i Ilija Đoković (vjerojatno aut do kraja sezone zbog ozljede ramena). Dodajmo tu Babića i koliko je to igrača? Deset! Gotovo cijeli roster!

I da ne zaboravimo, trener Ivica Skelin je bio izbornik Hrvatske. Istina, to nije najsretnije završilo, no i Skelin je ove godine u životnoj trenerskoj formi, malo mu se toga može prigovoriti na vođenju momčadi. Sada sve to skupa treba okruniti nečim opipljivim, prva prilika je Kup. Žuti su već u polufinalu, samo ih 80 minuta dijeli od trofeja, a najveća prepreka bit će im Zadar i Cibona. I jedne i druge su pobjeđivali ove sezone, Zadra čak u gostima, što je u ovom stoljeću bila rijetka pojava, rjeđa od pomrčine sunca.

- Na osnovu svega što je do sada odigrao u karijeri, svi se nadamo da će Luka biti pojačanje za našu momčad – rekao je Skelin uoči dva vezana gostovanja, u nedjelju protiv Zaboka u HT Premijer ligi, te u ponedjeljak kod Igokee u ABA ligi. – Odlučili smo reagirati kad smo saznali da je Mesičekova ozljeda teže prirode i da ne znamo kad će ponovo biti u stanju igrati. Nadam se da će se uskoro riješiti izlazno pismo za Babića i da bi on već od sljedećeg tjedna mogao zaigrati za nas.

Babić je s U-19 reprezentacijom Hrvatske osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu 2009. godine. Bio je najmlađi član selekcije, koju je vodio Ante Nazor, a za MVP-a prvenstva proglašen je bio Mario Delaš.
- Luka nam donosi odgovornost i čvrstinu, on je odličan obrambeni igrač, može igrati na pozicijama 2 i 3. Isto tako, može igrati s loptom, može kreirati i nema razloga da se ne pokaže kao pravo pojačanje.

Tako će Skelin. Babić, koji ove sezone još nije zaigrao, morao bi što prije odbaciti nakupljenu hrđu. I doprinositi, onako kako je to radio Mesiček. Poželjno je i bolje od toga.
- Sretan sam što sam ponovo na Gripama nakon devet godina, momčad je dobro složena. Nakon Marina i Roka, evo i mene. Bit će poseban gušt igrati ponovo u žutom dresu i vjerujem da ćemo do kraja sezone napraviti super posao.
Babić će nositi dres s brojem 26.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 11:57