Roko Prkačin

 BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
PADA NA LISTAMA

Doživio ozljedu koja bi mogla sve upropastiti! Najveća nada hrvatske košarke ostaje bez transfera života?

Prošlog ljeta je bio na listi za izbor u prvoj rundi, sada ga na nekim listama nema ni za drugu rundu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 28. siječanj 2022. 16:28

Hrvatska je do sada imala 17 NBA igrača, a sljedeći, 18. bi trebao biti Roko Prkačin, kapetan Cibone i najbolji mladi hrvatski košarkaš. Od kada je Prkačin s kadetskom reprezentacijom osvojio naslov europskog prvaka uz njega se vezala NBA liga, a lani je bio i prijavljen na draftu. No, povukao je prijavu nakon što nije bio dobio garancije za izbor u prvoj rundi što mu je bio cilj. Njegovi menadžeri su smatrali da će imati veće šanse na ovogodišnjem draftu, ali se trenutno stvari ne razvijaju kako bi svi željeli.

Prkačin je na početku sezone igrao tek dobro, ne i odlično, a na sve se nadovezala ozljeda tetive koju je 19-godišnji košarkaš početkom prosinca zadobio na utakmici protiv Gorice. Tu ozljedu je Prkačin morao sanirati operacijom koju je obavio neposredno prije Božića u Barceloni, a nakon toga nije dolazilo puno informacija o njegovom stanju. Tek je, odmah nakon operacije, puštena vijest da bi oporavak trebao trajati tri do četiri mjeseca.

image

Roko Prkačin

CROPIX Cropix

Neigranje, ali i manjak pravih informacija Prkačina bi moglo koštati izbora na ovogodišnjem NBA draftu. Naime, u američkim medijima koji objavljuju predviđanja izbora na draftu, takozvane 'mock draftove', hrvatski košarkaš ima sve slabije pozicije. Posljednji koji je objavio svoj 'mock draft' bio je ESPN, a na njemu je jasno vidljiv Prkačinov pad. On je u lipnju prošle godine, prema prvim predviđanjima, bio na 25. picku, a tu poziciju je držao sve do ozljede. Nakon toga je uslijedio pad - 22. prosinca je Prkačin bio na 42. mjestu, a u procjenama objavljenim u srijedu tek je na 53. mjestu.

Slična je situacija i na The Athleticu. Tamo je Prkačin put na 'mock draftu' počeo na 22. mjestu da bi sada bio na 51. Sports Illustrated je u studenom Prkačina imao na 34. mjestu, a sada nije među 58 košarkaša koliko će ih se birati ove godine na draftu, jer su Milwaukee i Miami kažnjeni od NBA lige oduzimanjem pickova druge runde. Ni NBAdraft.net nema Prkačina na listi 58 košarkaša. SB Nation prati samo izbor prve runde gdje je Prkačin prošlog ljeta bio na 14. mjestu, a sada nije među 30, a ista je situacija na Yahoo! Sports, također ga nema među igračima prve runde, a i oni samo to prate.

Jasno je da Prkačinove pozicije padaju zbog ozljede, ali s obzirom na to da će ostati malo vremena između njegovog oporavka i drafta, koji se održava 23. lipnja, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se on uspjeti vratiti na popise NBA klubova za izbor u prvoj rundi drafta. Za takvo što će hrvatski košarkaš i ove godine vjerojatno morati otići u SAD da prisustvuje tamošnjim kampovima, a upravo je na njima prošle godine postalo jasno da neće biti izabran u prvoj rundi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:52